SM-SLUTSPELET 2024
Örebro fick Luleå på fall direkt i första matchen.
Foto: Johan Bernström/Bildbyrån
SHL

Trots kaoset – Örebro vinner första åttondelsfinalen mot Luleå

ANNONS

Örebro säkrade slutspel efter en straffläggning i sista omgången och ställde stjärnorna Mathias Bromé, Philip Holm och Jhonas Enroth vid sidan. 
Men Örebro lyckades ändå vinna den första åttondelsfinalen mot Luleå och kan nu säkra en kvartsfinalplats till helgen. 
– Man märker att det var första slutspelsmatchen, inget av lagen vågade riktigt gå för det. Det blev ganska defensivt men det passar oss bra, säger matchhjälten Jonas Arntzen till TV4 efteråt. 

För två dagar sedan blev Örebro klara för SM-slutspelet som sista lag efter att ha vunnit en straffläggning mot Linköping för att ta bonuspoängen som gjorde att de passerade MoDo i tabellen. 

Därmed väntade en het åttondelsfinal mot Luleå under torsdagskvällen. Örebro hade tagit tolv av tolv poäng mot Luleå under grundserien samt vunnit sex raka matcher mot norrbottningarna inför kvällens match. 

I den första perioden av den första åttondelsfinalen blev det då tillknäppt mellan de båda lagen. Efter 20 minuters ishockey i Närke var det 0-0 och blott 7-3 i skott till Luleå. 

– Det känns som att vi inte vågar ta tag i det. Vi behöver bli starkare på pucken och få ner pucken bakom, det klassiska med att skapa längre anfall och får lite lägen på det viset, säger Örebros lagkapten Glenn Gustafsson till TV i pausen. 
– Det är tajt hockey med fysiskt spel och smarta beslut där inget av lagen vill riskera någonting bakåt. Jag tycker att den faller över till vår favör men ändå inga riktigt heta chanser, säger Luleås lagkapten Erik Gustafsson.

Matchen hettade till – nyförvärvet spräckte nollan

I den andra perioden hettade dock matchen till ordentligt. Det smällde på mycket mer och blev en hel del känslor också. Men viktigast av allt blev det också mål i matchen. 

Sex minuter in i mittperioden så kunde hemmalaget Örebro ta ledningen. Nyförvärvet Danick Martel inledde sin tid i Sverige med tio raka poänglösa matcher innan han stod för 0+2 på de två sista grundseriematcherna. I kväll sköt han då sitt första mål sedan flytten till Örebro då kanadensaren fick in pucken bakom Joel Lassinantti som såg ut att ducka för pucken vid skottillfället. 

Ledningen blev dock kortvarig för hemmalaget då Luleå svarade upp och kunde kvittera mindre än tre minuter senare då backen Oskari Laaksonen sköt ett hårt skott där Örebrokeepern Jonas Arntzen inte hade någon chans. 

Det blev sedan irriterat mot slutet av perioden med en hel del utvisningar, bland annat delade Oliver Eklind ut en stygg slashing på Pontus Andreasson och Luleåforwarden fick väldigt ont. Men efter att ha fått en ispåse på handen så kunde Andreasson fortsätta spela. 

Efter två perioder var ställningen då 1-1. 

– Det känns riktigt bra, speciellt att ge oss ledningen. Det var viktigt för mig mentalt men det står ändå 1-1 så vi måste fortfarande köra. Jag visste att mina mål skulle komma och det känns bra att få sätta det direkt i först matchen, säger Martel om att spräcka målnollan. 

Luleå trivdes också när temperaturen steg i matchen. 

– Första perioden var lite avvaktande från båda lagen och så är det kanske i första matchen. Men nu kom vi igång mer här i andra och det blev lite mer fysiskt vilket är kul, säger Laaksonen.

Samuel Johannesson hjälte – skjuter segern till Örebro

Det blev jämnt och tajt i tredje där inget av lagen ville släppa till för mycket utan det blev ett ställningskrig. Men plötsligt – nästan från ingenstans – kom det där målet. 

Med fem och en halv minut kvar att spela så kom nämligen 2-1 – för Örebro. Toppbacken Samuel Johannesson skickade iväg ett skott som hittade luckan bakom en skymd Lassinantti och Örebro hade kontroll på matchen. 

Luleå behövde då ställa om och börja jaga ett kvitteringsmål men fick aldrig riktigt den där slutpushen som krävdes. Örebro kunde i stället spela stabilt i defensiven för att hålla Luleå på utsidan samtidigt som Jonas Arntzen klev fram när det behövdes. 

Det blev inga fler mål utan Örebro höll undan för att vinna med 2-1 och ta ledningen med 1-0 i matcher mot Luleå. 

Örebro säkrade alltså slutspel i den sista omgången och petade stjärnorna Mathias Bromé och Philip Holm samt bänkade toppmålvakten Jhonas Enroth – men trots allt det så lyckades närkingarna vinna då det inte påverkade laget. 

– Det är inga konstigheter med de två i gruppen. De är här varje dag, tränar med oss och är här inne i omklädningsrummet nu. Det är bara bra och positiva vibbar från dem. Det är klart att det är tråkigt för dem att inte få spela, jag vet att de vill det men de ska ha kredd för att de är här och peppar oss ändå, säger matchhjälten Jonas Arntzen till TV4 efteråt. 

Det innebär att de är en vinst från kvartsfinal och kan säkra avancemang redan på lördag då serien vänder upp till Norrbotten. 

Örebro – Luleå 2–1 (0-0,1-1,1-0) 

Örebro: Danick Martel, Samuel Johannesson, 
Luleå: Oskari Laaksonen. 

Örebro leder serien med 1-0 i matcher.


TV: Oskar Sundqvists snyggaste framspelningar 2023/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL