Hellebuyck, Demko och Bobrovskij gör upp om Vezina Trophy på NHL Awards.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL

Hellebuyck, Demko och Bobrovsky finalister till Vezina Trophy

ANNONS

NHL har börjat presentera finalisterna till priserna för årets NHL Awards, Först ut är målvakterna. Där gör Connor Hellebuyck, Thatcher Demko och Sergej Bobrovskij upp om priset som ligans bästa burväktare 2024.

Förra sommaren blev Linus Ullmark den blott tredje svensken genom tiderna efter Pelle Lindbergh och Henrik Lundqvist att belönas med Vezina Trophy, priset som går till NHL:s bästa målvakt. 

Den här säsongen kommer antingen en amerikan eller en ryss att ta hem utmärkelsen på NHL Awards.

På måndagen presenterade NHL de tre finalisterna, där vinnaren röstas fram av ligans general managers. 2024 är det Connor Hellebuyck, Thatcher Demko och Sergej Bobrovskij som gör upp om priset.

Winnipeg Jets storstjärna Hellebuyck hade en urstark grundserie. På 60 matcher hade han en räddningsprocent på 92,0 och höll nollan vid fem tillfällen. Det var till stora delar 30-åringens förtjänst att Jets lämnade grundserien som det lag som släppt in färst antal mål i ligan (199). Amerikanen vann utmärkelsen så sent som 2020 och har varit en finalist ytterligare en gång (2018).

Bobrovskij kan vinna för tredje gången

Vancouver Canucks har varit ett av NHL:s mest förbättrade lag den här säsongen. En hel del i den framgången kan tillskrivas lagets amerikanske keeper Thatcher Demko. På 51 matcher hade han en räddningsprocent på 91,8 och höll nollan vid fem tillfällen. 28-åringen har aldrig tidigare varit en finalist till utmärkelsen.

I Florida Panthers kasse fortsatte ryske veteranen Sergej Bobrovskij på inslaget spår efter fjolårets slutspelssuccé. Han avslutade grundserien med en räddningsprocent på 91,5 på 58 matcher och hade sex nollor. “Bob” vann Vezina Trophy både 2013 och 2018, då som målvakt för Columbus Blue Jackets.

Det är oklart när priserna kommer att delas ut, men rapporter från Nordamerika gör gällande NHL kommer hålla en gala i Las Vegas samma vecka som man anordnar NHL-draften i staden. Det vill säga någon gång i sista veckan av juni.


TV: Ur arkivet – Linus Ullmark vinner Vezina Trophy 2023

 

Den här artikeln handlar om: