Följ nedräkningen till NHL Trade Deadline på hockeysverige.se!
Foto: Bildbyrån (Montage)
NHL Trade Deadline

Så var NHL Trade Deadline 2024

ANNONS

Ingen Markström. Ingen Ullmark. Däremot genomfördes 23 trejder som involverade 33 spelare under de sista timmarna innan NHL Trade Deadline. Hockeysverige.se livebloggade hela kvällen fram till larmet ljöd. Här kan du återuppleva alla viktiga hållpunkter från kvällen.

NHL Trade Deadline 2024 summerad

Det kanske inte blev några trade deadline-fyrverkerier, men väl en bomb.

De regerande Stanley Cup-mästarna Vegas Golden Knights stal ännu en gång rampljuset med en trejd som sände chockvågor genom NHL. Trots att man redan säkrat Noah Hanifin från Calgary och Anthony Mantha från Washington hann man med en sista prestigevärvning. Från San Jose Sharks hämtades 30-årige tjecken Tomas Hertl in.

Golden Knights offrade inte bara Frölundas centerlöfte David Edstrom för att få in Hertl, utan även ett förstarundeval i draften 2025. En summering av hur Golden Knights har (för)brukat sina draftval sedan man äntrade ligan är rätt brutal läsning som vittnar om hur general managern Kelly McCrimmon ger blanka fan i morgondagen. Det är framgång nu som gäller.

Totalt genomfördes 23 trejder på fredagen som involerade 33 spelare.

Utöver David Edstrom var det rätt få svenskar som fick uppleva klubbyten. Calle Själin (från Florida till Buffalo) och Magnus Hellberg (från Pittsburgh till Florida) var de enda övriga som fick röra på sig. Och då handlar det i ärlighetens namn om två spelare som snarare hör hemma i AHL än NHL.

Ingen av de fem spelare – Linus Ullmark, Jacob Markström, Erik Brännström, Philip Broberg eller Alexander Holtz – vi hade pekat ut på förhand som tänkbara kandidater blev flyttade. Av de uppgifter som dök upp under fredagskvällen att döma var Ullmark närmast en flytt, men han ska ha nobbat en flytt från Boston till Los Angeles med hjälp av den modifierade no trade-klausul han har i sitt kontrakt. 

Det troliga är nu att både han och Markström får lämna respektive klubb till sommaren.

Uffe Bodin

Tomas Hertl gick till Vegas Golden Knights – och David Edstrom blev en del av utbytet. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Max Pacioretty valde bort att bli trejdad

Många trodde nog att Max Pacioretty skulle bli trejdad av Washington Capitals likt andra veteraner blivit. Men den amerikanske forwarden valde bort det alternativet med hjälp av sin no trade-klausul. Efter att ha slitit av sin ena hälsena för andra gången inom loppet av ett år i fjol var han nära att lägga av. Men i stället sajnade han med Capitals och har, trots lagets problem, funnitv stabilitet i tillvaron.

Det var också därför 35-åringen valde att blocka en trejd bort från Washington på fredagen. Flera utmanare tros ha varit intresserad av den tidigare Montréal Canadiens-kaptenen, men det var inte tillräckligt för att få honom att om,värdera sitt beslut.

Sedan sin comeback i början av januari har Max Pacioretty stått för 15 poäng (3+12) på 26 matcher.


Patrik Allvin: “Vi var involverade i allt”

Vancouver Canucks hade redan gjort avtryck inför årets trade deadline genom att värva Elias Lindholm från Calgary Flames. Men tro inte att svenske general managern Patrik Allvin var nöjd med det. Under fredagen hade han och klubbens president Jim Rutherford hoppats kunna göra flera förändringar.

– Vi var involverade i alla spelare som fanns tillgängliga, sade Allvin när han träffade media efter att gonggongen hade ljudit. Men jag tycker inte att det fanns så många kvalitetsspelare tillgängiga.
 

Canucks var länge kopplade till ett namn som Jake Guentzel, som både Allvin och Rutherford känner väl som spelare sedan deras gemensamma tid i Pittsburgh Penguins. Men där hade man i slutändan inte vad som krävdes för att vinna dragkampen mot en klubb som Carolina Hurricanes.


Kähkönen och Vanecek byter plats

Trots att New Jersey Devils tidigare under kvällen gjorde klart med en ny målvakt var man inte klara där. Innan transferfönstret stängde hann general managern Tom Fitzgerald säkra ytterligare en keeper i San Jose Sharks finne Kaapo Kähkönen. Han gjorde så genom att släppa ifrån sin sin tjeckiske målvakt Vitek Vanecek, som haft en tung säsong i New Jersey.

Kähkönen, 27, har en räddningsprocent på 89,5 över sina 31 matcher för bottenlaget San Jose. Han kan bli unrestricted free agent i sommar. Vanecek, 28, har stoppat 89 procent av skotten under de 32 matcher han gjort för Devils. Han har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt med en lönetaksträff på 3,4 miljoner dollar.


Nikita Okhotiuk till Calgary

Calgary står för deadline days sista (?) trejd. Det när man väljer att plocka in Nikita Okhotiuk från San José Sharks. Backen har spelat 43 NHL-matcher för Sharks den här säsongen och håller vid 23 års ålder på att slå sig in i NHL på riktigt.

Det här innebär att Jacob Markström av allt att döma blir kvar i Calgary säsongen ut.


Connor Dewar till Toronto

Toronto Maple Leafs hade en lugn fredag. Efter att ha värvat backen Joel Edmundsson från Washington Capitals på torsdagen förlorade man William Lagesson på waivers till Anaheim Ducks. Men innan visslan hann ljuda förstärkte general managern Brad Treliving sin laguppställning med en forward. Detta i form av Connor Dewar från Minnesota Wild.

Den 24-årige centern har noterats för tio mål och 14 poäng på 57 matcher för Wild den här säsongen. Han valdes ursprungligen som 92:a spelare i tredje rundan av draften 2018. Totalt har han gjort 38 poäng på 173 NHL-matcher för Wild.

Toronto ger upp ett fjärderundeval 2026 och ryske AHL-forwarden Dmitrij Ovtjinnikov till Minnesota i utbyte.


Vegas offrar Frölunda-löftet – för Tomas Hertl

Vegas Golden Knights fortsätter att göra stora affärer. Efter att redan ha värvat in Noah Hanifin och Anthony Mantha senaste dagarna stod man för säsongens kanske mest oväntade värvningen när man plockade in San Jose Sharks tjeckiska stjärna Tomas Hertl på fredagen. Och detta efter att bland annat ha offrat rättigheterna till Frölundas juniorstjärna David Edstrom.

Tomas Hertl har ett kontrakt värt åtta miljoner dollar per säsong till och med säsongen 2029/30. Att Sharks behåller 17 procent av lönen innebär att Golden Knights får ned hans lönetaksträff till 6,75 miljoner. 

Den nu 30-årige tjecken slog sig in i NHL med buller och bång 2013 och har varit en av Sahrks ledande spelare sedan dess. Som bäst har han varit uppe på 35 mål och 74 poäng, men den här säsongen har det varit motigare och han har stått för 34 poäng (15+19) poäng på 48 matcher. Hertl går för närvarande skadad, men väntas vara tillbaka innan grundserien är över.

David Edstrom draftades som 32:a och sista spelare i första rundan av Vegas förra sommaren. Den här säsongen har han varit ordinarie i SHL och noterats för 17 poäng (6+11) på 42 matcher för Frölunda. Han var sedan tdiigare sajnad av Vegas Golden Knights. Det kontraktet befinner sig nu i San Joses ägo.

Utöver Edstrom får Sharks Golden Knights förstarundeval i draften 2025 medan Golden Knights får ett trejderundelval 2025 och ett tredjerundeval 2027 från Sharks.


Florida Panthers nästa för Magnus Hellberg

Det har ryktats om att Pittsburgh Penguins skulle trejda en målvakt inför trade deadline. De flesta trodde att det skulle handla om andrekeepern Alex Nedeljkovic, men i stället är det nu svensken Magnus Hellberg som får en ny klubbadress. 32-åringen har nu trejdats vidare till Florida Panthers.

I utbyte får Penguins den schweiziska AHL-målvakten Ludovic Waeber och ett villkorligt draftval i sjunderundan 2025.

Magnus Hellberg är därmed klar för NHL-karriärens sjunde lag. Han har tidigare tillhört Nashville, New York Rangers, Detroit, Ottawa, Seattle utöver Pittsburgh. För Penguins har han under säsongen gjort tre NHL-matcher och ytterligare 19 för farmarlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL. Under karriären har han totlat gjort26 framträdanden i NHL.

Magnus Hellberg får flytta vidare i NHL-karriären. Foto: Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Jack Roslovic lämnar hemstaden – klar för New York Rangers

New York Rangers nöjer sig inte bara med Alexander Wennberg. Nu står det klart att man hämtar in ytterligare en forward i Jack Roslovic från Columbus Blue Jackets. Roslovic kom till hemstaden i Ohio tillsammans med Patrik Laine i trejden som skickade Pierre-Luc Dubois till Winnipeg Jets 2020. Där har han under stundom sett bra ut, men kommer nu från en tyngre säsong där med sex mål och 23 poäng på 40 matcher.

I utbyte för Roslovic får Blue Jackets ett fjärderundeval i draften som blir ett tredjerundeval om Rangers tar sig till en Stranley Cup-final.


Matt Dumba förstärker Tampa Bay Lightning

Efter många år i Minnesota Wild flyttade Matt Dumba till Arizona Coyotes förra sommaren. Nu flyttar han igen. Innan fredagens trade deadline skeppade Coyotes, som går mot ännu ett missat slutspel, till Tampa Bay Lightning tillsammans med ett draftval i sjunde rundan 2025. I utbyte får Coyotes ett draftval i femte rundan 2027.

Dumbas ettårskontrakt med Coyotes är värt 3,9 miljoner. Tampa sväljer hela lönetaksträffen.

Dumba har haft en motig säsong i öknen. På 58 matcher har det blivit fyra mål och totalt tio poäng för 29-åringen. Totalt har han gjort 656 NHl-matcher under sin karriär.

Matt Dumba kliver in i Tampa Bay Lightnings laguppställning. Foto: Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Linus Ullmark-trejd sprack 

Boston Bruins uppges ha varit nära att ha trejdat bort stjärnmålvakten Linus Ullmark som vann Vezina Trophy som NHL:s bästa målvakt förra säsongen. 

I ESPN:s “The Point” säger experten Kevin Weekes att Bruins ska ha haft en trejd på gång för Ullmark men att trejden sprack på grund av att Ullmark har en “no trade”-lista på 16 lag. Ullmark ska därmed ha tackat nej på grund av geografiska skäl. 

Linus Ullmark ser alltså ut att bli kvar i Boston om inget ändrar sig sista halvtimmen innan deadline. 


Jakub Zboril och Andrew Peeke trejdas

Columbus byter bort Andrew Peeke för att istället ta in Bostons Jakub Zboril. Den 27-årige tjeckiska backen har gjort sex säsonger i Bruins organisation och spelade VM så sent som för ett år sedan.

Andrew Peeke gör sin tredje raka säsong i Columbus och har där varit en påtilig back. Den här säsongen har det blivit upp mot 20 minuters istid per match och totalt åtta poäng på 23 matcher.

Som tillägg för trejden får Columbus ett val i tredje rundan av NHL-draften.


Lagesson och Björnfot upplockade på waivers

I går sattes båda svenskbackarna William Lagesson och Tobias Björnfot upp på waivers av sina klubbar Toronto Maple Leafs respektive Vegas Golden Knights. 

Nu står det klart att de båda plockas upp och flyttar till nya klubbar. Lagessons nya klubbadress blir Anaheim Ducks medan Björnfot flyttar till serieledarna Florida Panthers. 

Lagesson flyttade till Toronto inför säsongen och tog också en plats på lagets blålinje under säsongen där han har gjort 0+4 på 30 matcher. Men nu blir han lagkamrat med Leo Carlsson, Isac Lundeström, Jakob Silfverberg och Gustav Lindström i Kalifornien. 

Björnfot har haft en rörig säsong då han inledde i Los Angeles Kings men sedan skickades ner till AHL för spel i Ontario Reign. Han sattes därefter upp på waivers och plockades upp av Vegas i januari men blev snabbt skadad och skickades sedan ner till farmarlaget Henderson Silver Knights. Nu väntar alltså spel i hans tredje organisation då han flyttar till Florida. 


Erik Johnson till Philadelphia

Philadelphia Flyers adderar rutin i form av 35-årige backen Erik Johnson

Veteranen skrev på för Buffalo Sabres inför säsongen och har sedan gjort 3+0 på 50 matcher för Buffalo men nu flyttar han alltså till Philadelphia som just nu ligger på slutspelsplats i Metropolitan Division. Buffalo får ett fjärderundeval i sommarens draft för att släppa försvararen. 

Johnson valdes som etta i NHL-draften 2006 och vann Stanley Cup med Colorado Avalanche 2022. Han har totalt gjort 970 NHL-matcher i karriären. 


Tidigare storlöftet Denis Gurianov trejdas

2017 snuvade han Sverige på ett JVM-brons med sitt övertidsmål mot Juniorkronorna i Montréal. Då sågs Denis Gurianov som ett jättelöfte som hade en spännande NHL-karriär framför sig. Men trots några lovande insatser under åren i Dallas Stars har Gurianov inte lyckats leva upp till sin potential i NHL. I fjol trejdades han av Dallas till Montréal som sedan valde att släppa honom. Nashville plockade upp honom, men inte heller där har han gjort avtryck utan mestadels harvat i AHL den här säsongen.

Nu får den storvuxne ytterforwarden flytta på sig igen. Nashville har nämligen skeppat honom till Philadelphia i utbyte för breddforwarden Wade Allison. Allison var ordinarie för Flyers i fjol, men har uteslutande spelat AHL-hockey med Lehigh Valley Phantoms den här säsongen.


Jake Allen till New Jersey

New Jersey har letat efter en förstemålvakt med ljus och lykta. Där man har koppats samman med både Linus Ullmark och Jacob Markström.

Men nu ser Devils ut att ha gått i en annan riktning.

Jake Allen är nämligen så gott som klar för klubben. Montréals andremålvakt kostar ett val i tredje rundan av NHL-draften och har en lönetaksträff på 3,85 miljoner dollar per säsong, men Montréal behåller hälften av lönen. Kontraktet går ut först 2025.

Det intressant med det här är så klart att följa hur det påverkar Jacob Markström och Linus Ullmark denna kväll.

Jake Allen tar plats i New Jersey Devils. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

Jonatan Berggren kallas upp av Detroit – trejdas inte

En svensk som inte ser ut att bli trejdad under deadline-dagen är Jonatan Berggren. Enligt David Pagnotta på The Fourth Period så ska han nämligen kallas upp till Detroit Red Wings från AHL och verkar därmed bli kvar i Michigan. 

Berggren har återigen imponerat stort i AHL där han gjort 19 mål och 46 poäng på 43 matcher. 23-åringen har gått upp och ner mellan Detroit och farmarlaget Grand Rapids Griffins flera gånger under säsongen men ser nu ut att få chansen i Red Wings igen. 

Tidigare under säsongen har Jonatan Berggren gjort 2+3 poäng på nio NHL-matcher och i fjol stod han för 15 mål och 28 poäng på 67 matcher under sin första säsong i NHL. 


Jason Zucker till Nashville Predators 

Filip Forsberg får en ny lekkamrat i Nashville. “Preds” stärker nämligen upp sin offensiv genom att trejda till sig veteranen Jason Zucker från Arizona Coyotes i utbyte mot ett val i sjätterundan 2024. Nashville sväljer också hela Zuckers lönetaksträff på 5,3 miljoner dollar. 

Den 32-årige forwarden har gjort 25 poäng på 51 matcher i “Yotes” den här säsongen men kommer från en stark säsong i fjol med 27 mål och 48 poäng på 78 matcher då han spelade i Pittsburgh Penguins. 

Zucker har varit en stark målskytt tidigare i sin karriär och ska nu hjälpa Nashville till slutspel. Hans bästa säsong i karriären kom 2017/18 då han sköt 33 mål och 64 poäng på 82 matcher. 

Jason Zucker flyttar till Nashville. Foto: Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Kyle Okposo till Florida – Calle Själin till Buffalo

Buffalo Sabres trejdar bort sin lagkapten Kyle Okposo till Florida Panthers – och får en svensk i utbyte. 

Calle Själin går nämligen till Buffalo i utbyte mot Okposo. Buffalo får också ett villkorligt sjunderundeval i sommarens draft som blir ett femterundeval om Panthers vinner Stanley Cup. 

Den tidigare Leksandsbacken gör sin andra säsong i Nordamerika och har enbart spelat i farmarligan AHL. I fjol gjorde han 3+5 poäng på 39 matcher för Charlotte Checkers och den här säsongen har det blivit 0+3 på 22 matcher. Men nu väntar alltså spel i Buffalos organisation. 

Trejden innebär att 35-årige Okposo får en chans att vinna Stanley Cup för första gången då han ansluter till serieledarna i NHL efter 1 045 matcher i New York Islanders och Buffalo Sabres. 


“Fimpen” på marken i Boston

Vår flygande reporter Christian “Fimpen” Eklund befinner sig i Boston just nu. Där hänger han med mångårige Bruins-scouten Svenåke Svensson. Bruins har redan hunnit värva veteranen Pat Maroon, men vi är förstås nyfikna på vad som kommer att hända med Linus Ullmark…


Tyler Toffoli till Winnipeg Jets

Toppnamnen försvinner en efter en från marknaden. Tyler Toffoli har ryktats till de flesta toppklubbar som söker offensiv förstärkning. Och nu har Winnipeg Jets också vunnit dragkampen om stjärnan.

Från New Jersey Devils har man nämligen trejdat till sig forwarden, som har vunnit en Stanley Cup med Los Angeles Kings. Han är också på väg mot sin andra raka säsong med över 30 mål.

Winnipeg Jets får: Forwarden Tyler Toffoli från New Jersey. 

New Jersey Devils får: Ett val i andrarundan av draften 2025 och ett val i tredjerundan 2024. 

Villkor: New Jersey behåller 50 procent av Toffolis lön. 

Analys: Ett av de största namnen flyttar och Winnipeg gör ännu en smart trejd. 

För en månad sedan bytte de till sig centern Sean Monahan som har gjort 8+1 på 13 matcher sedan flytten till Jets. Nu adderar laget också en annan målfarlig forward i Tyler Toffoli. Efter de här två bytena ser Winnipegs offensiv mycket mer spännande ut. Kevin Cheveldayoff har verkligen gått för det den här säsongen och satsar nu för att Winnipeg ska ha alla förutsättningar för att gå långt. 

Med Monahan och Toffoli kan Jets nu kanske få igång sitt svaga powerplay. Hittills har de 18 procent i PP vilket är sämst av lagen i NHL som just nu ligger på slutspelsplats. Om de får igång ett PP i toppklass samt om Connor Hellebuyck fortsätter storspela som han alltid gör så ligger Winnipeg i bra fas för att verkligen kunna utmana på riktigt. 

Robin Olausson


Patrick Maroon till Boston Bruins

Boston Bruins gör sin första trejd inför slutspelet. Det står nu klart att den trippla Stanley Cup-vinnaren Patrick Maroon är klar för klubben. Veteranen har spelat i Minnesota under säsongen men hamnar nu alltså hos storfavoriten Boston.

I utbyte får Minnesota Luke Toporowski och ett val i runda sex av NHL-draften 2026.

Det var under åren 2019-2021 som Patrick Maroon vann tre raka Stanley Cups. Forwarden vann först med St. Louis innan han vann med Tampa två år i rad. 35-åringen sitter nu på ett utgående kontrakt med en lönetaksträff på endast 800 tusen dollar per säsong. 


Jevgenij Kuznetsov till Carolina Hurricanes

Den tidigare stjärncentern Jevgenij Kuznetsov har hamnat snett i Washington Capitals och skickades nyligen ner till AHL-laget Hershey Bears efter att ha blivit uppsatt på waivers av “Caps”. Nu blir Kuznetsov också trejdad och ny klubbadress blir Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes får: Centern Jevgenij Kuznetsov från Washington. 

Washington Capitals får: Ett val i tredje rundan av draften 2025 från Carolina.

Villkor: Washington behåller 50 procent av Kuznetsovs lön. 

Analys: Carolina går all in!

I går trejdade Hurricanes till sig stjärnforwarden Jake Guentzel från Pittsburgh och nu plockar de även in den tidigare stjärncentern Jevgenij Kuznetsov från Washington. Det råder inga tvivel om att Kuznetsov inte är samma spelare som han var för fem år sedan men eftersom ”Caps” behåller 50 procent av lönen så får Carolina honom för 3,9 miljoner dollar per säsong till 2025. Det är en gambling.

Det känns lite som ”high risk, high reward” från Carolinas sida. Miljöombytet är naturligtvis bra för Kuznetsov och han kan säkert lyfta sig men ifall han inte gör det så sitter Carolina fast med honom även nästa säsong. Men Hurricanes satsar allt på Stanley Cup den här säsongen och med två tidigare vinnare i form av Guentzel och Kuznetsov så ökar deras chanser. Tidigare slutspel har bristen på spets och ”killer instincts” blivit avgörande och nu har de både spetsat och breddat sina möjligheter i offensiven.

Robin Olausson


Jordan Eberle förlänger med Seattle Kraken

Han har ryktats vara kvar på trejdblocket, men något klubbyte blir det inte för Jordan Eberle. Profilen har sajnat för två nya år i Seattle och har även full no trade-klausul i sitt nya kontrakt. Det innebär att han inte kommer att röra på sig denna deadline day.

Det nya kontraktet har en lönetaksträff på 4,75 miljoner dollar per säsong.

33-åringen är bara två matcher kort om att ha spelat 1 000 matcher i NHL. Där majoriteten har kommit i Edmonton, där proffskarriären började. Det var nog också många Oilers-supportrar som hade hoppats på en återkomst för den tidigare publikfavoriten. Bland annat sköt Jordan Eberle 34 mål och 76 poäng säsongen 11/12 i Edmonton. En säsong som var den överlägset bästa i karriären för forwarden.


Kommer Vancouver sajna Phil Kessel? 

Phil Kessel har varit på plats och tränat med Vancouver Canucks farmarlag, Abbotsford, i nästan en månads tid. Veteranen har dock ännu inte sajnats av Canucks – men det skulle kunna ändras innan Trade Deadline. 

Enligt Rick Dhaliwal på The Athletic vill Vancouver skriva kontrakt med den trefaldige Stanley Cup-mästaren för resten av säsongen men de behöver först skapa lönetaksutrymme för att få plats med hans kontrakt. Kan vi då förvänta oss att Canucks kommer vara aktiva innan deadline för att kunna få plats med Kessel? 

Om han skriver på för Vancouver så kommer det att vara ett kontrakt för resten av säsongen på minimilönen 775 000 dollar. 


De 50 hetaste spelarna som finns tillgängliga

Frank Seravelli på Hockeysverige.se:s systersajt DailyFaceoff.com är pigg när det kommer till trade deadline. Inte bara när det handlar om att brejka trejder, utan även på att förutse vilka spelare som kan komma att skeppas. Här har han listat 50 spelare som kan trejdas innan transferfönstret stänger i kväll.


Vilka svenskar trejdas i dag?

Dagen D är här!

Trade deadline day bär alltid en känsla av stora förväntningar med sig. På senare år har de stora affärerna redan hunnit genomföras innan sista dagen – och årets trade deadline har följt samma tema.

Med det sagt finns det fortfarande utrymme för stora trejder i dag. Som vi såg i fjol kan det ske saker man inte förväntat sig – vem trodde exempelvis att Toronto skulle släppa Rasmus Sandin till Washington då?

Och med Sandin i åtanke, vilka svenskar kan bli aktuella för en flytt i år? 

Vi har redan sett Alexander Wennberg flytta från Seattle Kraken till New York Rangers. Och inte kommer han att blir den enda? Här är fem kandidater som det talats om i olika utsträckningar senaste tiden.


 

❗️ Linus Ullmark, Boston Bruins

Vid det här laget står det mer eller mindre klart att Linus Ullmark kommer att tvingas lämna Boston. Klubben kommer av förklarliga skäl att satsa på den fem år yngre Jeremy Swayman. Frågan är bara om en trejd sker nu innan deadline eller till sommaren. Det som talar för att det sker nu är att det skulle kunna ge Bruins lönetaksutrymme att förstärka laget inför slutspelet – Ullmark har trots allt en lönetaksträff på fem miljoner dollar. Det som talar emot är att laget har två starka kort att luta sig emot mellan stolparna inför slutspelet. Som vi lärt oss kan man aldrig ha för många målvakter om man rustar för en lång resa under våren och tidiga sommaren. Viktigt att minnas är att Ullmark sitter på en del makt själv då han har en modifierad no trade-klausul som gör att han kan blocka en trejd till 16 av ligans 32 lag.

❗️ Jacob Markström, Calgary Flames

Att Markström hade ena foten i New Jersey Devils är rätt väldokumenterat vid det här laget. Av någon anledning föll affären ihop – och lämnade den svensken målvakten synnerligen missnöjd. Lätt att förstå då han hade förberett sig på en flytt för att sedan få beskedet att den inte skulle bli av. Ryktena kring Markström fortsätter att florera, så vi ska inte utesluta att han fortfarande kan flyttas innan deadline. I skrivande stund tyder dock mer på att det blir en flytt till sommaren. 

❗️ Erik Brännström, Ottawa Senators

Här är ett svenskt namn som blivit allt mer omnämnt senaste dagarna. Brännström, som trejdades från Vegas till Ottawa i Mark Stone-trejden inför trade deadline 2019, sitter på utgående kontrakt med Senators. Efter 245 matcher med klubben har genombrottet uteblivit på en blålinje där konkurrensen varit hård. Det finns en potential där som kan tilltala många klubbar. Och prislappen borde knappast vara speciellt avskräckande heller.

❗️ Philip Broberg, Edmonton Oilers

Äktenskapet mellan Broberg och Oilers blev aldrig vad parterna hoppades på efter att klubben draftat Örebrosonen som åttonde spelare 2019. Efter en säsong som mest handlat om spel i AHL har det blivit mer eller mindre offentligt att man ansökt om skilsmässa. Frågan är bara vilket lag som attraheras av Broberg som sin nya partner – och om en trejd sker nu eller till sommaren. Backtalangen har gått skadad sista tiden men ska inte vara långt från en comeback. 

❗️ Alexander Holtz, New Jersey Devils

Den här är knepig. Å ena sidan skulle Devils tjäna på att vara tålmodiga med Holtz givet talangen ha sitter på. Å andra sidan har man fått vibbar om att det finns ett missnöje med hans spel. Nye coachen Travis Greens första kommentarer kring den svenske skarprättaren efter att ha tagit över efter Lindy Ruff härom dagen var aningen oroväckande. Om Devils trejdar veteranen Tyler Toffoli under fredagen finns det en plats högre upp i hierkin för Holtz, både för stunden och kommande säsong. Men om det finns frågetcken kring 22-åringen hos klubbledningen kan man se framför sig att han offras i en trejd där man, till exempel värvar en målvakt. Finns framtiden i Calgary, månne?

Uffe Bodin

 


Trejder genomförda inför trade deadline day

Här är en genomgång av de senaste dagarnas trejder med analyser av Uffe Bodin:

7 mars:

Jake Guentzel till Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes får: Forwarden Jake Guentzel och backen Ty Smith från Pittsburgh.

Pittsburgh Penguins får: Forwarden Michael Bunting, forwarden Vasilij Ponomarjov, forwarden Cruz Lucius, forwarden Ville Koivunen, ett villkorligt andraval i draften 2024 och ett villkorligt femteval i draften 2024 från Carolina.

Villkor: Pittsburgh behåller 25 procent av Guentzels lönetaksträff. Det villkorliga andravalet blir ett förstaval om Carolina vinner Stanley Cup och det villkorliga femtevalet tillfaller bara Pittburgh vid samma scenario.

Analys: Carolina har varit en legitim Stanley Cup-utmanare under flera säsonger. Problemet är att krutet inte har varit torrt när det kommit till kritan. Nu får man in precis den sorts spelare som kan hjälpa till att både spetsa till och bredda offensiven på ett välbehövligt sätt. 

Pittsburgh får ett rejält utbyte för att släppa Guentzel (och den lite bortglömda tidigare backtalangen Ty Smith). Michael Bunting är en spelare som Penguins general manager Kyle Dubas känner till väl efter att ha haft honom i Toronto under två säsonger. Han är ingen rak ersättare till Guentzel, men kan användas högt upp i laguppställningen som ett fysiskt komplement till lagets toppspelare. Ville Koivunen är kanske den mest spännande spelaren i övrigt. Som 20-åring upplever han en genombrottssäsong med Kärpät i Liiga där han snittat nästan en poäng per match och är topp tio i poängligan. Cruz Lucius är en produktiv collegespelare medan Vasilij Ponomarjov sköt sitt första NHL-mål i debuten för Carolina tidigare under säsongen. Det känns i slutändan som ett bra utbyte för Dubas och Penguins med tanke på att Guentzel kan bli unrestricted free agent i sommar. Men det råder samtidigt ingen tvekan om att “Canes” får den bästa spelaren. 

TV: Jake Guentzels snyggaste NHL-mål

Anthony Beauvillier bortbytt till Nashville Predators

Nashville Predators får: Forwarden Anthony Beauvillier från Chicago.

Chicago Blackhawks får: Ett draftval i femte rundan 2024 från Nashville.

Analys: Det var nog få som hade föreställt sig att Nashville skulle vara en köpare inför deadline. Men efter den senaste tidens starka resultat och många segrar finns en slutspelsplats faktiskt i sikte och general managern Barry Trotz visar att han – trots trejden av Jakov Trenin till Colorado – inte är redo släppa på gasen. Anthony Beauvillier har inte rosat marknaden sedan han lämnade New York Islanders för Vancouver Canucks i Bo Horvat-trejden. Att han nu trejdats tre gånger inom loppet av ett drygt år är oroväckande. Men den tidigare stortalangen sitter på en potential som Trotz hoppas kunna locka fram. Beauvillier hade sina mest lovande säsonger under Trotz ledning på Long Island, så det finns en kunskap om spelaren som talar till Predators fördel.

Anthony Duclair trejdad till Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightning får: Forwarden Anthony Duclair och ett val i sjunde rundan draften 2027 från San Jose.

San Jose Sharks får: Backen Jack Thompson och ett val i tredje rundan av draften 2024 från Tampa Bay.

Analys: Är det början på Tampa Bay Lightnings förfall vi ser?

Klart är att laget, trots Nikita Kutjerovs fantastiska säsong, inte känns som en Stanley Cup-utmanare längre. General managern Julien BriseBois vill ändå ge sin åldrande kärna av stjärnor möjligheten att slåss för ytterligare en buckla. Anthony Duclair är ingen stjärnvärvning, men sitter på potentialen att göra 20-30 mål per säsong och är ett bra komplement till de toppspelare som redan finns i klubben. 

Backen Jack Thompson som går i motsatt riktning spelade faktiskt 18 matcher (och gjorde lika många poäng) för Surahammar i Hockeyettan under pandemin. 21-åringen, som har ett JVM-guld med Kanada på meritlistan, MNHL-debuterade tidigare under säsongen och har visat fina offensiva egenskaper i AHL. Med tanke på hur blek Sharks backsida är får han ses som ett välkommet tillskott.

Jakov Trenin flyttas till Colorado Avalanche

Colorado Avalanche får: Forwarden Jakov Trenin och backen Graham Sward från Nashville.

Nashville Predators får: Backen Jeremy Hanzel och ett val i tredje rundan av draften 2025.

Analys: Colorado har helt uppenbarligen ringat in fysik i sin botten-sexa som ett stort behov. I Jakov Trenin, som kan bli unrestricted free agent till sommaren, får man en bufflig forward som inte är rädd för att smälla på. Det känns rimligt att vi får se honom i en fjärdekedja med det andra nyförvärvet från Minnesota Wild, Brandon Duhaime, framöver.

En inte helt ovanlig syn när det gäller Jakov Trenin. Foto: Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Joel Edmundsson klar för Toronto Maple Leafs

Toronto Maple Leafs får: Backen Joel Edmundson från Washington.

Washington Capitals får: Ett tredjeval i draften 2024 och ett femteval i draften 2025.

Villkor: Washington behåller 50 procent av Edmundsons lön.

Analys: Efter att ha värvat Ilja Ljubusjkin från Anaheim Ducks fortsätter Toronto att ge sin blålinje lite välbehövlig fysik. Joel Edmundson, som vann Stanley Cup med St. Louis Blues 2019, blir en defensiv injektion som kan bli nyttig i defensiven, Det enda som känns “off” med affären är att Edmundson är en leftare och Toronto är framför allt i behov av rightare på backsidan. 

Brandon Duhaime skeppad till Colorado Avalanche

Colorado Avalanche får: Forwarden Brandon Duhaime från Minnesota.

Minnesota Wild får: Ett draftval i tredje rundan 2026.

Analys: I likhet med Jakov Trenin bidrar Brandon Duhaime i första hand med storlek och fysik i en lägre kedja. Han är inte rädd för att släppa handskarna eller ge sig in i hettan. Tanken med de här nyförvärven är att göra Colorados lägre hierarki tuffare att spela emot. Man kan inte förvänta sig speciellt mycket poäng från Duhaime, men han kommer att vara en nagel i ögat på motståndet när det blir täta matcher i slutspelet.

Troy Stecher trejdad till Edmonton Oilers

Edmonton Oilers får: Backen Troy Stecher och ett draftval i sjunde rundan 2024 från Arizona.

Arizona Coyotes får: Ett draftval i fjärde rundan 2027 från Edmonton.

Analys: Efter att ha stärkt centerdjupet rejält med Adam Henrique och Sam Carrick lägger Edmonton fokus på backsidan. Stecher är en skridskoskicklig back som ofta ser bättre ut på isen än han får utdelning för i poängprotokollet. För Oilers blir han ett bra komplement till vad som redan finns där, men är ingen spelare som kommer att bli avgörande för deras eventuella framgångar i slutspelet. Som kuriosa kan nämnas att det här är tredje året på rad som Stecher får byta klubb i samband med trade deadline.

6 mars:

Noah Hanifin till Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights får: Backen Noah Hanifin från Calgary & rättigheterna till centern Michail Vorobjev från Philadelphia.

Calgary Flames får: Backen Daniil Miromanov, ett villkorligt draftval i första rundan 2025 och ett villkorligt draftval i tredje rundan 2025 från Vegas.

Philadelphia Flyers får: Ett draftval i femte rundan 2024 från Vegas.

Kommentar: För att affären mellan Vegas och Calgary skulle gå i lås tvingades Philadelphia Flyers komma in som en tredje part. De får sitt draftval från Vegas för att betala 25 procent av Hanifins resterande lönetaksträff den här säsongen.

Calgary behåller i och med trejden 50 procent av Hanifins lönetaksträff, vilket innebär att Vegas bara belastas med 25 procent hans återstående lön mot sitt lönetak.

Villkoren för trejden är Vegas fortfarande kan byta bort sitt förstaval 2025 innan 10 mars. I så fall får Calgary i stället lagets förstaval vid draften 2026 i stället. Dessutom kan tredjevalet 2025 som Flames får i trejden uppgraderas till ett andraval om Vegas vinner en slutspelsrunda i vår.

Michail Vorobjev som Vegas får rättigheterna till är en osajnad free agent som till vardags spelar för SKA Sankt Petersburg i KHL.

Noah Hanifin flyttar från Calgary Flames till Vegas Golden Knights. Foto: Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Edmonton Oilers värvar Adam Henrique och Sam Carrick

Edmonton Oilers får: Centrarna Adam Henrique och Sam Carrick från Anaheim och rättigheterna till målvakten Ty Taylor från Tampa.

Anaheim Ducks får: Edmontons förstaval i draften 2024 och ett villkorligt draftval i femte rundan 2025.

Tampa Bay Lightning får: Ett villkorligt val i femte rundan 2025 från Edmonton.

Villkor: Edmonton behöver bara ta sig an 25 procent av Henriques lönetaksträff efter att Tampa Bay klivit in och ätit 50 procent av lönen medan Anaheim äter resterande 25 procent. Anaheim behåller även 50 procent av lönen på Sam Carricks kontrakt.

Det villkorliga draftvalet i femte rundan 2025 som Anaheim får som en del av affären blir ett fjärdeval om Oilers vinner Stanley Cup. Skulle det inträffa förvandlas fjärdevalet 2025 som Tampa får som en del av den här affären till ett fjärdeval 2026.

Ty Taylor som Edmonton får rättigheterna till som en del av trejden är en osajnad free agent som spelar för Evansville Hunderbolts i SPHL.

Analys: Edmontons stora målsättning har varit att bredda forwardsbesättningen. Det får man säga att de lyckats med nu. Efter att tidigare under året lyckats fånga upp Corey Perry får man nu en exemplarisk tredjecenter i Henrique och en lika passande fjärdecenter i Carrick. Det bör göra Oilers tuffare att spela mot och ska bidra till att göra laget mindre sårbart när man inte har McDavids eller Draisaitls kedjor på isen.

Alexander Wennberg till New York Rangers

New York Rangers får: Centern Alexander Wennberg från Seattle.

Seattle Kraken får: Rangers val i andra draftrundan 2024 samt ett villkorligt val i fjärde rundan 2025. 

Villkor: Kraken behåller 50 procent av Wennbergs lönetaksträff. Det villkorliga valet i fjärde rundan 2025 tillhörde ursprungligen Dallas Stars och kom till Rangers i Nils Lundkvist-trejden inför förra säsongen. Villkoret för den trejden var att fjärdevalet skulle bli ett tredjeval om Lundkvist totalt gör 55 poäng eller fler under säsongerna 2022/23 och 2023/24. Hittills är han uppe i 31.

Analys: Rangers har varit i behov av en tredjecenter efter FIlip Chytils hjärnskakningsproblem. I Alexander Wennberg får man en trygg och stabil tvåvägspjäs som kan bidra defensivt och chippa in med lite poäng bakom Mika Zibanejad och Vincent Trocheck.

TV: Wennbergs snyggaste mål 2023/24

Bowen Byram och Casey Mittelstadt byter klubb

Buffalo Sabres får: Backen Bowen Byram från Colorado.

Colorado Avalanche får: Centern Casey Mittelstadt från Buffalo.

Analys: Två spelare med stor potential byter klubb. 

Byram draftades som fjärde spelare av Avalanche 2019 och har setts som en av de största backtalangerna i ligan. Stora skadebekymmer och en tuff backhierarki i Colorado har stått i vägen för ett större genombrott för 22-åringen. I Buffalo blir han del av en spännande kärna av unga backar födda på 2000-talet tillsammans med Rasmus Dahlin, Owen Power och Mattias Samuelsson. Det udda med den kvartetten är bara att alla fyra är leftare.

Mittelstadt gick å sin sida som åttonde spelare i draften 2017, men var länge en besvikelse för Sabres. De två senaste säsongerna har den skicklige playmakern börjat få utdelning i NHL. Den här säsongen toppade han faktiskt lagets interna poängliga med 47 poäng på 62 matcher vid tiden för trejden.

Sean Walker till Colorado Avalanche

Colorado Avalanche får: Backen Sean Walker och ett femteval i draften 2026 från Philadelphia.

Philadelphia Flyers får: Centern Ryan Johansen från Colorado samt ett villkorligt förstaval i draften 2025.

Villkor: Förstavalet 2025 som Philadelphia får är topp tio-skyddat. Skulle Colorado får ett val bland de tio första förvandlas det till ett förstaval 2026 i stället.

Analys: Sean Walker har fått ett lyft efter förra sommarens flytt från Los Angeles till Philadelphia. Men Flyers har inte kommit överens med den högerskjutande 29-åringen om ett nytt kontrakt. Det innebär att han kan bli unrestricted free agent till sommaren. Nu får han i stället chansen att göra avtryck i Colorado, där han bör ha goda möjligheter att kliva in i ett andra backpar.

Colorados chansning att ta in den tidigare stjärncentern Ryan Johansen från Nashville blev en flopp. Efter 23 poäng på 63 matcher stod det klart att han blivit överflödig. Speciellt som man plockar in Casey Mittelstadt från Buffalo. Johansen sattes omgående upp på waivers av Flyers, vilket kan indikera att han inte heller har någon framtid där. Med ett år kvar på kontraktet känns det som ett rimligt scenario att han blir utköpt till sommaren.

Sean Walker får chansen av Colorado Avalanche. Foto; Bildbyrån/USA TODAY SPORTS

Vladimir Tarasenko värvas av Florida Panthers

Florida Panthers får: Forwarden Vladimir Tarasenko från Ottawa.

Ottawa Senators får: Ett villkortligt fjärdeval i draften 2024 och ett tredjeval i draften 2025 från Florida.

Villkor: Ottawa behåller 50 procent av Tarasenkos lönetaksträff. Det villkorliga fjärdevalet i draften 2024 blir ett tredjeval om Florida vinner Stanley Cup.

Analys: Florida Panthers går för det!

Trots att man redan har en imponerande bredd på sin forwardsuppsättning tar man in den Stanley Cup-meriterade ryske veteranen Vladimir Tarasenko. Det mesta tyder på att han kliver in intill Matthew Tkachuk och Sam Bennett i lagets andraformation och ger laget två kedjor med matchvinnaregenskaper.

Efter alla sina axelbesvär är Tarasenko förvisso inte längre den toppspelare han en gång var, men trots att Ottawa Senators haft en motig säsong på många plan har ryssen hållit fanan relativt högt med 41 poäng på 57 matcher. I en offensiv breddroll kan han vid 32 års ålder fortfarade vara en spelare som kan bidra.  

5 mars:

Anthony Mantha till Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights får: Forwarden Anthony Mantha från Washington.

Washington Capitals får: Ett andraval i draften 2024 och ettfjärdeval i draften 2026 från Vegas.

Villkor: Capitals behåller 50 procent av Manthas återstående lönetaksträff.

Analys: Efter att ha varit en besvikelse sedan han anlände till Washington från Detroit Red Wings i Jakub Vrana-trejden 2021, har den tidigare juniorstjärnan Anthony Mantha vaknat den här säsongen. Lägligt med tanke på att han sitter på utgående kontrakt och kan bli unrestricted free agent till sommaren.

Med sina 20 mål på 56 matcher inför trejden var han faktiskt “Caps” bästa målskytt – framför Aleksandr Ovetjkin! Nu kommer han till ett skadedrabbat Vegas i stort behov av offensiv kraft efter att lagkaptenen Mark Stone skadat mjälten och är ett frågetecken inte bara för grundserien utan även slutspelet.

Känslan är att Mantha kommer att få en utmärkt chans att få en framstående roll för Vegas – och samtidigt ges möjligheten att höja sitt marknadsvärde inför sommarens budgivning.


TV: Inför trade deadline – flyttar Markström och Ullmark på sig?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL