NHL uppges nära sig en plan för World Cup.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
World Cup

Elliotte Friedman om NHL:s plan för World Cup: “Blir fyra eller sex lag”

ANNONS

NHL hoppas kunna arrangera World Cup 2025. 
Nu avslöjar Sportsnets insider Elliotte Friedman att det kan bli en veckas lång turnering med fyra lag. 
– De vill inte göra som i förra World Cup, säger Friedman i podcasten “32 Thoughts”

2016 är senast det hölls en hockeyturnering för landslag där världens bästa spelare ställdes mot varandra. Detta eftersom att NHL-spelare inte deltagit på OS varken 2018 eller 2022. 

Det har gått över sju år sedan senaste World Cup-turneringen och NHL jobbar för att arrangera en ny landslagsturnering med världens bästa hockeyspelare då de just nu sitter i förhandlingar med spelarfacket NHLPA.

NHL:s vice kommissionär Bill Daly berättade nyligen för hockeysverige.se om arbetet bakom kulisserna för att få i gång World Cup och medverkan i OS.

– Jag vet inte om det här kommer att vara en World Cup i traditionell mening, utan mer någon slags internationell turnering som NHL och NHLPA står för på egen hand. Vi kommer att försöka replikera det som World Cup stått för. Och vi är övertygade om att det finns en stor chans att turneringen blir av, sade Daly till hockeysverige.se förra veckan

“Den stora frågan är hur många lag”

Nu avslöjar Sportsnets insider Elliotte Friedman hur NHL tänker kring World Cup som planeras spelas om cirka 15 månader. Enligt Friedman har NHL lagt grunderna och det är nu endast några detaljer som återstår kring hur turneringen ska utformas. 

– Den stora frågan är hur många lag det blir. Det låter som att det kommer att bli en turnering som spelas under en vecka i februari 2025. Förhoppningen är fortfarande att kunna spela några matcher i Europa men jag vet inte hur troligt det är, säger Elliotte Friedman i podcasten “32 Thoughts”.

World Cup 2016 spelades med åtta nationer i två grupper där Kanada, USA, Ryssland, Sverige, Finland, Tjeckien deltog tillsammans med bonuslag i form av “Europa” (spelare från mindre nationer i Europa) och “Nordamerika” (nordamerikanske spelare under 23 år). Så vill dock NHL inte göra den här gången. 

– De vill inte göra som i förra World Cup med ”lag Europa” och ”lag Nordamerika” med unga spelare. Men oron finns att man lämnar ute väldigt många spelare genom att inte göra så. 

Kan spelas matcher i Sverige

NHL har också haft planer för att eventuellt spela matcher både i Nordamerika och i Europa och de planerna kan fortfarande finnas trots en kortare turnering med färre lag. 

– Det blir fyra lag eller sex lag. Ryssland kommer inte delta på grund av geopolitiska skäl, NHL hoppas kunna få med Ryssland men det funkar inte nu. Det står mellan fyra och sex lag just nu, om det blir fyra så kommer det att bli Kanada, USA, Sverige och Finland. Då skulle Kanada och USA troligtvis mötas i USA medan NHL skulle försöka få till matcher i Sverige eller Finland för att sedan spela någon slags final i Nordamerika, säger Elliotte Friedman. 

Ett sådant upplägg skulle i sådana fall innebära att klassiska hockeynationer som Tjeckien och Slovakien samt framgångsrika Schweiz och VM-silvermedaljörerna Tyskland och VM-bronsmedaljörerna Lettland skulle ratas. Därmed skulle några av världens bästa spelare som exempelvis Leon Draisaitl, David Pastrnak, Tim Stützle, Roman Josi eller Moritz Seider inte få delta.


TV: William Nylander avgör mot Minnesota

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM