Svensksuccé – krossade mästarna

Minnesota Wild fortsätter övertyga i säsongsinledningen.
I natt vann de med hela 5-1 borta mot Florida Panthers – efter att svenskarna visat vägen.

Filip Gustavsson, Marcus Johansson och Joel Eriksson Ek låg bakom segern. Foto: Wilfredo Lee/AP Photo/Alamy

Minnesota Wild har fått en succéstart på NHL-säsongen och har tagit poäng i alla sex matcher hittills.

Under natten tog Wild nämligen sin fjärde seger efter att ha spänt musklerna borta mot regerande mästarna Florida Panthers.

Minnesota öste nämligen på och tog ledningen med 2-0 redan i första perioden. Tre Kronors succéspelare från vårens VM, Marcus Johansson, satte då sitt första mål för säsongen på ett direktskott. Jonas Brodin noterades då för en assist till målet.

I andra perioden var det sedan Joel Eriksson Eks tur att kliva in i handlingarna. Svenskstjärnan fick först en assist till Matt Boldys 3-0-mål. Florida reducerade därefter innan Mats Zuccarello gjorde 4-1 men sedan fick Eriksson Ek fastställa slutresultatet. Han kom i ett fritt läge, helt själv i offensiv zon, och lade då ett skott mot mål som gick in bakom Sergej Bobrovskij, som nog borde ha kunnat rädda pucken.

Filip Gustavsson tvåa i målvaktsligan

Det blev alltså fyra svenskpoäng i Minnesotas seger med 1+1 av Joel Eriksson Ek, mål av Marcus Johansson samt en assist från Jonas Brodin.

Samtidigt så stod målvakten Filip Gustavsson återigen för en riktigt stark insats mellan stolparna. VM-målvakten räddade 24 av 25 skott i vinsten och fortsätter sin succéstart på säsongen. Gustavsson har nu 95,2 i räddningsprocent och 1,40 GAA på fem spelade matcher och svensken ligger därmed tvåa i NHL:s målvaktsliga.

Minnesota har nu tagit tio poäng på sex matcher och liger då tvåa i Central Division bakom Winnipeg Jets.

Florida Panthers – Minnesota Wild 1–5 (0-2,1-3,0-0)

Florida: Sam Bennett (5).
Minnesota: Marco Rossi (3), Marcus Johansson (1), Matt Boldy (3), Mats Zuccarello (4), Joel Eriksson Ek (2).