Domarprofilen: “Jag tycker att det är rätt”

Det råder minst sagt delade meningar om Charles-Édouard D’Astous avstängning efter helgens SHL-omgång.
För hockeysverige.se ger nu domarprofilen, Thomas ”Kuben” Andersson, sin syn på situationen – och straffet.
– Han skulle ju kunna rädda kvar pucken i zon, men den skiter han i, säger “Kuben”.

Thomas ”Kuben” Andersson och Charles-Édouard D’Astous. Foto: Bildbyrån & TV4 (skärmdump).

Under söndagen kom beskedet. Brynäs Charles-Édouard D’Astous stängs av två matcher för en tackling på Keegan Lowe i bortamötet med Växjö.

Ett besked som minst sagt väckt reaktioner. Inte mins med tanke på att domarna endast tog en tvåa på isen.

“Jag är naturligtvis ledsen om kollisionen tar illa men spelaren gör ingenting för att skydda sig själv som puckförare trots att han ser mig”, var D’Astous försvar i anmälan.

För hockeysverige.se ger nu domarprofilen, Thomas ”Kuben” Andersson, sin syn på situationen och straffet.

– Jag tror inget lag vill ha en spelare som får en axel i huvudet. Jag kan tycka att en femma på isen ser bra ut. Sen är det alltid svårt, ska man ta ner den, ska man gå upp? Men med kraften känns mer som en femma än en tvåa eller ingenting, säger “Kuben” och fortsätter:
– Jag tycker på något vis att det är bådas ansvar. Det är inte överdrivet ful. Han slänger inte ut armbågen eller något sådant. Det är mer att det är en hård tackling som tar jäkligt illa. Sen kan jag förstå, så här i början på säsongen, att en tackling som tar mot huvudet blir två matchers avstängning.

“Förvånansvärt att en kille som är 31 år åker på en sådan tackling”

Hög fart och stor skaderisk var de nyckelfaktorer som lyftes av disciplinnämnden i bestraffningen, men “Kuben” lyfter även en annan aspekt.

– Ser man på syftet han (D’Astous) har så är det bara att tackla honom. Han skulle ju kunna rädda kvar pucken i zon, men den skiter han i. De ligger ändå under med 0–2 och borde vilja gå på pucken.
– Samtidigt tycker jag att killen som tar emot tacklingen är låg och ser att det kommer en spelare mot honom. Det är förvånansvärt att en kille som är 31 år åker på en sådan tackling, det brukar vara ungdomar som inte har lärt sig ta emot smällar som tar emot dem.

D’Astous menade att han endast tog ett skär, hur ser du på farten i tacklingen?
– Det blir som en frontalkrock mellan två bilar. Farten blir dubbelt så hög jämfört om en spelare står still. Sen tycker jag att ingen av de här hade överdrivet hög fart, men det blir såklart en stark kraft ändå.

Upplever du att spelarna blivit sämre på att skydda sig?
– Nej, jag tycker att de har blivit bättre med åren. För några år sedan var det riktigt dåligt med spelare som satte sig i dåliga situationer. Det tror jag har att göra med att straffen kanske har blivit lite hårdare.

Samtidigt vill Thomas Andersson trycka på säkerheten och respekten hos spelarna.

– Vi måste tänka på varann. Det handlar egentligen inte om vad domaren tar för straff, utan att spelarna måste respektera varandra.
– Det är en svår situation. Skulle jag sitta där och döma så skulle man göra si ena gången och så andra gången beroende på olika vinklar. Tittar man på syftet, att han inte försöker ta pucken, då tycker jag att det är rätt att det blir utvisning, fortsätter han.

Charles-Édouard D’Astous tackling på Keegan Lowe. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl.

“Hade det varit tvärtom hade Brynäs tyckt att det var bra”

Anmärkningsvärt för just denna situation är även att disciplinnämnden valt att “köra över” domarnas bedömning och stänga av spelaren – trots endast två minuters straff på isen.

– Det är inte jag som sitter i disciplinnämnden, men de har kommit fram till det. Växjö tycker säkert att det var bra att han blev avstängd. Brynäs tycker det inte. Hade det varit tvärtom hade Brynäs tyckt att det var bra och Växjö inte. Någonstans mittemellan står en domare och ska utdela straff eller inte. Det går ju snabbt som tusan när de ska ta ett beslut, säger “Kuben”.

Hur ser du på att domarna blir “överröstade?
– Man får lära sig att hantera det. Domaren tar ett beslut utifrån vad de tycker då. Om någon vill gå in och spola och spola för att lägga upp stillbilder, då får man lära sig att glömma det.
– Om man blir tillrättavisad alla gånger man tar ett beslut, då börjar man fundera “vad fan är det för fel på mig då”, men så är det ju ofta inte.

I slutändan landar domarprofilen, med över 1100 matcher bakom sig, i att det är bra att disciplinnämnden lyfter sådana här situationer.

– Jag tycker att det är bra att de tar upp situationer. Det finns alltid spelare som kommer säga “det är rena innebandyn”, så är det varje år, men man får tacklas och jag tycker att det har blivit bättre. Spelarna respekterar varandra mer än tidigare. Det är så jäkla viktigt. Sätter jag ut en armbåge i ditt ansiktet så kan det vara din sista match, avslutar “Kuben”.

TV: Ekholms tackling tar illa på Rantanen – kliver av isen skadad

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: