Allt talar för att karriären är över: “Det går inte…”

Efter en 15 säsonger lång elitkarriär så ser Erik Hanses ut att ha räddat sin sista puck.
För hockeysverige.se berättar 34-åringen att karriären sannolikt är över.
– Det har varit många tankar fram och tillbaka. Jag känner att det är en process att tänka ”nu ska jag lägga av”, säger Hanses.

Erik Hanses kommer sannolikt att lägga plockhandsken på hyllan. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)

LEKSAND-NORET (Hockeysverige.se)

Han överglänste Jacob Markström i JSM-finalen 2010. Vann SM-guld med Skellefteå. Har testat på utlandsspel i både Österrike och Danmark, spelat i Leksand, MoDo, Skellefteå och Almtuna, men nu talar mycket för att hockeykarriären är över för Erik Hanses.

– Det var faktiskt en tuff säsong eftersom jag fick knäproblem redan under försäsongen som jag fick kämpa med hela året, berättar Erik Hansen då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på anrika Konditori Siljan i Leksand och ber honom sammanfatta senaste säsongen. En säsong han tillbringade både i danska Herlev och BIK Karlskoga.

Hanses fortsätter:
– Det blev verkligen lång säsong, men det fanns ändock ljusglimtar både i Danmark och Karlskoga.

I vad låg ljusglimtarna?
– Danska ligan var inte lika strukturerad som jag var van vid innan. Det var en mer öppen hockey. Spelar man som målvakt bra i sådana typer av matcher får man göra många roliga räddningar. Sådant är alltid kul.

MoDo och Leksand är de två klubbarna där Erik Hanses har spelat flest matcher. Foto: Johan Löf/Bildbyrån & Jessica Ström

Var det en stor omställning för dig rent hockeymässigt då du bytte Alpligan och Österrike till spel i Danmark?
– Ja, det tyckte jag. Danska ligan håller en högre klass än Alps-League. Till en viss del blev det en omställning och jag behövde några matcher för att komma in i det. Det gick i alla fall skapligt ett tag, men knäet låg mig alltid i fatet.
– Jag kunde aldrig träna speciellt bra samtidigt som fysen blev sämre och sämre. Det var svårt.

Behövde du operera knäet?
– Det är fortfarande under utredning, vilket tar tid, säger Erik Hanses med ett lätt skratt och fortsätter:
– Vi får se vart i det landar. Jag tror att det är en typ av slitage och läkarna har pratat om att brosket i knäet är trasigt. Dessutom är korsbandet lite ”sådär”. Sista ordet är inte sagt vad det blir av allt, men det är väldigt hämmande för mig i alla fall.

Avslutade i Danmark och Karlskoga: “Mina prestationer var för dåliga på slutet”

Erik Hanses valde att lämna Almtuna 2021 för spel under två säsonger i österrikiska Lustenau, en tid han ser tillbaka på med glädje.

– Där trivdes jag väldigt bra och var ett jättehärligt äventyr. Mer kanske som helhet än bara ishockeymässigt.
– En härlig miljö att bo i och roliga lagkamrater. Hockeyn var egentligen mer spela för att ha kul. Inte samma press och kravnivå, vilket jag tyckte var roligt.

Säsongen 2023/24 inledde 34-åringen, från Kärringberget i Leksand, i danska ligan för spel med Herlev. Efter att han fått lämna klubben plockade BIK Karlskoga in honom i slutet av säsongen.

– Jag fick lämna Herlev. Mina prestationer var för dåliga på slutet. Jag tror att det var orsaken. Det var inga konstigheter med det och något jag även själv kände. Sedan är det jobbigt att känna att jag var för dålig och inte kunde ändra på det. Är man hel och frisk brukar man kunna ändra på saker och ting, men är du inte hel och frisk kan det vara svårt.
– Jag tänkte att med lite vila kunde jag komma på banan igen. Efter ett tag hörde Karlskoga av sig. Då hoppade jag på det.

Erik Hanses med Oscar Möller och Adam Pettersson under Skellefteås guldfirande 2014. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Hur ser du på din prestation i BIK Karlskoga?
– Det var ändå hyfsad och Karlskoga var en härlig grupp att komma till. Karlskoga hade vänt sin säsong från en väldigt dålig start till att laget var inne i ett väldigt bra ”flow” när jag kom dit.

Fanns möjligheten för dig att stanna ytterligare en säsong där?
– Nej, det var aldrig aktuellt. Tyvärr, kan jag väl tänka. Jag hade nog också insett att det inte skulle bli någon fortsättning där.

Pratade ni om det?
– Nej, faktiskt inte.

Erik Hanses ser ut att lägga av: “Om knäet hade varit bra…”

I dag går Erik Hanses klubblös, men hur framtiden ser ut för den tidigare SHL-målvakten är i dag osäkert. Det mesta talar alltså för att knäproblemen gör att han tvingas att avsluta karriären.

– Det har varit många tankar fram och tillbaka. Jag känner att det är en process att tänka ”nu ska jag lägga av”, säger Erik Hanses som tystnar en stund innan han fortsätter:
– Som det känns med knäet… Just nu har jag inte fysiken för att kunna spela på den nivå som krävs. På så sätt går det inte.
– Samtidigt har jag tänkt hela sommaren att jag slutat. Det är också ditåt det lutar, att jag helt enkelt lägger ner.

Har du ”faceat” verkligheten eller hur ser du på situationen?
– Ja, lite så. Om knäet hade varit bra… Nu vet jag inte hur många år till jag hade kunnat spela och det är en tuff konkurrens.
– Dessutom måste jag ha motivationen att lägga ner det jobbs som krävs. Det kommer ett liv efter hockeyn ändå en dag. Att behöva ”facea” att sluta kommer ändå förr eller senare oavsett.

Erik Hanses har kommit till insikten att han troligtvis spelat sin sista match. Foto: Ronnie Rönnkvist

Finns annars motivationen att fortsätta hos dig?
– Jag kände redan förra säsongen att det krävdes väldigt mycket av mig för att vara en målvakt på elitnivå. Den motivationen har börjat tryta. Så är det.

Har klubbar hört av sig till dig?
– Inte många. Det är någon klubb som har hört av sig, men det känns lite som att jag har gjort mitt.

I dag sitter vi på Siljans Konditori i Leksand, om det inte blir någon hockey framöver, vad tänker Erik Hanses pyssla med civilt?
– Jag har faktiskt börjat plugga så det är en resa som fortfarande är under utforskning. Jag tycker att många grejer låter intressanta, men vi får se.

Kan du se dig själv jobba inom hockeyn i framtiden?
– Det var jag faktiskt inte. Hockey är fortfarande kul, men jag känner att jag ändå vill skapa en distans till den. Utforska andra delar. Sedan får vi se vad det landar i, avslutar Erik Hanses.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: