Sök
Hampus Gustafsson gick från spel i SHL och AHL till att vända hem och spela i Hockeyettan med Troja/Ljungby.
Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån & Randy Litzinger/Icon Sportswire
Hockeyettan

”Var inte det här jag hade föreställt mig”

Hampus Gustafsson var egentligen inställd på att testa på spel ute i Europa den här säsongen. 
Med tanke på Coronapandemin valde han dock i stället att skriva på för moderklubben Troja/Ljungby där han har fått göra sina första matcher i klubbens A-lag.
– Det är bara kul att få spela hockey igen och att spela här för moderklubben, det är riktigt kul, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

För två år sedan satt Hampus Gustafsson på ett NHL-kontrakt med Washington Capitals och spelade AHL-hockey i Hersey Bears. 

Förra säsongen blev det dock spel hemma i Sverige för 26-åringen som för första gången i karriären fick chansen i SHL av Rögle. 

Nu är Gustafsson hemma i Ljungby och spelar i Hockeyettan med moderklubben Troja/Ljungby där laget har inlett starkt med tio poäng på fyra matcher. 

– Första matchen var väl lite sådär men sedan har vi spelat upp oss och har tre raka vinster här nu. Vi ska fortsätta bygga vidare på detta så ska det nog bli bra, säger Hampus Gustafsson till hockeysverige.se.

Centern har inlett med tre poäng på de fyra första matcherna och har redan överträffat noteringen från fjolåret då det blev två poäng på 38 matcher i Rögle. 

– Jag tycker att jag började helt okej men man kände sig lite matchovan. Jag får ju spela betydligt mer och i andra situationer än vad jag har blivit van vid de senaste åren. Det är lite ovant nu i början men jag tycker att det har gått bättre och bättre, nu är man inne i det.

Hampus Gustafsson har nästan 100 AHL-matcher på meritlistan.Hampus Gustafsson har nästan 100 AHL-matcher på meritlistan.Foto: Randy Litzinger/Icon Sportswire

”SPECIELL KÄNSLA ATT VARA TILLBAKA”

Hampus Gustafsson var en av alla spelare som satt arbetslösa under långa delar av sommaren. Han blickade mot utlandsspel efter att inte ha blivit kvar i Rögle BK men osäkerheten som Coronakrisen bär med sig gjorde att han i stället skrev på för moderklubben Troja/Ljungby. 

Nu berättar han hur det hela gick till. 

– Det är en speciell känsla att vara tillbaka, särskilt med tanke på hur läget är. Jag har ju varit med och tränat här och har avvaktat läget och sett allt som händer här ute i Europa. Jag vet ju att det är många som sitter hemma och är arbetslösa.
– När den här lösningen presenterades så passade det för båda parter och då kör vi på det. Det är bara kul att få spela hockey igen och att spela här för moderklubben, det är riktigt kul.

För Hampus Gustafsson var det riktigt speciellt att vända hem till Troja igen då han faktiskt aldrig spelat i klubbens A-lag tidigare. Han tillhörde nämligen J20-laget när han som 18-åring lämnade Sverige och flyttade till USA. 

– Jag spelade aldrig seniorhockey här med tanke på att jag skulle gå college så fick jag flytta innan det blev någon match i A-laget. Det dröjde ganska länge innan man fick göra sin första match här i den röda tröjan nu.
– Tyvärr så blir det ju inte riktigt samma sak med tanke på att det bara är 50 personer på läktarna. Man fick ju inte samma upplevelse men det är klart att det blev lite speciellt ändå. Det är ju här allting började.

Hampus Gustafsson får en mer offensiv roll i Troja än vad han hade i Rögle.Hampus Gustafsson får en mer offensiv roll i Troja än vad han hade i Rögle.Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Flytten som Gustafsson har gjort är högst ovanligt. Han gick från att vara en ordinarie SHL-spelare till att kliva ner i Hockeyettan. Han medger att det är skilda världar. 

– Det är en stor omställning. SHL är två ligasystem högre upp. Jag tycker ändå att klassen i Ettan fortfarande är bra. Sedan finns det ju saker som är annorlunda, det är lite mer ostrukturerat, lite mer flängigt. Det är ett annat typ av spel så det tar ju lite tid att vänja sig. Det finns också många skickliga spelare här.

Både i AHL och i SHL fick Hampus Gustafsson en väldigt defensiv roll vilket innebär att han främst skulle stoppa motståndarnas bästa spelare i stället för att producera framåt. 

”TANKEN VAR NÅGOT ANNAT ÄVENTYR” 

När han nu är tillbaka i Troja/Ljungby så får han nu mer offensivt ansvar. Nu kommer han äntligen få bidra framåt igen. 

– Jag får tänka positivt och se det som utvecklande för mig att spela mer offensivt. De tre senaste åren har det blivit mycket defensivt, boxplay och bara spela 0-0. Nu får jag en annan frihet och får spela powerplay. I början var det väldigt ovant att komma in i de situationerna igen. Det var så jag spelade i college så nu fick jag komma tillbaka till det spelet.
– Det är kul att spela hockey när man ska vara kreativ i stället för destruktiv. Det tar lite tid att komma in i de tankarna igen men det är väldigt roligt att spela så här nu igen.

Att kliva ner till Hockeyettan från SHL är en oortodox väg och det beror ju enbart på de omständigheterna som råder just nu. Annars hade Gustafsson förmodligen lämnat Sverige. 

Att flytta hem var väl inte riktigt vad du såg framför dig när du fick lämna Rögle i våras?
– Nej, det får jag ändå vara ärlig och säga, att det var inte det här som jag föreställde mig. Något annat äventyr var ju tanken, kanske någon annanstans i Europa. Nu när läget är som det är, vissa ligor har ställts in och många spelare som sitter hemma och letar klubbar så får man ju sätta allt i perspektiv.
– För mig handlar det om att det är bättre att spela någonstans än att inte spela hockey alls. När det gick att lösa att spela här så kändes det bra utefter förutsättningarna.

Kontraktet med Troja är skrivet fram till grundseriens slut men det är oklart exakt hur länge centern, som fyller 27 år senare i oktober, kommer att stanna hemma i Ljungby.

– Framför allt är det fram till mitten av december. Sedan kan ju saker och ting hända längs vägen. Det finns lite klausuler i det där också. Nu får jag fokusera på att göra det så bra som möjligt här och sedan får man se lite vad som händer. Nu håller jag fokus på att hjälpa Troja så mycket som jag kan.

Hampus Gustafsson fick skjuta sitt första SHL-mål förra säsongen.Hampus Gustafsson fick skjuta sitt första SHL-mål förra säsongen.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

”KANSKE STANNAR HÄR HELA SÄSONGEN”

Tittar du fortfarande efter en annan lösning?
– Dörren är öppen. Min agent sköter det där, jag vill egentligen inte prata om det under tiden. Om det är något intressant som skulle hända så får de höra av sig till mig. Annars är det fullt fokus på att göra det så bra man kan här. Förmodligen blir det att man spelar kvar här fram till innan jul. Man får ta det som det kommer.

Är det fortfarande spel ute i Europa som lockar?
– Ja, främst är det det väl det kanske. Sedan får man se hur det ser ut med säsongerna överallt. Det är så himla mycket som är ovisst just nu. Det är en sak vad man tänkte sig tidigare i somras men allting ändrar sig. Just nu är man nästan bara glad att ha någonstans att spela.

Även om han blickar mot Europa så är Hampus Gustafsson öppen för alla alternativ. Han är bland annat inte främmande för tanken att stanna kvar i Troja/Ljungby hela säsongen. 

– Man får se vad som händer. Det är ju ingen som vet, det kanske blir så att man stannar här hela säsongen. Det är svårt att säga just nu men allt mitt fokus ligger på Troja, avslutar Hampus Gustafsson


TV: Måns Karlsson om Rögle BK

Matchrapporter: Nybro besegrade Troja/Ljungby – är ny serieledare Troja/Ljungby segrare hemma mot Skövde Straffseger för Mariestad borta mot Troja/Ljungby

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten