Damernas U18-VM har ställts in.
Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån
U18-VM Dam 2022

Begäran: Flytta U18-VM

ANNONS

U18-VM kommer inte att spelas i Linköping och Mjölby som planerat.
Nu begär USA Hockey att IIHF undersöker möjligheten att flytta damernas turnering.

På julafton meddelade Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) att damernas U18-VM-turnering i Linköping och Mjölby var inställt med motiveringen att man värnade säkerheten för spelare och ledare i rådande pandemiläge.

Kritiken lät dock inte vänta på sig. Stjärnor som Kendall Coyne Schofield och Hilary Knight samt legendaren Hayley Wickenheiser har låtit sin kritik höras – och nu vill USA:s hockeyförbund att IIHF gör allt i sin makt för att flytta turneringen, snarare än att ställa in den.

– Vi förstår att IIHF försöker göra vad de kan för att säkerställa säkerheten kring deras evenemang, men vi har begärt att man ska undersöka möjligheten att åtminstone skjuta upp turneringen och utforska vilka möjligheter som finns med de påverkade nationerna, säger USA:s direktör Pat Kelleher till AP.

FÖRSTÅENDE TILL FRUSTRATIONEN

Damernas U18-turnering ställdes in även förra säsongen och Kelleher att händelserna som nu följer är “en kritisk punkt för framtiden av damishockeyn” och att det är ett viktigt beslut för alla spelare och ledare som är involverade.

Herrarnas JVM-turnering började två dagar efter beskedet och initialt är det de planerade IIHF-turneringarna i januari som ställts in. Även de underliggande U18-VM-turneringarna för damer har ställts in, likaså B- och C-JVM för herrar.

På juldagen gick det svenska U18-damlandslaget ut i ett gemensamt uttalande där man bland annat frågade sig varför inte de kan vara i en bubbla före turnering, likt herrarna, och om tjejerna smittar mer än killarna.

Förbundets generalsekreterare Johan Stark har tidigare uttryck förståelse för spelarnas frustrtation.

– Det är klart att vi förstår spelarnas frustration och besvikelse, den är lika stor hos oss. Vi var redo att köra igång med testapparaten. Det är speciellt att arrangera mästerskapet med resurser och allt. Det vi har fått är att den eskalerande smittspridningen behöver stoppas, sade Stark till SVT Sport på annandagen.
– Jag kan också förstå någonstans att man (tjejernas juniorlandslag) vill göra kopplingen till killarnas JVM. Där har motiveringen (från IIHF) i skrift varit att det mästerskapet redan är igång då lagen är på plats.

Ontario Hockey har tidigare aviserat att man är villiga att ta över värdskapet från Sverige, om turneringen skulle flyttas, snarare än ställas in.


TV: Därför nobbar NHL OS-spel

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM