Så borde Sverige ställa upp i 4 Nations Face-Off

Vilka svenska NHL-spelare har stärkt respektive försvagat sina aktier inför 4 Nations Face-Off i februari? Med en månad kvar till truppsläppet presenterar Uffe Bodin sitt förslag på hur den svenska truppen i best-on-best-turneringen borde se ut.

  • Vem blir förstakeeper: “Alla tre har argument som talar för sig”
  • VM-backen får maka på sig:”Det skäms jag för”
  • Överraskningarna: “En pina att spela mot”
  • Kaptenen petad: “Ett smärtsamt beslut – men konkurrensen är för hård”
Kan Nils Höglander, Rasmus Andersson och Fabian Zetterlund slå sig in i 4 Nations Face-Off? Foto: Bildbyrån

Om en månad presenteras de fullständiga trupperna till 4 Nations Face-Off i februari. Hockeysverige.se och systersajten DailyFaceoff.com har därför slagit sina påsar samman för att presentera förslag på respektive nations trupp.

Här presenterar Uffe Bodin sitt förslag på Tre Kronors trupp inför turneringen som spelas i Montréal och Boston mellan 12-20 februari 2025.

Övriga trupputtagningar:

Matt Larkin: Så bör Kanadas lag se ut
Steven Ellis: Så bör Finland lag se ut
Frank Seravelli: Så bör USA:s lag se ut

* Asterisken markerar de spelare som redan presenterats som klara för truppen

MÅLVAKTER

Linus Ullmark
Jacob Markström
Filip Gustavsson

Kommentar: De här tre målvakterna är i princip spikade, såvida det inte någon blir skador. Den stora frågan är vem av dem som kommer att få axla ansvaret som förstakeeper, då alla tre har argument som kan tala för dem. Ullmark har troligen den högsta potentialen av dem här och nu, Markström har erfarenheten och respekten medan Gustavsson kan påstås ha haft den bästa säsongsstarten av alla tre. Det blir en väldigt intressant story att följa under säsongen. Här och nu skulle jag antagligen peka ut Ullmark som mitt förstaval, men det kan förändras snabbt.

Linus Ullmark. Foto: Bildbyrån/Marc Desrosiers.

Största överraskningen: Ingen. Samuel Ersson och Anton Forsberg ligger lite efter, och varken Jesper Wallstedt eller Dennis Hildeby har ännu etablerat sig i NHL.

Svåraste petningen: Många av har förväntat sig att Jesper Wallstedt skulle vara en NHL-målvakt vid det här laget. Även om han är ung och hans utveckling går enligt plan är det svårt att överväga honom när han inte har tagit plats i Minnesota Wild. Filip Gustavssons starka säsongsstart påverkar både Wallstedts väg till NHL och chanser att spela sig in i 4 Nations FaceOff-truppen.

Alternativ: Samuel Ersson, Jesper Wallstedt, Anton Forsberg

BACKAR

Victor Hedman* – Erik Karlsson*
Rasmus DahlinGustav Forsling*
Mattias EkholmRasmus Andersson
Hampus Lindholm

Kommentar: Sverige har en synnerligen imponerande topp-fyra på backsidan. Victor Hedman må fylla 34 år den här säsongen, men han är fortfarande den bästa svenska backen i NHL. Rasmus Dahlin har ännu inte lyckats avsätta honom från den tronen, som jag ser det. Hedman och Erik Karlsson spelade tillsammans på VM i Tjeckien i maj och såg väldigt bekväma ut tillsammans. Även om Tampas kapten kanske inte kan utnyttja sina offensiva styrkor fullt ut bredvid Karlsson, är han pålitlig i egen zon och kan ta ett större defensivt ansvar. Sverige har andra offensiva hot, så det ska inte ses som en uppoffring. Dahlin, i par med en stabil spelare som Forsling, ges i det här scenariot frihet att följa med i anfallen på regelbunden basis. Ekholm och Lindholm bidrar med fysisk närvaro och storlek, medan Andersson tillför värdefulla offensiva färdigheter.

Victor Hedman. Foto: Alamy/AP Photo

Största överraskningen: Det är rätt otroligt att Rasmus Andersson inte har burit en landslagströja sedan junioråren med tanke på hur bra han har varit för Calgary Flames de senaste åren. Så det är på tiden att han får en chans att representera blågult som seniorspelare. Hans starka säsongsstart understryker detta ytterligare.

Svårast petningen: Överflödet av skickliga svenska backar blir särskilt tydligt när en toppspelare som Jonas Brodin inte tar en plats här. Vilket jag som en Brodin-supporter skäms för! Hans defensiva medvetenhet är svårslagen, men jag känner att både Ekholm och Lindholm erbjuder mer mångsidighet och större fysisk närvaro. Philip Broberg har också gjort sig ett namn efter flytten till St. Louis Blues, men han är ännu inte på en nivå för att konkurrera om en plats i en trupp med så många andra starka left-backar.

Alternativ: Jonas Brodin, Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson, Philip Broberg

FORWARDS

Filip Forsberg* – Elias Pettersson – William Nylander*
Jesper Bratt – Mika Zibanejad* – Lucas Raymond
Adrian KempeWilliam KarlssonElias Lindholm 
Nils HöglanderJoel Eriksson Ek Fabian Zetterlund
Leo Carlsson

Kommentar: Toppnian plus den alltid pålitlige Joel Eriksson Ek kan vi rimligen kalla för givna här och nu. I stället väljer jag att skifta fokus till de spelare som ska fylla ut truppen. Tidigare övervägde jag spelare som Jesper Fast, Gabriel Landeskog och Mikael Backlund för dessa platser. Fast kommer sannolikt att missa hela året på grund av den nackskada han ådrog sig i den sista grundseriematchen i fjol, medan Landeskogs status förblir osäker. Även om Colorado Avalanches kapten skulle göra comeback före turneringen, tror jag inte att det vore i hans eller Sveriges bästa intresse att spela, med tanke på den utmanande vägen framåt. Backlund lämnas utanför på grund av mängden av svenska centrar som finns tillgängliga, där charmas jag av Leo Carlssons spännande potential som gör honom till ett passande val för en kompletterande “gubben-i-lådan-roll”.

Leo Carlsson. Foto: Bildbyrån

Största överraskningarna: Kan tänka mig att det höjs en del ögonbryn åt Höglander och Zetterlund, men de bidrar med offensiva egenskaper men kanske ännu viktigare, är båda två en pina att spela mot. Med Eriksson Ek som center kan denna kedja skapa en del kaos under sina begränsade fem mot fem-minuter.

Svåraste petningen: Bortom ovissheten kring Landeskogs är uteslutningen av Backlund det smärtsammaste beslutet. Vid 35 års ålder är Calgary Flames-kaptenen fortfarande en värdefull tvåvägscenter som kan bidra i vilket lag som helst. Men de yngre, spännande alternativ som finns att tillgå gör center-konkurrensen för hård. Rickard Rakell har haft en stark start på säsongen men ställs utanför på grund av överflödet av skickliga right-skjutande forwards.

Alternativ: Mikael Backlund, Rickard Rakell, William Eklund, Gustav Nyquist

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: