Talangens jättedebut: “Sjukt stolt och glad för hans skull”

Marcus Gidlöf fick chansen att göra startdebut i SHL på tuffast, möjliga ställe. Borta mot Färjestad storspelade målvaktstalangen och vann matchen åt sitt Leksand.
– Jag är jätteimponerad över hans lugn mentalt. Han var opåverkbar för publik och annat, säger 19-åringens målvaktstränare Filip Myrskog till Hockeysverige.se.

Foto: Bildbyrån. Marcus Gidlöf imponerade stort mot Färjestad.

Leksand har Mantas Armalis på skadelistan och har de senaste matcherna ställt Jakob Hellsten i kassen. Men i lördags valde man att ge Marcus Gidlöf chansen. Den 19-åriga jättetalangen som har dominerat i J20 Nationell under säsongsinledningen.

Borta mot Färjestad fick då målvakten göra sin startdebut i SHL – och som han gjorde det. I den kanske svåraste matchen som finns i ligan räddade han 20 av 21 skott och vann matchen åt sitt Leksand.

På läktaren satt Filip Myrskog, som varit Falusonens målvaktstränare de senaste fyra åren.

– Det var glädje att se honom spela. Han hanterade deras trafiksekvenser jättebra och han hittade hem till stolparna väldigt bra. Han spelade lugnt, sansat och väldigt bra. Det var ju småroligt, man kände att varje femma de har har sin spets, det var en bra och rolig utmaning. Han hanterade det på ett bra sätt och höll sig lugn, säger målvaktstränaren.

Det var några riktigt snygga räddningar han lyckades med?
– Ja, han fick använda sin räckvidd där med någon plock. Väldigt rolig. Jag är sjukt stolt och glad för hans skull.

“Att nypa tre poäng Färjestad borta är grymt imponerande”

I J20 Nationell var Marcus Gidlöf redan förra säsongen en av ligans bästa målvakter, och i år har han tagit ett steg till. På sju matcher i juniorserien har han sju segrar, två hållna nollor och 93,5 i räddningsprocent. Men det här var det första riktiga provet på seniornivå i karriären.

Var du förvånad över att han hanterade den här matchen så bra?
– Nej, man tror på honom och vet att han kan göra jättebra grejer. Att nypa tre poäng Färjestad borta är grymt imponerande, det är väldigt bra jobbat. Skitkul för honom.

Foto: Ronnie Rönnkvist. Marcus Gidlöf är ett stort framtidsnamn för Leksand.

Sedan Mantas Armalis blev skadad har startdebuten krupit närmare och närmare. Och de senaste två veckorna har 19-åringen enbart varit med i A-laget.

– Han har varit med i deras miljö ett tag. Man hade det lite på känn att det skulle bli en match. Mycket glädje för en själv och en rejäl utmaning för honom. Det var bara att gå ut och njuta.

Marcus Gidlöf hyllas: “Opåverkbar för publik”

Leksand har nu angenäma problem. Det har ryktats om att man är ute och letar efter en ny målvakt i ett sådant fall att Mantas Armalis kommer vara borta ett längre tag. Men samtidigt har Marcus Gidlöf nu bevisat att han kan göra ett bra jobb på SHL-nivå.

Frågan är också om han får chansen igen redan den kommande veckan.

– Det kan verkligen jag eller “Mackan” kontrollera utan han får göra det så bra som möjligt i vardagen och sen får han förbereda sig för när chansen kommer igen.

Tycker du att han är redo för mer speltid i SHL?
– Ja, absolut. Han bevisar det i Karlstad och sen är konsten att göra om det igen. Nu är det bara att vara redo när chansen kommer.

Hur tycker du han har hanterat det mentala spelet i att köra med A-laget?
– Jättebra vad jag upplevt än så länge. Jag är jätteimponerad över hans lugn mentalt. Han var opåverkbar för publik och annat. Han tog det puck för puck och period för period.

TV: Elias Pettersson ifrågasatt: “Ta hjälp av någon”

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: