Foto: Bildbyrån & ExpressenTV (Montage)
Junior-SM

Love Härenstam hyllas efter bronsmatch-förlusten: "Helt fantastisk"

ANNONS

I semifinalen stod han för hela 56 räddningar och i bronsmatchen, 45. Kort sagt bjöd Love Härenstam på fint spel i JSM, trots att hans Luleå gick förlorande ur båda mötena. 
– Han kliver verkligen fram när vi behöver honom och ger oss chansen när vi som lag inte riktigt kommer upp som vi vill, säger tränaren Sebastian Fuchs. 

NYKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Läs allt om Luleås J18 här. 

Den svenska U16-landsmannen Love Härenstam har under säsongen varit en stor anledning till Luleås framgångar på J18-nivå - och så även i helgen då han vaktade sitt mål i JSM. 

Över de två mötena, semifinalen och bronsmatchen, stod han nämligen för hela 101 räddningar - enligt statistiken. 
– Jag tror de ändrade skotten till 49 i första, men Love har varit helt fantastisk. Han kliver verkligen fram när vi behöver honom och ger oss chansen när vi som lag inte riktigt kommer upp som vi vill. Love håller oss kvar i matcherna på ett jäkligt häftigt sätt, så stor cred till honom, säger Luleås tränaren Sebastian Fuchs till hockeysverige.se efter bronsmatchen.

Mot Djurgården i semifinalen blev slutresultatet 2–6 och i dagens bronsmatch mot AIK fick Love återigen se sex puckar passera i 4–6-förlusten. Trots det hyllas han alltså för sitt spel. 
– Mycket skott var det och Love är helt fantastisk. Han håller kvar oss i matchan. Han är grym både som människa och målvakt. Han kliver verkligen fram när det gäller, säger Fuchs. 

För Love är det svårt att släppa det andra raka nederlaget och faktumet att laget åker hem med två raka förluster. 
– Jag tycker ändå att jag spelare helt okej, men man vill ju fortfarande vinna, så jag skulle inte säga att jag är nöjd, säger 16-åringen och fortsätter: 
– Det är såklart det är tungt, men det är bara att ladda om till nästa säsong och hoppas att vi kan göra det bättre då. 

Stod för svettig räddning: “Jag hann inte tänka”

Även om han själv kanske inte är helt nöjd var det som Fuchs är inne på en bronsmatch där Härenstam höll sitt lag i matchen genom flera fina räddningar, inte minst en i den första perioden där han bjöd på en svettig dubbelräddning. 
– Jag hann inte ens tänka, Love är lite snabbare i huvudet än vad jag är. Det var skönt att se att han räddar den. Han är en väldigt atletisk målvakt och spelar stundtals sådär, aggressivt på det sättet och gör sådana fantomräddningar ganska ofta faktiskt. Hör det till vanligheten? Ja, kanske, säger Fuchs. 

– Returen kom lite dåligt ut i mitten, så jag försökte bara göra mitt bästa för att ta den och det var kul att jag lyckades. Man måste alltid tro att man kan ta den.

Men trots detta måste nu Love, Fuchs och hela Luleå konstatera att säsongen är över - och att den slutar på ett snöpligt sätt. 
– Det är tomt, speciellt för att säsongen är slut. Jag tycker att vi har gjort en om man får svära, helvetes bra säsong hela vägen fram till nu. Vi kommer inte riktigt upp i nivå, det är tråkigt när man möter tuffa och bra lag. Jag känner mig både stolt och tom på något sätt. Det är jobbigt, men jättekul att komma hit, ett jäkla jobb från killarna hela säsongen, säger Fuchs och fortsätter: 
– Under hela helgen kommer vi inte riktigt upp i nivå. Vi känns lite tröttare än motståndarna överlag, men vi gör allt vi kan med det vi har i kroppen. Jag tror att det var lite soppatorsk och när man möter duktiga lag då blir det tufft. Vi gör en bra match här mot AIK.  

Även Love menar att säsongen i sin helhet ändå har varit positiv. 
– Jag tycker det har gått bra. Jag vill ge mycket cred till laget som kommit så här långt trots att inte så många har trott på oss. Vi tog MoDo i match tre och Skellefteå i match tre, jag tycker att grabbarna har gjort det riktigt bra. Det är skönt att ha dem framför mig. 

“Tar väldigt stora kliv i allting”

På åtta slutspelsmatcher i JSM slutar Love Härenstam på 91,6 i räddningsprocent. Detta efter en grundserie där han hela tiden snittat över 90 procent i J18 och även fått testa på spel med J20.
– Jag tycker att han har kommit in lite som en pojke och nu börjar det bli man av honom, både på isen och utanför. Han tar väldigt stora kliv i allting. Stabilare på isen och mognar mer som människas och målvakt, säger Fuchs. 

Hur bra kan han bli?
– Han kan bli hur bra som helst. Det tror jag om alla. ”The sky is the limit”. Det handlar om vad man lägger ner för timmar på och utanför isen. 

– Man kan alltid förbättra lite av allt. Det är bara att jobba med små detaljer och försöka bli bättre på det mesta, avslutar Love.



 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM