Sam Hallam om debutanten: “En otrolig injektion”

Sam Hallam har tagit ut sin trupp till Karjala Tournament.
I laget finns fyra debutanter, som gjort succé i SHL under hösten.
– Han har varit en otrolig injektion, säger han om den ena till Hockeysverige.se

Tre Kronor har vunnit två raka Euro Hockey-turneringar och snart är det dags för ytterligare en när man åker till Finland och Tjeckien för spel i Karjala Cup.

Med sig till turneringen tar Sam Hallam fyra debutanter. Färjestads Oskar Steen Erik Källgren och Victor Söderström från Brynäs och Frölundas Linus Weissbach. Läs mer om truppen i sin helhet här!

Just nu: Kanonerbjudande på Hockeysverige Plus inför TV-pucken. Bli plusmedlem – få 25 procents rabatt.

Just den sistnämnde har varit en stor succé i Frölunda sedan han lämnade Nordamerika i somras. Nu berättar Sam Hallam för Hockeysverige.se att han imponerats av honom.

– Han har varit en otrolig injektion i Frölundas spel, med hans driv och hur han transporterar pucken. Hans hunger och passion är härlig att se på, och vi hoppas att han blir komfortabel snabbt här hos oss.

Linus Weissbach kommer från en framskjuten och väldigt offensiv roll i Frölunda. Nu spelar han för första gången i Tre Kronors tröja. Men hur Linus kommer att matchas, det vill inte Hallam specificera.

– Det är vårt jobb att försöka sätta ihop laget och sätta spelarna i roller som de passar i och har deras styrkor där. Vi har en plan för att matcha honom, men landslaget är ett snäpp upp och konkurrensen är tuffare. Vi ska inte ha några debutanter som står och har mössan i handen. De ska ta för sig och göra det de gör i sina klubblag, det är därför de är här, berättar han.

Oskar Steen flyttade nyligen hem från Nordamerika och har imponerat på Hallam.

– Det är otroligt kul för honom och färjestad, det brukar behövas en omställningsperiod. Jag såg honom live förra året och det är inte superenkelt att spela sex och en halv minut, bli utbytt och sitta kanske 12 minuter mellan bytena. Det han har gjort i Färjestad är otroligt imponerande hur han snabbt tagit en annan uppgift.

Hallam: “Det är jäkligt kul att se”

Brynäs är klubbadress för två av debutanterna, Erik Källgren och Victor Söderström. Ett lag som leder SHL som nykomling. Just att de kommer från ett fungerande lag, det spelar in i beslutet, erkänner Hallam.

– Vi kan ju exempelvis ta Karlkvist som hade en strulig säsong i fjol med ett lag som kämpade då är det svårare att hålla uppe nivån. Det är lättare med bättre resultat. Det är inte avgörande men det påverkar hur de mår, känner sig och presterar. Men det är ingen nackdel att laget går bra.

Victor Söderströms insatser i Brynäs framgång har varit till förbundskaptenen glädje.

– Det är jäkligt kul att se Victor och den kylan och det lugnet han har. För oss att kunna starta spelet nerifrån, det är en jättenyckel i de här matcherna att vi är snabba och clean i egen zon och inte sätter oss i problem, säger Sam Hallam.

Erik Källgren, som gjort det bra i samma lag, nar gått under radarn. Det menar Hallam.

– Han fick känna på några starter i NHL och det är en otroligt bra målvakt. Bara kolla på Brynäs, om man ska vara ett topplag så måste man ha en väldigt bra målvakt och det har dem.

Gävle-klubben har lockat hem ett gäng namnstark hemvändare, något som inte förvånar förbundskaptenen.

– Många Brynäs-spelare som är fostrade där, de bygger upp en jäkla lojalitet för Brynäs. Johan Larsson, Jakob Silfverberg, exempelvis. Och när man är över där borta och träffar spelare som har lämnat Brynäs för NHL, märker man av det. Det är väldigt många som har väldigt bra koll på Brynäs och bryr sig mycket och tränar på somrarna där. Det finns en stark Brynäs-lojalitet.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: