Jimmie Ericsson.
Skellefteå AIK

Skellefteå: En revanschhunger som doftar guld

ANNONS

Fem raka SM-finaler och tre raka seriesegrar. Skellefteå fortsätter att gå i bräschen för svensk klubblagshockey. Efter vårens finalförlust mot Växjö finns det en revanschhunger i föreningen som bäddar för ännu en framgångsrik säsong i Västerbotten.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Alexander Urbom, b, Severstal Tjerepovets, Mattias Ritola, fw, Leksand, Terry Broadhurst, fw, Chicago Wolves, Jimmie Ericsson, fw, SKA Sankt Petersburg.
Förluster: Martin Sevc, b, Liberec, Erik Andersson, b, Malmö, Jacob Andersson, b, Västerås (lån), Daniel Widing, fw, Wolfsburg, Rob Schremp, fw, Portland (tryout), Kirill Kabanov, fw, klubblös, Nick Sörensen, fw, Linköping, Oskar Sundqvist, fw, Pittsburgh.

S9

S1Markus Svensson
Målvaktsfilosofen är lugnet personifierat på isen. Ryktades vara på väg till NHL för andra säsongen i följd, men Skellefteås supportrar kan glädja sig åt att de får behålla en av ligans allra bästa målvakter en säsong till. Svensson tycks bli bättre och bättre för varje säsong som passerar och har antagligen inte spelat karriärens bästa hockey ännu.

S2Tim Heed
Genombrottet under fjolårsässongen grumlades en smula av en finalserie som inte mötte de högt ställd förväntningarna. Heeds offensiva egenskaper gör honom emellertid till en av ligans vassaste powerplay-backar, där både hans fina skott och välutvecklade passningsspel gör honom till ett hot.

S3Jimmie Ericsson
Kaptenen och ledargestalten är tillbaka. Erik Forssell gjorde ett gott jobb som Ericssons ersättare i kaptensrollen i fjol, men det går inte att blunda för det faktum att Skellefteå i 35-åringen har en av de mest auktoritära och smarta spelarna i ligan. Jimmie Ericsson är något av SHL:s svar på Mark Messier.

S4Axel Holmström
Det finns få, om några, 18-åringar som har gjort ett lika stort avtryck i ett SM-slutspel som Axel Holmström gjorde i våras. Den brådmogne centern gick i täten för det lag som gick ända till SM-final. Att följa hans utveckling under årets SHL-säsong blir något av det mer spännande vi har att se fram emot. Efter den här säsongen är risken överhängande att vi inte ser honom i svensk ishockey på ett bra tag.

S6
Lagets poängkung:
Janne Pesonen
Han kom in som en virvelvind och var sannolikt SHL:s allra bästa spelare under slutet av grundserien, där han gjorde 16 mål på 20 matcher. Janne Pesonen kommer inte att hålla samma sinnessjuka målsnitt den här säsongen, men den kreative finländaren bör finnas med i toppskiktet av den totala mål- och poängligan när allt är sagt och gjort efter 52 omgångar.

S5Sebastian Aho
Han har alla spelmässiga verktyg för att få det där stora genombrottet. Nu gäller det att Sebastian Aho visar framfötterna och tar för sig lite mer i spelet. Då kommer både poängen och den där efterlängtade kärleken från NHL.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

I fjol räknade många ut Skellefteå efter att guldlaget från 2013/14 mer eller mindre försvunnit upp i rök. Klubbledningen visade dock prov på enorm fingertoppskänsla och fyllde luckorna i truppen på ett föredömligt sätt. Det ledde till en överlägsen serieseger och ännu en SM-final. Inför den här säsongen har general managern Lasse Johansson fått lite mer kontinuitet att jobba med. Bara fyra nyförvärv och egentligen bara en förlorad spelare (Oskar Sundqvist) som jag kan föreställa mig att klubben ville behålla. Viktigast av allt är givetvis att Jimmie Ericsson är tillbaka med sin vinnarskalle. Det i kombination med revanschhungern som finns i klubben efter vårens svidande finalförlust mot Växjö gör Skellefteå till min, något förutsägbara, guldfavorit. Men om Skellefteå har haft en ”enkel” väg till final under ett par säsonger nu så kommer det att bli tuffare i år. Toppen i SHL har tajtats till av Färjestads och Luleås ambitiösa satsningar och Växjös och Frölundas kontinuitet. Jag tror att det här kommer att bli den tuffaste och roligaste SHL-säsongen på länge – och att den i slutändan blir allra roligast för Skellefteå.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
34) Erik Hanses
35) Markus Svensson

BACKAR:
3) Niclas Burström
4) Tim Heed
5) Anton Öhman
8) Marcus Pettersson
52) Arvid Lundberg
54) Anton Lindholm
55) Alexander Urbom
61) Fredrik Lindgren
63) Sebastian Aho

FORWARDS:
9) Patrik Zackrisson
12) Adam Pettersson
13) Mattias Ritola
16) Elias Edström
17) Pär Lindholm
18) Pontus Petterström
19) Andrew Calof
20) Erik Forssell
21) Jimmie Ericsson ”C”
22) Janne Pesonen
25) Axel Holmström
27) Martin Lundberg
37) John Norman
73) Terry Broadhurst

COACH:
Hans Wallson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch