Andreas Wingerli, Simon Lundmark och Lucas Raymond har dragit in en hel del pengar till sina klubbar.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Lista

Så mycket har de svenska klubbarna tjänat på NHL-kontrakten

Hittills under 2021 har 21 svenska spelare skrivit NHL-kontrakt. 
Men hur många pengar har egentligen klubbarna i Sverige fått för sina exporter? 
Här finner du svaret, med en genomgång av varje spelare i SHL eller HockeyAllsvenskan som skrivit NHL-kontrakt. 

För de tio första spelarna får de svenska klubbarna 260 000 dollar (drygt 2,2 miljoner kronor) för varje spelare. Från den elfte spelaren och uppåt så höjs den premien till 350 000 dollar (drygt 3 miljoner kronor) per spelare. Tio procent av dessa pengar tillfaller sedan en rad regionala projekt, klubbar i SDHL och Hockeyettan samt spelarnas moderklubbar.

Under 2021 är det hela 21 svenska spelare från SHL och HockeyAllsvenskan som har skrivit kontrakt med en NHL-klubb. Det gör att svenska klubbar tjänat totalt över 50 miljoner kronor på NHL-kontrakten. Efter att man tagit bort de tio procenten som ska till moderklubbarna samt SDHL- och Hockeyettan-klubbarna så återstår nästan exakt 50 miljoner kronor och med lite extra kostnader så innebär att varje spelares NHL-kontrakt ger ungefär 2,5 miljoner kronor i snitt till klubbarna.

Vilka klubbar får då pengarna? Jo, när en spelare inom svensk ishockey skriver ett NHL-kontrakt så kommer klubben/klubbarna som spelaren representerat de fyra senaste säsongerna att få 2,5 miljoner kronor. Det innebär att en klubb kan få hela beloppet om spelaren spelat där alla fyra säsonger, annars delas beloppet upp där varje säsong är värd 625 000 kronor för klubbarna i fråga. (OBS! Notera att beloppen är ungefärliga och avrundade samt kan ändras beroende på den amerikanska dollarns värde)

De svenska spelarna som skrivit NHL-kontrakt under våren och sommaren följer nedan, samt information hur mycket pengar respektive klubb får ta del av:

LÄS VIDARE MED PLUS
Månadsvis
69 kr / mån
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Ingen bindningstid
Förnyas automatiskt
Årsvis
659 kr / år
Tillgång till allt material på Hockeysverige.se
Förnyas automatiskt
Den här artikeln handlar om: