SHL

Kovaltjuk – den perfekta förebilden för Klasen

ANNONS

Linus Klasens övergång till Luleå gjorde mig ganska konfunderad till en början. Kan en artist och kreatör som trivs bäst i en fri roll verkligen passa in i ett lagbygge som till så stor del bygger på defensiv disciplin och hårt jobb, undrade jag. Sedan kom jag att tänka på Ilja Kovaltjuk och insåg att det går alldeles utmärkt.

Nu är New Jersey Devils förvisso inte längre det brötgäng man var en gång i tiden, men Kovaltjuk har ändå fått anpassa sitt spel till den ”laget-först-filosofi” som alltid har genomsyrat general managern Lou Lamoriellos lagbyggen. Under sin tid i Atlanta Thrashers hade Kovaltjuk tack vare sin stjärnstatus totalt fria tyglar. Det innebar i förlängningen att han bara spelade hockey från rödlinjen och framåt. Han producerade en hel del fina offensiva siffror under åren i Georgia, men det tog honom bara till en fyra matcher kort slutspelsserie mot New York Rangers 2007. En serie där Kovaltjuk för övrigt jagade Sean Avery mer än han jagade pucken.

Med tanke på ryssens loja inställning till defensivt arbete föreföll flytten till New Jersey för drygt två år sedan lika oförklarlig som Klasens flytt till Luleå härom veckan. Det tog också Kovaltjuk tid att anpassa sig till den nya omgivningen och de lite annorlunda kraven. Under inledningen av fjolårssäsong var han rent ut sagt usel och det där omstridda 15-årskontraktet värt 100 miljoner dollar såg ut att kunna bli en riktigt cancersvulst för Lamoriello. Spelet har tagit sig undan för undan och årets säsong har varit ett stort steg mot total acklimatisering.

Det är inte troligt att Kovaltjuk kommer att göra 50 mål igen så länge han bär Devils tröja. Däremot har han tack vare sin goda anpassningsförmåga bidragit starkt till möjligheten att bli Stanley Cup-mästare, något som naturligtvis smäller mycket högre.

Linus Klasen borde just därför ta notis om Ilja Kovaltjuks resa. Det är i New Jersey han kan finna den perfekta förebilden elitseriecomebacken i hösten.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch