MANFALL. Per Svartvadet har fått se tre av sina nordamerikanska värvningar lämna Modo – Ryan Whitney, Kyle Wilson och nu senast Maxim Lapierre.
SHL

Svartvadet sitter lugnt i stormen: ”Lätt att kritisera när man inte har all information”

Spelaravhopp, konflikter inom truppen som har blivit offentliga och till råga på allt ett riktigt utsatt tabelläge. Modo har befunnit sig i stormens öga de senaste veckorna, men general managern Per Svartvadet känner sig inte pressad trots den hårda kritiken.
—Jag känner mig ganska trygg med Modo och dess ledning, säger Svartvadet till hockeysverige.se.

Det har blåst en hel del kring Modo den här säsongen. Klubben inledde säsongen med att ställa amerikanen Larry Huras i båset, vilket inte blev något lyckokast. När han fick lämna jobbet klev i stället Andreas Johansson och Fredrik Olausson in för att ta över tränarsysslan. Trots det lyckas man inte skramla in dom poäng man behöver för att klättra i tabellen. Just nu ligger Modo på en 13:e plats  med åtta poäng upp till Rögle och Malmö som ligger tolva respektive elva. Dessutom blossade i förra veckan upp ett mindre ord bråk då Maxim Lapierre valde att lämna laget och blev för det kritiserad i media av både lagets kapten Byron Ritchie och Noah Welch.

Hur ska Modo få ordning i leden så poängen börjar trilla in och på vem vilar ansvaret för att man inte är det slutspelslag som man själva trodde att man skulle vara inför säsongen?  Sportchef i Modo är Per Svartvadet. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom under måndagsförmiddagen om hur läget egentligen är i laget och hur han hanterar den kritik han fått senaste tiden för det lagbygge han ansvarar för.
– Varför vi inte kuggat i? Ja du… Det är en bra fråga och något vi håller på att jobba med på daglig basis för att få igång spelare, systemet och femmor som fungerar. Än så länge har det inte gjort det, men spelarna och tränarna gör så gott dom kan. Det är där vi är i processen.

Hur ser du själv på själva lagbygget inför säsongen?
– I den situation som vi var under förra säsongen var det svårt att rekrytera tidigt eftersom vissa spelare och deras agenter ville vänta och se om vi skulle spela i SHL eller inte. Det gjorde att vi kom lite på efterkälke med rekryteringen av spelare.
– I den process vi var med spelare som hade ledande roller i vårt lag så hade dom utgående kontrakt, funderade på att sluta spela eller vilken orsak det nu var. Då började en process med att hitta nya spelare som kunde vara ledande.

”ALLA NYFÖRVÄRV KOMMER INTE ATT FUNKA”

Fyra av Modos tänkta ledande spelare, Ryan Whitney, Juha-Pekka Haataja, Kyle Wilson och Maxim Lapierre, har lämnat laget under säsongen av olika anledningar, något som givetvis påverkat lagets slagkraft.
– Om vi tar en sådan som Whitney så var han tvungen att sluta efter ett par matcher och Haataja flyttade hem till Finland. Där tappade vi två som var tänkta att spela i någon av dom två förstafemmorna. 
– Klart att det inte är bra när sådana saker händer. Framför allt på backsidan när vi väntade in Noah Welch. Whitney och Haataja var tänkt att ta mycket ansvar.
– När vi byggde det här laget gjorde vi det utefter den situation vi var i efter kvalspelet förra säsongen, att försöka få in ledande spelare. Det försökte vi göra tillsammans med den tilltänkta tränartrion som vi hade då. Helst vill man inte värva spelare om inte tränarna tror på dom. Sedan är det jag som har det slutgiltiga ansvaret för vad som ska gälla.

Per Svartvadet har fått en del skit för sitt lagbygge, men han känner att han har kunnat hantera det personligen på ett bra sätt.
– Jag visste förutsättningarna när vi gick in i den här säsongen och framför allt med bagaget, som jag sa, att det är tufft att rekrytera om man är så att säga sist på bollen. Sedan är det lätt att kritisera när man inte har all information.
– Sedan förstår många med mig att har man så pass många nyförvärv så kommer alla inte funka. Det är alltid någon som inte gör det och då kanske man måste göra någon justering. Tyvärr i fallen med Haataja och Whitney så var det inte att dom var dåliga spelare, inte heller Lapierre. Det var av andra omständigheter som gjorde att dom lämnade.

Tar du åt dig personligen när det stormar som värst?
– Jag läser och hör kanske inte allt som många andra gör. Jag är inte mycket för att läsa på twitter och så vidare.
– Givetvis vet jag själv vilken förhoppning jag hade på vissa spelare och på laget samtidigt som jag själv är min största kritiker. Det är aldrig kul när laget ligger där nere, men jag försöker göra det jag kan påverka och det bästa utefter den här säsongens förutsättningar.

Det hade kanske varit värre om ingen brydde sig?
– Ja, absolut. Det är ett tecken på engagemang och att man gillar Modo lika mycket som jag gör. Vi vill samma sak. Att sedan jag får ta vissa beslut som inte alla håller med om är som det är.

”KÄNNER MIG GANSKA TRYGG MED MODO OCH DESS LEDNING”

Några tankar kring att lämna jobbet som sportchef i Modo har inte Svartvadet haft så här långt.
– Nej, absolut inte. Det här är något som jag brinner oerhört för samtidigt som jag känner mig ganska trygg med Modo och dess ledning.

I dagarna blossade upp ett lite ordkrig i media där Noah Welch och Byron Ritchie gick ut i media och kritiserade Maxim Lapierres avhopp från Modo. Hur reagerade du på att två av era spelare går ut i media på det sättet?
– Jag har egentligen inga synpunkter på om dom kritiserar varandra och sedan kritiserar tillbaka. Om man väljer att sköta sådant internt eller om man väljer att gå ut och kritisera så här är ingenting som vi varken uppmuntrar till eller sätter oss emot. Vi kommer inte sätta några munkavlar på några av våra spelare.
– Att man kritiserar på det här sättet är ganska ovanligt eftersom man oftast väljer att lösa det internt, men jag vet inte vad som utlöste just den här grejen. Det där är något mellan dom och inget vi i Modo som förening har med att göra.

Ångermanland vann TV-pucken och man ser starka Modogenerationer komma fram mer och mer, inte alldeles olikt flera generationer födda på mitten av 1970-talet. Det här ser Svartvadet som något mycket positivt inför framtiden.
– För det första tror jag inte att man i någon förening kommer att få se lika många blivande storspelare komma fram på så kort tid. Det beror ju på hur samhället och allting har förändrats. Vi jämför heller inte så.
– Vi har några kullar på gång från 95/96 tillbaka till ’00 som ser väldigt intressanta ut och har hjärtat på rätta stället. Vi håller på förkovra dom och flera av de här killarna har fått känna på hetluften redan den här säsongen. Dessutom är många av dom här TV-puckskillarna upplyfta i J18.
– Den här processen vi håller på med tar lite tid. Det kan gå fort, men det kan även ta längre tid än beräknat. Just nu är det något gupp till som vi måste över innan det känns bra.

Ja, för ni befinner er i ett utsatt tabelläge, hur ska Modo rädda säsongen?
– Det är mycket poäng kvar att spela om, men i andra ändan går det fort och rinner på när man inte vinner. Egentligen är det att ta match för match och vi ska möta lagen som vi krigar emot. Det kommer att vara tuffa matcher in i det sista men, som sagt var, vi ta en match i taget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten