HOCKEY-VM 2024
Kevin Fiala och Schweiz är i semifinal igen.
Foto: Alamy
Hockey-VM

Kevin Fiala och Schweiz är tillbaka i medaljmatcherna: “Jättestolt över laget”

ANNONS

Kan Schweiz gå hela vägen i år? 
Efter att ha imponerat hela turneringen är alplandet tillbaka i semifinal igen för första gången på sex år efter att ha vunnit med 3-1 mot Tyskland i kvartsfinalen. 
– Det är en annorlunda känsla i år – vi är här för att vinna, säger Kevin Fiala till hockeysverige.se.

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tredje gången gillt. 

Efter att ha förlorat mot Tyskland i kvartsfinalen både 2021 och 2023 så lyckades nu Schweiz besegra sin rival för att säkra avancemang till semifinalen. 

Även om det var resultatmässigt jämnt så var Schweiz bättre genom hela matchen och kunde vinna med 3-1. Efteråt var stjärnforwarden Kevin Fiala väldigt nöjd över insatsen. 

– Det var en jättebra match av oss. Det är alltid tufft för oss att spela mot Tyskland, framför allt med tanke på historiken. Men det spelar ingen roll för det är ett nytt år och vi har spelat bra hela turneringen. Jag är jättestolt över hela laget och hur vi spelade i dag från början till slut, vi fick aldrig panik eller något sådant. Jag är verkligen jätteglad, säger Fiala till hockeysverige.se på klockren svenska.

Hur skönt var det att få revansch på Tyskland efter de sura förlusterna de senaste åren? 
– Visst var det skönt men framför allt är det skönt att vara i semi igen. Det var länge sedan, det var i Köpenhamn där senast. Vi har pushat i flera år nu för att komma tillbaka dit och det spelar egentligen ingen roll vem vi hade mött utan det är bara en skön känsla att vara där igen, åka tillbaka Prag och vi är verkligen jätteglada över det. 

“Det betyder mycket för oss”

Kevin Fiala, som har ett förflutet i Malmö och HV71, gör sitt sjätte VM och har tidigare bara varit med om att tagit en enda medalj, silvret 2018 där Schweiz förlorade mot Sverige i finalen efter straffar. 

Efter finalförlusten mot Tre Kronor har dock Schweiz aldrig varit framme vid semifinal igen då det blivit fyra raka kvartsfinaluttåg. Men nu är Schweiz tillbaka och slåss om medaljerna igen. 

– Det betyder mycket, men jobbet är inte klart än. Vi är stolta och glada över vinsten i dag men nu blickar vi bara mot nästa match och att göra det bra i semin, oavsett vilka vi får möta. 

Kevin Fiala har varit en av VM:s bästa spelare hittills med sex mål och elva poäng på sex matcher. Foto: Alamy

“Hade varit dumt om jag redan började fundera på medalj”

Schweiz har haft en väldigt bra turnering så här långt då de har vunnit sju av åtta matcher. Den enda förlusten kom i en jämn och underhållande match mot Kanada men i övrigt så har Schweiz imponerat med segrar över Tjeckien, Finland och nu Tyskland i kvartsfinalen. 

Fiala, som till vardags spelar i Los Angeles Kings, är då en av stjärnorna i laget som också innehåller profiler som Roman Josi, Nico Hischier och Nino Niederreiter

Vad är styrkan i det här laget jämfört med tidigare år?
– Vi är verkligen som en stor familj och vi kämpar på. Det är lite annorlunda i år än tidigare tycker jag. Jag kom in där för tredje matchen och kände redan att det var en annorlunda känsla och alla vill verkligen spela för varandra och vi är här för att vinna. Ingen är här för att göra något annat än att vinna. Jag är jätteglad över att vi är i semi nu men jobbet är inte klart än. 

Schweiz är nu alltså framme i semifinal men det är ännu oklart vilka de kommer att få möta utan det beror på hur det går i övriga kvartsfinaler. Schweiz kan åtminstone inte ställas mot Sverige redan i semifinal på grund av seedningen efter gruppspelet, utan ett möte mellan Schweiz och Sverige kan först ske i final eller bronsmatch. 

Hur långt kan Schweiz nå det här året?
– Det får vi se. Helt ärligt, förlåt för att ge ett tråkigt svar, men jag gillar inte att kolla för långt fram. Nu är jag bara glad för segern och semifinalplatsen och sedan får vi se vilka det blir och börja analysera motståndet. Det hade varit dumt om jag redan började fundera på medalj eller någonting annat. Vi är inte där än utan nu är det bara nästa match som gäller, avslutar Kevin Fiala.


TV: Tre Kronors väg till kvartsfinal

Den här artikeln handlar om: