Niklas Persson om AIK: “Vi ska fylla på med minst en forward”

AIK har bytt i princip hela ledarstaben och har dessutom tappat sin stora ledare på isen i Richard Gynge.
Till nästa säsong blir det därför ett i stora delar nytt “gnaget” vi får se. I en stor intervju berättar Niklas Persson om:

  • Statusen: “Ska fylla på med minst en forward”
  • Tomrummet: “Personen är i stort sett omöjlig att ersätta”
  • Sin egna prägel på laget: “Nu har jag sajnat i stort sett alla i truppen”

Niklas Persson är på väg in i sin andra säsong som sportchef för AIK. Förra året tog laget stora kliv och var ett av topplagen i ligan.

Under sommaren har det också skett stora förändringar i klubben. Bland annat har hela tränarstaben bytts ut samtidigt som även några ledande spelare har lämnat.

Vad är statusen på lagbygget?
– Vi är nöjda, definitivt. Utifrån våra förutsättningar och var vi kommer ifrån i fjol. Vi har adderat det vi vill ha in. Vi har många unga killar med talang och potential. Det gäller att hjälpa dem att ta kliv och nå så långt de kan. Det ska bli kul att få dra igång det här, säger Niklas Persson.  

AIK var snabba på att fylla på i laget. Det tog inte lång tid efter säsongen var över innan man började presentera nyförvärv.

I dagsläget sitter AIK på två målvakter, sju backar och tolv forwards. Med andra ord ett i princip färdigt lagbygge.
– Prio ligger på forwardssidan. Vi ska fylla på med minst en forward sen får det ta den tid det tar. Det är en pusselbit kvar och sen får vi se under resan vad som händer.

Richard Gynges tomrum: “Personen är i stort sett omöjligt att ersätta”

En av lagdelarna som har förändrats i grunden är målvaktssidan. Där har succémålvakterna Antoine Bibeau och Tobias Normann lämnat, precis som målvaktstränaren Christopher Heino-Lindberg.

Istället kommer man nästa säsong ställa Victor Brattström och Jonathan Stålberg i kassen samtidigt som Alexander Hamberg kommer ersätta Heino.
– Jag tycker att det är två målvakter som vi har scoutat väl och som spelar på sättet våra målvaktstränare vill. Det är klart att de har stor del i de värvningarna. Victor har visat under ett antal säsonger att han kan spela på hög nivå. Hade en strulig säsong i fjol men landade väl i Karlskoga och spelade väl på slutet. Jonathan gjorde en bra debutsäsong i Hockeyallsvenskan och det ska bli spännande att se vad han kan göra år två.

Den största förändringen är dock att Richard Gynge valde att hänga upp skridskorna. Forwarden var ryggraden i AIK och den självklara ledaren både på och utanför isen.

Men nu väntar alltså en höst där man kommer att sakna profilen.
– Spelaren Richard hade vi gärna behållt, ledarskapet och personen hade vi gärna behållt ännu mer, även om han var jätteduktig på isen. En otroligt uppskattad person, professionell ut i fingerspetsarna. Det är klart att vi kommer sakna honom, inget snack om det.

Hur kan man ersätta en sådan spelare och ledare?
– Spelarmässigt har vi ersatt så gott vi kan men personen är i stort sett omöjlig att ersätta. Det ska bli spännande att se vem som försöker fylla skorna. 

“Nu har jag sajnat i stort sett alla i truppen”

Niklas Persson gör nu alltså snart sin andra säsong som sportchef för AIK. Nu har han också fått chansen att tillsätta sin “egna” tränare och verkligen bygga laget från grunden.

Känner du att du verkligen har fått sätta din prägel på det här nu?
– Prägeln vi vill ha tycker jag att jag såg redan förra året och det kommer vi fortsätta jobba med. Några grejer ska vi jobba vidare med och några ska vi förändra. Nu har jag sajnat i stort sett alla i truppen, så är det ju.

För det är alltså inte bara på spelarsidan som förändringar har skett. Anton Blomqvist tog med sig sin assisterande tränare Fredrik Stillman till HV71.

Istället har nu AIK plockat in Markus Åkerblom och Fredrik Hallberg samtidigt som man plockade upp Niklas Andersson från sitt J20-lag.
– Vi var väldigt noggranna och tog tid på oss och gick från den profilen vi ville ha. Markus passade bra i den profilen och vi hade många och långa samtal. Kul också att plocka upp Niklas från akademin och att vi kan utbilda ledare som får komma uppåt i sina karriärer.  Han har en otrolig kunskap vid sidan av isen och är otroligt ambitiös. Han är väl värd chansen, säger “Pajen” och fortsätter:

Fredrik Hallberg har gjort väldigt mycket bra saker, framför allt när han var i Sverige i Leksand och Oskarshamn. Det ska bli spännande att se vad han kan hjälpa oss med och vad vi kan få ut av det. 

Är det ett nytt AIK vi kommer få se gentemot förra året?
– Det är samma sak där, i de olika samtalen med tränarkandidater har jag presenterat hur jag vill att AIK ska spela. Hade Markus och Fredrik tyckt något annat hade de inte varit i AIK. I de stora delarna har vi samsyn och nu har vi suttit under vår och sommar och kommer göra en del förändringar. Så ett lite annorlunda AIK kommer det vara, jag hoppas verkligen det. 


TV: Throwback: Nylander avgör i Avicii Arena

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: