Var lagkamrat med mördade hockeyprofilen: “En verklig förebild”

Den före detta hockeyspelaren Janne Puhakka mördades vid 29 års ålder.
Under sin tid i dåvarande Liiga-laget Blues var svensken Christian Engstrand lagkamrat.
– Han var en bra kille som ju blev en verklig förebild inom hockey, säger Engstrand till hockeysverige.se.

Janne Puhakka och Christian Engstrand. Foto: Bildbyrån & Imago

Finsk hockey skakas av ett mord på den tidigare hockeyspelaren Janne Puhakka. I helgen hittades 29-åringen i en lägenhet i Esbo efter att han skjutits till döds med ett hagelgevär. Under tisdagen meddelade finsk polis att den man som sitter häktad misstänkt har erkänt mordet.

Puhakka debuterade i den finska högstaligan säsongen 2015/16 i det dåvarande Liiga-laget Blues. I det laget återfanns även svenske målvakten Christian Engstrand.

– Det är längesen vi spelade ihop, men det är alltid tufft när något sådant där händer. Vi var kanske inte så tajta, men som lagkamrater umgås man ändå rätt mycket under en säsong. Det är tufft, säger Engstrand till hockeysverige.se.

“Han var en bra kille”

Engstrand och Puhakka spenderade en säsong tillsammans i Blues innan bolaget bakom klubben gick i konkurs. 2019 kom den tidigare forwarden ut som homosexuell och blev då den första finska herrspelaren att komma ut som homosexuell, enligt Yle.

– Han var en snäll och gedigen kille. Han var lite yngre när han kom upp i laget, så det var väl naturligt att han inte tog lika mycket plats då. Han var en bra kille som ju blev en verklig förebild inom hockey. Det krävs mod för att göra det han gjorde, säger Engstrand.

Under sin karriär spelade Janne Puhakka bland annat 40 matcher i Liiga och representerade finska ungdomslandslag i både Hlinka Gretzky Cup och i U18-VM. Puhakka avslutade sin aktiva karriär efter en säsong i franska Gap säsongen 2017/18.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: