MANFALL. Per Svartvadet har fått se tre av sina nordamerikanska värvningar lämna Modo – Ryan Whitney, Kyle Wilson och nu senast Maxim Lapierre.
SHL

Svartvadet sitter lugnt i stormen: ”Lätt att kritisera när man inte har all information”

ANNONS

Spelaravhopp, konflikter inom truppen som har blivit offentliga och till råga på allt ett riktigt utsatt tabelläge. Modo har befunnit sig i stormens öga de senaste veckorna, men general managern Per Svartvadet känner sig inte pressad trots den hårda kritiken.
—Jag känner mig ganska trygg med Modo och dess ledning, säger Svartvadet till hockeysverige.se.

Det har blåst en hel del kring Modo den här säsongen. Klubben inledde säsongen med att ställa amerikanen Larry Huras i båset, vilket inte blev något lyckokast. När han fick lämna jobbet klev i stället Andreas Johansson och Fredrik Olausson in för att ta över tränarsysslan. Trots det lyckas man inte skramla in dom poäng man behöver för att klättra i tabellen. Just nu ligger Modo på en 13:e plats  med åtta poäng upp till Rögle och Malmö som ligger tolva respektive elva. Dessutom blossade i förra veckan upp ett mindre ord bråk då Maxim Lapierre valde att lämna laget och blev för det kritiserad i media av både lagets kapten Byron Ritchie och Noah Welch.

Hur ska Modo få ordning i leden så poängen börjar trilla in och på vem vilar ansvaret för att man inte är det slutspelslag som man själva trodde att man skulle vara inför säsongen?  Sportchef i Modo är Per Svartvadet. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom under måndagsförmiddagen om hur läget egentligen är i laget och hur han hanterar den kritik han fått senaste tiden för det lagbygge han ansvarar för.
– Varför vi inte kuggat i? Ja du… Det är en bra fråga och något vi håller på att jobba med på daglig basis för att få igång spelare, systemet och femmor som fungerar. Än så länge har det inte gjort det, men spelarna och tränarna gör så gott dom kan. Det är där vi är i processen.

Hur ser du själv på själva lagbygget inför säsongen?
– I den situation som vi var under förra säsongen var det svårt att rekrytera tidigt eftersom vissa spelare och deras agenter ville vänta och se om vi skulle spela i SHL eller inte. Det gjorde att vi kom lite på efterkälke med rekryteringen av spelare.
– I den process vi var med spelare som hade ledande roller i vårt lag så hade dom utgående kontrakt, funderade på att sluta spela eller vilken orsak det nu var. Då började en process med att hitta nya spelare som kunde vara ledande.

”ALLA NYFÖRVÄRV KOMMER INTE ATT FUNKA”

Fyra av Modos tänkta ledande spelare, Ryan Whitney, Juha-Pekka Haataja, Kyle Wilson och Maxim Lapierre, har lämnat laget under säsongen av olika anledningar, något som givetvis påverkat lagets slagkraft.
– Om vi tar en sådan som Whitney så var han tvungen att sluta efter ett par matcher och Haataja flyttade hem till Finland. Där tappade vi två som var tänkta att spela i någon av dom två förstafemmorna. 
– Klart att det inte är bra när sådana saker händer. Framför allt på backsidan när vi väntade in Noah Welch. Whitney och Haataja var tänkt att ta mycket ansvar.
– När vi byggde det här laget gjorde vi det utefter den situation vi var i efter kvalspelet förra säsongen, att försöka få in ledande spelare. Det försökte vi göra tillsammans med den tilltänkta tränartrion som vi hade då. Helst vill man inte värva spelare om inte tränarna tror på dom. Sedan är det jag som har det slutgiltiga ansvaret för vad som ska gälla.

Per Svartvadet har fått en del skit för sitt lagbygge, men han känner att han har kunnat hantera det personligen på ett bra sätt.
– Jag visste förutsättningarna när vi gick in i den här säsongen och framför allt med bagaget, som jag sa, att det är tufft att rekrytera om man är så att säga sist på bollen. Sedan är det lätt att kritisera när man inte har all information.
– Sedan förstår många med mig att har man så pass många nyförvärv så kommer alla inte funka. Det är alltid någon som inte gör det och då kanske man måste göra någon justering. Tyvärr i fallen med Haataja och Whitney så var det inte att dom var dåliga spelare, inte heller Lapierre. Det var av andra omständigheter som gjorde att dom lämnade.

Tar du åt dig personligen när det stormar som värst?
– Jag läser och hör kanske inte allt som många andra gör. Jag är inte mycket för att läsa på twitter och så vidare.
– Givetvis vet jag själv vilken förhoppning jag hade på vissa spelare och på laget samtidigt som jag själv är min största kritiker. Det är aldrig kul när laget ligger där nere, men jag försöker göra det jag kan påverka och det bästa utefter den här säsongens förutsättningar.

Det hade kanske varit värre om ingen brydde sig?
– Ja, absolut. Det är ett tecken på engagemang och att man gillar Modo lika mycket som jag gör. Vi vill samma sak. Att sedan jag får ta vissa beslut som inte alla håller med om är som det är.

”KÄNNER MIG GANSKA TRYGG MED MODO OCH DESS LEDNING”

Några tankar kring att lämna jobbet som sportchef i Modo har inte Svartvadet haft så här långt.
– Nej, absolut inte. Det här är något som jag brinner oerhört för samtidigt som jag känner mig ganska trygg med Modo och dess ledning.

I dagarna blossade upp ett lite ordkrig i media där Noah Welch och Byron Ritchie gick ut i media och kritiserade Maxim Lapierres avhopp från Modo. Hur reagerade du på att två av era spelare går ut i media på det sättet?
– Jag har egentligen inga synpunkter på om dom kritiserar varandra och sedan kritiserar tillbaka. Om man väljer att sköta sådant internt eller om man väljer att gå ut och kritisera så här är ingenting som vi varken uppmuntrar till eller sätter oss emot. Vi kommer inte sätta några munkavlar på några av våra spelare.
– Att man kritiserar på det här sättet är ganska ovanligt eftersom man oftast väljer att lösa det internt, men jag vet inte vad som utlöste just den här grejen. Det där är något mellan dom och inget vi i Modo som förening har med att göra.

Ångermanland vann TV-pucken och man ser starka Modogenerationer komma fram mer och mer, inte alldeles olikt flera generationer födda på mitten av 1970-talet. Det här ser Svartvadet som något mycket positivt inför framtiden.
– För det första tror jag inte att man i någon förening kommer att få se lika många blivande storspelare komma fram på så kort tid. Det beror ju på hur samhället och allting har förändrats. Vi jämför heller inte så.
– Vi har några kullar på gång från 95/96 tillbaka till ’00 som ser väldigt intressanta ut och har hjärtat på rätta stället. Vi håller på förkovra dom och flera av de här killarna har fått känna på hetluften redan den här säsongen. Dessutom är många av dom här TV-puckskillarna upplyfta i J18.
– Den här processen vi håller på med tar lite tid. Det kan gå fort, men det kan även ta längre tid än beräknat. Just nu är det något gupp till som vi måste över innan det känns bra.

Ja, för ni befinner er i ett utsatt tabelläge, hur ska Modo rädda säsongen?
– Det är mycket poäng kvar att spela om, men i andra ändan går det fort och rinner på när man inte vinner. Egentligen är det att ta match för match och vi ska möta lagen som vi krigar emot. Det kommer att vara tuffa matcher in i det sista men, som sagt var, vi ta en match i taget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch