Hampus Gustafsson gick från spel i SHL och AHL till att vända hem och spela i Hockeyettan med Troja/Ljungby.
Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån & Randy Litzinger/Icon Sportswire
Hockeyettan

”Var inte det här jag hade föreställt mig”

ANNONS

Hampus Gustafsson var egentligen inställd på att testa på spel ute i Europa den här säsongen. 
Med tanke på Coronapandemin valde han dock i stället att skriva på för moderklubben Troja/Ljungby där han har fått göra sina första matcher i klubbens A-lag.
– Det är bara kul att få spela hockey igen och att spela här för moderklubben, det är riktigt kul, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

För två år sedan satt Hampus Gustafsson på ett NHL-kontrakt med Washington Capitals och spelade AHL-hockey i Hersey Bears. 

Förra säsongen blev det dock spel hemma i Sverige för 26-åringen som för första gången i karriären fick chansen i SHL av Rögle. 

Nu är Gustafsson hemma i Ljungby och spelar i Hockeyettan med moderklubben Troja/Ljungby där laget har inlett starkt med tio poäng på fyra matcher. 

– Första matchen var väl lite sådär men sedan har vi spelat upp oss och har tre raka vinster här nu. Vi ska fortsätta bygga vidare på detta så ska det nog bli bra, säger Hampus Gustafsson till hockeysverige.se.

Centern har inlett med tre poäng på de fyra första matcherna och har redan överträffat noteringen från fjolåret då det blev två poäng på 38 matcher i Rögle. 

– Jag tycker att jag började helt okej men man kände sig lite matchovan. Jag får ju spela betydligt mer och i andra situationer än vad jag har blivit van vid de senaste åren. Det är lite ovant nu i början men jag tycker att det har gått bättre och bättre, nu är man inne i det.

Hampus Gustafsson har nästan 100 AHL-matcher på meritlistan.Hampus Gustafsson har nästan 100 AHL-matcher på meritlistan.Foto: Randy Litzinger/Icon Sportswire

”SPECIELL KÄNSLA ATT VARA TILLBAKA”

Hampus Gustafsson var en av alla spelare som satt arbetslösa under långa delar av sommaren. Han blickade mot utlandsspel efter att inte ha blivit kvar i Rögle BK men osäkerheten som Coronakrisen bär med sig gjorde att han i stället skrev på för moderklubben Troja/Ljungby. 

Nu berättar han hur det hela gick till. 

– Det är en speciell känsla att vara tillbaka, särskilt med tanke på hur läget är. Jag har ju varit med och tränat här och har avvaktat läget och sett allt som händer här ute i Europa. Jag vet ju att det är många som sitter hemma och är arbetslösa.
– När den här lösningen presenterades så passade det för båda parter och då kör vi på det. Det är bara kul att få spela hockey igen och att spela här för moderklubben, det är riktigt kul.

För Hampus Gustafsson var det riktigt speciellt att vända hem till Troja igen då han faktiskt aldrig spelat i klubbens A-lag tidigare. Han tillhörde nämligen J20-laget när han som 18-åring lämnade Sverige och flyttade till USA. 

– Jag spelade aldrig seniorhockey här med tanke på att jag skulle gå college så fick jag flytta innan det blev någon match i A-laget. Det dröjde ganska länge innan man fick göra sin första match här i den röda tröjan nu.
– Tyvärr så blir det ju inte riktigt samma sak med tanke på att det bara är 50 personer på läktarna. Man fick ju inte samma upplevelse men det är klart att det blev lite speciellt ändå. Det är ju här allting började.

Hampus Gustafsson får en mer offensiv roll i Troja än vad han hade i Rögle.Hampus Gustafsson får en mer offensiv roll i Troja än vad han hade i Rögle.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Flytten som Gustafsson har gjort är högst ovanligt. Han gick från att vara en ordinarie SHL-spelare till att kliva ner i Hockeyettan. Han medger att det är skilda världar. 

– Det är en stor omställning. SHL är två ligasystem högre upp. Jag tycker ändå att klassen i Ettan fortfarande är bra. Sedan finns det ju saker som är annorlunda, det är lite mer ostrukturerat, lite mer flängigt. Det är ett annat typ av spel så det tar ju lite tid att vänja sig. Det finns också många skickliga spelare här.

Både i AHL och i SHL fick Hampus Gustafsson en väldigt defensiv roll vilket innebär att han främst skulle stoppa motståndarnas bästa spelare i stället för att producera framåt. 

”TANKEN VAR NÅGOT ANNAT ÄVENTYR” 

När han nu är tillbaka i Troja/Ljungby så får han nu mer offensivt ansvar. Nu kommer han äntligen få bidra framåt igen. 

– Jag får tänka positivt och se det som utvecklande för mig att spela mer offensivt. De tre senaste åren har det blivit mycket defensivt, boxplay och bara spela 0-0. Nu får jag en annan frihet och får spela powerplay. I början var det väldigt ovant att komma in i de situationerna igen. Det var så jag spelade i college så nu fick jag komma tillbaka till det spelet.
– Det är kul att spela hockey när man ska vara kreativ i stället för destruktiv. Det tar lite tid att komma in i de tankarna igen men det är väldigt roligt att spela så här nu igen.

Att kliva ner till Hockeyettan från SHL är en oortodox väg och det beror ju enbart på de omständigheterna som råder just nu. Annars hade Gustafsson förmodligen lämnat Sverige. 

Att flytta hem var väl inte riktigt vad du såg framför dig när du fick lämna Rögle i våras?
– Nej, det får jag ändå vara ärlig och säga, att det var inte det här som jag föreställde mig. Något annat äventyr var ju tanken, kanske någon annanstans i Europa. Nu när läget är som det är, vissa ligor har ställts in och många spelare som sitter hemma och letar klubbar så får man ju sätta allt i perspektiv.
– För mig handlar det om att det är bättre att spela någonstans än att inte spela hockey alls. När det gick att lösa att spela här så kändes det bra utefter förutsättningarna.

Kontraktet med Troja är skrivet fram till grundseriens slut men det är oklart exakt hur länge centern, som fyller 27 år senare i oktober, kommer att stanna hemma i Ljungby.

– Framför allt är det fram till mitten av december. Sedan kan ju saker och ting hända längs vägen. Det finns lite klausuler i det där också. Nu får jag fokusera på att göra det så bra som möjligt här och sedan får man se lite vad som händer. Nu håller jag fokus på att hjälpa Troja så mycket som jag kan.

Hampus Gustafsson fick skjuta sitt första SHL-mål förra säsongen.Hampus Gustafsson fick skjuta sitt första SHL-mål förra säsongen.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

”KANSKE STANNAR HÄR HELA SÄSONGEN”

Tittar du fortfarande efter en annan lösning?
– Dörren är öppen. Min agent sköter det där, jag vill egentligen inte prata om det under tiden. Om det är något intressant som skulle hända så får de höra av sig till mig. Annars är det fullt fokus på att göra det så bra man kan här. Förmodligen blir det att man spelar kvar här fram till innan jul. Man får ta det som det kommer.

Är det fortfarande spel ute i Europa som lockar?
– Ja, främst är det det väl det kanske. Sedan får man se hur det ser ut med säsongerna överallt. Det är så himla mycket som är ovisst just nu. Det är en sak vad man tänkte sig tidigare i somras men allting ändrar sig. Just nu är man nästan bara glad att ha någonstans att spela.

Även om han blickar mot Europa så är Hampus Gustafsson öppen för alla alternativ. Han är bland annat inte främmande för tanken att stanna kvar i Troja/Ljungby hela säsongen. 

– Man får se vad som händer. Det är ju ingen som vet, det kanske blir så att man stannar här hela säsongen. Det är svårt att säga just nu men allt mitt fokus ligger på Troja, avslutar Hampus Gustafsson


TV: Måns Karlsson om Rögle BK

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL