Frölunda står för galen vändning mot HV71.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Matchrapport

Frölundas jättevändning mot HV71 – från 0-4 till 6-4

ANNONS

HV71 ledde med 4-0 mot Frölunda efter första perioden. 
Men då stod Frölunda för en jättevändning och vann med 6-4.  
– Det är en osannolik vändning, sägerTV4:s kommentator Patrik Westberg. 

På sina fyra första bortamatcher hade HV71 inte tagit en enda poäng – men under lördagseftermiddagen siktade nästjumbon på att bryta den trenden. 

Då fick HV också en chockstart på matchen mot Frölunda i Scandinavium. 

Mindre än fyra minuter in i matchen gjorde Henrik Borgström 0-1 på HV:s första skott i matchen. Han klev upp i offensiv zon och sköt en rejält projektil som gick in högt bakom Lars Johansson i Frölundas mål. 

Bara cirka en och en halv minut senare kunde HV också göra 0-2 på sitt andra skott i matchen. Då var det storstjärnan André Petersson som styrde in ett skott från Anton Strålman som letade sig in i mål. 

Senare fick HV71 också spela powerplay och då kom även 0-3. Radan Lenc stod parkerad framför mål och kunde peta in en retur som gled över mållinjen och HV hade alltså gjort tre mål på de första tio minuterna i matchen.

– Allt går in, HV71 är löjligt effektiva. HV71 har 3-0 men bara fyra skott på mål, ni hörde rätt. Jisses, det är ett chockat Scandinavium, säger TV4:s kommentator Patrik Westberg.

Frölundakaptenen: “Det är för svagt”

Precis i slutet av perioden gjorde HV71 0-4. Oskar Stål Lyrenäs blev målskytt efter passning för Joonas Nättinen. Trots att Frölunda vann skotten med 10-7 i den första perioden så var det HV71 som var i ledning med hela 4-0. 

– Vi kunde bara kapitalisera på våra chanser. Jag tycker att Frölunda gör en hyfsad period också men vi gjorde målen. De hade flera chanser också så vi måste vara redo för andra perioden och fortsätta spela, säger Henrik Borgström till TV4 i paus.

Frölunda var alltså i underläge med fyra mål efter bara 20 spelade minuter. 

– Det går inte att säga annat än att det inte är bra nog. Det är alldeles för enkla mål bakåt, det spelar ingen roll att vi skapar lite lägen framåt. Om det är såhär pass öppet i vår egen zon då är det svårt att vinna, säger Frölundas lagkapten Max Friberg och fortsätter: 
– Det är någon mental dipp och lite tillfälligheter men överlag ska det inte komma några avslut alls från slottet mot Lasse. Det är för svagt i egen zon.

Till starten av den andra perioden bytte Frölunda målvakt då Frederik Dichow tog plats mellan stolparna i stället för Lars Johansson. 

– Man kan fan fråga sig vad som händer, ursäkta att jag svär. De gör fyra mål på sju skott men vi förtjänar det. Det är oerhört virrigt i egen zon. Vi saknar det här tålamodet i egen zon. Jag tycker vi är bra i anfallszon och vi skapar mycket chanser. Det är lite typiskt på hemmaplan när man vill mycket att man glömmer bort att man också måste försvara sig, säger tränaren Roger Rönnberg inför andra perioden.

Frölunda jobbade sig tillbaka: “Nu jagar vi”

I mittperioden klev Frölunda ut helt annorlunda och när HV också drog på sig utvisningar fick hemmalaget chansen att spela fem-mot-tre. Då sköt Henrik Tömmernes 1-4, hans första mål sedan återkomsten till Frölunda, och bara drygt en minut senare satte Max Friberg 2-4. Två mål i powerplay gjorde att Frölunda fick kontakt. 

HV71 tog timeout men det hjälpte föga då stjärnan Malte Strömwall klev fram och satte 3-4 efter ett mönsteranfall. Frölunda var då bara ett mål bakom inför tredje perioden. 

– Vi hade bra snack i paus. Det är klart att vi inte ville släppa in fyra mål i första perioden men samtidigt är det lite tillfälligheter och vi skapar väldigt mycket framåt. Vi kommer ut starkt och får ett powerplay där vi får med oss momentum in i hela perioden. Nu jagar vi och det känner dem, säger Tömmernes i paus. 

För HV71 blev det däremot nervöst med tanke på att de släppte in tre raka mål. 

– Vi tar utvisningar och det straffar oss. Fem-mot-fem spelar vi kanonhockey. Vi ligger på dem och skapar chanser men vi måste hålla oss på banan, säger Mattias Tedenby.

Max Friberg bakom jättevändningen

I den tredje perioden fortsatte Frölunda sin jakt och till slut lyckades de också komma ikapp. Backen Isac Heens kvitterade till 4-4 och när HV71 drog på sig ytterligare en utvisning senare i perioden så fullbordade också Frölunda sin osannolika vändning. 

Linus Högberg sköt ett skott och framför mål stod Max Friberg som styrde in 5-4-målet. Målet videogranskades för att kontrollera att kaptenens klubba var under ribban men målet godkändes till slut. Det var Fribergs fjärde poäng i matchen då han stått för 2+2 i den galna vändningen. 

Frölunda säkrade sedan segern då Linus Öberg petade in 6-4 precis i slutet av matchen. Trots underläge 0-4 lyckades alltså Frölunda vända och vinna med 6-4 i en galen match. 

Frölunda fortsätter därmed vara perfekta på hemmais med sex raka vinster hemma i Scandinavium medan HV71 fortfarande har noll poäng på fem bortamatcher. 

Frölunda – HV71 6–4 (0-4,3-0,3-0) 

Frölunda: Max Friberg 2, Henrik Tömmernes, Malte Strömwall, Isac Heens, Linus Öberg. 
HV71: Henrik Borgström, André Petersson, Radan Lenc, Oskar Stål Lyrenäs.


TV: "De är för ensamma"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games