Rögle BK

Del 1: På jakt efter ishockeyns själ – Rögle BK och ishockeyns samhällsnytta

I en artikelserie kommer historikern och idrottsvetaren Tobias Stark, lektor vid Linnéuniversitetet i Växjö, att gräva ned sig i Rögle, dess hockeyhistoria och betydelse för Ängelholm som ort. Här är den första delen i hans artikelserie:

Det är tisdagen den 16 december 2014, och jag befinner mig i Ängelholm på jakt efter ishockeyns själ. Jag vet inte om jag kommer att finna den, men jag är på det klara över att Ängelholm måste vara rätt ställe att leta på. Varför då, undrar vän av ordning? Jo, Rögle BK – som idag är känd som en av Sveriges mest framstående talangfabriker – kallades på 1960-talet faktiskt för landets första ”proffsklubb”, och kritiserades då hårt av ett i princip enat Ishockeysverige för att med plånbokens hjälp försöka köpa sig till framgång. Denna händelse tycks dock många vara lyckligt ovetande om idag, när Rögle och ishockeykultur blivit närmast synonyma begrepp, medan i stället klubbar såsom Malmö Redhawks, Linköpings HC och Växjö Lakers ofta brännmärks som arketypiska ”köplag”.

Min tanke med detta är nu inte att moralisera eller att hänga ut någon för bristande historiekunskaper. Avsikten är tvärtom att belysa hur ishockeykultur skapas och vad den betyder för befolkningen. Vad krävs med andra ord för att en klubb kan gå från att betraktas som ett simpelt ”köpgäng” till att uppfattas som ett genuin plantskola, där kulturen sitter i väggarna? Och vilken samhällsnytta fyller egentligen en ishockeyklubb? Kort sagt: vari ligger ishockeyns själ? Dessa frågor kommer jag att ta upp i en serie artiklar här på Hockeysverige.se under den närmaste veckan. Denna första del är en historisk tillbakablick på Rögles BK:s förvandling från bespottad köpklubb till omhuldad talangfabrik.

*

Rögle Bandyklubb bildades formellt den 18 december 1932. Som namnet anger var det först bandy som stod på föreningens agenda. Lagom till säsongen 1950/51 utökades dock klubbens verksamhet med en särskild ishockeysektion. Ishockeylaget spelade då sina matcher på en utomhusisbana vid brandstationen i Rögle by, belägen en dryg mil utanför Ängelholms centrum. Rögle BK:s första riktiga ishockeytriumf inträffade två år senare, då klubben kammade hem den så kallade Skåneserien, genom att besegra Malmö FF (nuvarande Malmö Redhawks) med 7-5 i den avgörande matchen.

Det verkliga avstampet mot framtiden för Ängelholmsishockeyn togs emellertid först 1963, när den lokale naturmedicinfabrikören och mångmiljonären Gösta ”Pollenkungen” Carlsson (1918-2003) lät bygga om en lagerlokal i Ängelholm till en ishall (den totalt sett fjärde inomhushallen i ordningen i landet vid tidpunkten), för den då hissande summan 1,2 miljoner kronor. Carlsson hade alltsedan ungdomsåren betraktats som en udda figur i Ängelholm. När Carlsson då plötsligt började ösa pengar över Rögle BK i hopp om att framgångar på isen skulle ge utdelning i form av ökad omsättning för hans företag bemöttes han med om möjligt än större skepsis av en i mångt och mycket helt oförstående omvärld. Det är lätt att förstå varför.

För det första ägde detta rum långt före det att idrottssponsring blivit en etablerad och självklar del i marknadsföringen för näringsidkare av alla de slag. Att Svenska ishockeyförbundet såg inrättandet av ett etiskt råd för sedlighetens bevarande som en nödvändig åtgärd när man som första idrottsförbund började tillåta dräkt- och sargreklam några år dessförinnan säger för övrigt mycket om hur långt ifrån våra dagars varumärkestänkande dåtidens människor egentligen befann sig. För det andra höll idrottsrörelse i allmänhet och Svenska ishockeyförbundet i synnerhet vid denna tid fortfarande hårt på amatörbestämmelserna; först 1967 skrev RF om sitt regelverk så att även proffsidrott blev tillåten inom idrottsrörelsen. Talande är att Svenska ishockeyförbundets dåvarande ordförande, Helge Berglund, fram till slutet av 1960-talet gjorde ideliga utfall allehanda kommersiella krafter, bland annat genom att läxa upp värvningsbenägna klubbföreträdare inför öppen ridå.

I samtida ögon framstod dessutom den nybyggda Vegeholmshallen som ett närmast överdådigt skrytbygge, vilket framgår av en Idrottsbladet-artikel från 1965 om lagets nya storstjärna, Ulf Sterner, som just lockats tillbaka till Sverige efter dennes NHL-äventyr:

Sterner har bättre träningsförhållanden i Vegeholmshallen än med New York Rangers i Madison Square Garden… Gösta Carlsson har tre vaktmästare som ständigt håller hans anläggning i trim. Dessutom ett uppbåd av materialförvaltare, som står till spelarnas förfogande… I klubbens utrustning ingår bl.a. en TV-bandspelare. Med den kan man filma träning och matcher och efteråt studera sina misstag samtidigt som man samlas och dricker en kopp kaffe i sällskapsrummet… Bäva alla svenska klubbar!


Gatan som Gösta ”Pollenkungen” Carlsson bodde på i Ängelholm är numera omdöpt efter honom. Foto: Bildbyrån

I närheten av ishallen byggde Carlsson även 15 eleganta villor, där de spelare som värvades till Rögle BK kunde bo. Allt detta i kombination med att spelarna försågs med fina jobb, antingen på Carlssons företag eller någon annanstans, gjorde att svenska och utländska stjärnspelare snart stod på kö för att flytta till Ängelholm. Bara under de två första åren av Carlssons satsning värvades hela 30 spelare, varav somliga inte ens tog plats i Rögle BK utan förpassades till det närbelägna Jonstorps IF, som samtidigt började omtalas som landets första ”farmarklubb”.

Det första riktigt stor namn som knöts till Rögle BK var den legendariske kanadensaren Des Moroney, som anslöt 1964 efter att själv ha vänt sig till Carlsson och erbjudit sina tjänster som spelande tränare i klubben. Andra färgstarka profiler som snart drog på sig Rögledressen var den amerikanske målvakten Tom Hauge, den norske VM-spelaren Björn Elvenes och den svenske backeleganten Kenneth Ekman, som idag kanske mest är ihågkommen som morfar till Arizona Coyotes defensiva fältherre, Oliver Ekman Larsson.

Den mest uppseendeväckande spelarrekryteringen var dock värvningen av Ulf Sterner. När det våren 1965 offentliggjordes att Sterner – som närmast kan beskrivas som sin tid Peter ”Foppa” Forsberg – skrivit på för Rögle BK tappade det svenska ishockeyetablissemanget nästan hakan av förvåning, och nyheten toppade tidningarnas löpsedlar och sportsidor under ett par veckors tid. Att Sveriges då mest framstående ishockeyspelare, tillika den första Europatränade NHL-spelaren över huvud taget, kunde få för sig att skriva på för den lilla uppstickarklubben från nordvästra Skåne var inget mindre än en direkt sensation! Elaka tungor talade om att Carlsson och Rögle förstörde sporten, genom att strö pengar omkring sig. I Ängelholm var situationen en helt annan: där nådde ishockeyhaussen i stället nästan orkannivå!

Första året med Moroney vid rodret avancerade Rögle lätt och ledigt från division III till division II (nuvarande HockeyAllsvenskan) efter smått osannolika 18 raka segrar och en målkvot på hela 224–32. Påföljande år kom sedan Sterner till Rögle BK och spelade en avgörande roll när klubben första gången tog klivet upp i landets högsta serie. Även denna gång gjorde man processen kort med all motstånd: av de totalt 28 tävlingsmatcher som Rögle BK spelade säsongen 1965/1966 vann laget 24 och förlorade endast fyra, med ett snitt på nästan åtta gjorda mål per match! Samtidigt började publiken att vallfärda till Vegeholmshallen.

Medan publiksiffrorna började svikta på många andra håll runt om i Ishockeysverige gjorde Rögle BK:s triumfatoriska framfart på isen att det ofta var lapp på luckan i Vegeholmshallen dessa år. Snittet för alla tränings- och tävlingsmatcher under 1965/1966 låg exempelvis på 3000 åskådare, men det var inte ovanligt att man räknade in dubbelt så många personer och mer därtill i hallen, vilken en gång faktiskt byggts för att kunna ta emot 5000 besökare. Lyckan blev dock kortvarig!

Ulf Sterner hyllas av Rögle 2006. Foto: Bildbyrån

Rögle BK, som tagit sig från division III till landets högsta serie inom loppet av bara två år, började snart skakas av inre slitningar som ledde till att klubben tappade i slagkraft. Inför säsongen 1966/67 lämnade Des Moroney Rögle BK av ekonomiska skäl, och kritade på för Lunds HC. Ulf Sterner blev kvar i Ängelholm ytterligare ett år, men försvann sedan till Färjestads BK sedan han kommit på kant med ”Pollenkungen”. När Rögle BK åkte ur högsta serien 1969 valde Gösta Carlsson att dra sig tillbaka från ishockeyn, även om hans företag fortsatte att sponsra Rögle BK. Det kunde dock inte hindra att klubben två år senare var tillbaka på ruta ett, efter att ha fallit rakt igenom seriesystemet och med ett stort magplask återbördats till division III.

Räddningen för klubben blev att den korta framgångssagan resulterat i att en väldigt livlig ungdomsverksamhet kommit igång omfattande totalt 200 egenproducerade spelare, vilket vid 1970-talets början var en mycket ansenlig siffra. Den nya ledningen gjorde också klart att födelsen av ”nya Rögle”, innebar man lämnade värvningshysterin åt andra klubbar för att i stället satsa på hemvävt. I och med detta kan också grunden sägas ha lagts till Rögle BK:s solida rykte som storproducent av svenska ishockeylöften. Starkt bidragande till detta var Björn Elvenes, som 1975 återvände till klubben efter en sexårig utflykt till Malmö. Under Elevens ledning genomgick klubben ett ekonomiskt stålbad samtidigt som han lade ner mycket kraft på att utveckla ungdomsverksamheten.

Under hela 1980-talet tillhörde sedan Rögle BK landets absolut bästa division I-lag, men utan att riktigt kunna ta klivet upp i högsta serien. Det lyckades man emellertid med 1992, efter en ny stor värvningskampanj, finansierad genom ett på sina håll mycket ifrågasatt banklån på 3 miljoner kronor, pengar som bland annat användes för att locka till sig tränaren Christer Abrahamsson. Sedan dess har Rögle BK varit uppe och vänt i landets högsta serie vid ett flertal tillfällen. Hur verklig stabilitet uppnås har sålunda varit en fråga som gäckat klubben under alla år. Däremot har satsningen på egen spelarutveckling varit en närmast konstant framgångsfaktor, vilken förutom oräkneliga egenproducerade elitspelare även mynnat ut i ett stort antal framskjutna placeringar i pojk- och junior-SM.

Vad säger då detta om ishockeyns själ i Ängelholm? Ja, det finns det anledning att återkomma till i nästa del av denna artikelserie.

TOBIAS STARK

Tobias Stark är historiker och idrottsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö, där han forskar och undervisar om ishockeyns kulturhistoria. <
Email: Tobias.Stark@Lnu.se
Twitter: Tobias_Stark

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 19 mars
12:00 AIK - Frölunda SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
14:05 Luleå - Brynäs SDHL
15:00 Frölunda - Färjestad SHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
18:00 Västervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
18:00 Buffalo Sabres - Boston Bruins NHL
18:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
18:30 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - Washington Capitals NHL
21:00 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils NHL
00:00 New York Rangers - Nashville Predators NHL
00:00 St Louis Blues - Winnipeg Jets NHL
måndag 20 mars
01:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Luleå SHL
00:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators NHL
tisdag 21 mars
02:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
02:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Tappara - KooKoo Liiga
19:00 Färjestad - Frölunda SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Örebro - Timrå SHL
19:30 Malmö - Brynäs SHL
20:00 Lugano - Servette National League
00:00 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 New Jersey Devils - Minnesota Wild NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL
00:00 Buffalo Sabres - Nashville Predators NHL
00:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
00:30 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 22 mars
01:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
01:00 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
01:30 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
03:00 Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
17:30 KalPa - Pelicans Liiga
17:30 Lukko - IFK Helsingfors Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Skellefteå SHL
torsdag 23 mars
01:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
03:30 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
23:30 Philadelphia Flyers - Minnesota Wild NHL
00:00 Boston Bruins - Montreal Canadiens NHL
00:00 Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
00:00 Washington Capitals - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
00:00 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
fredag 24 mars
01:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
02:00 Calgary Flames - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
03:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Vancouver Canucks - San Jose Sharks NHL
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 Ässät - Ilves Liiga
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Växjö - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 BIK Karlskoga - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
lördag 25 mars
02:00 Colorado Avalanche - Arizona Coyotes NHL
18:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
18:00 Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings NHL
19:00 Nashville Predators - Seattle Kraken NHL
21:00 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
21:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
22:00 Minnesota Wild - Chicago Blackhawks NHL
22:00 New York Islanders - Buffalo Sabres NHL
22:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten