Veckans Lag: “Stjärnans lyft – utmanar han om poängligatiteln?”

Ännu en SHL-vecka har passerat och och Robin Olausson tar därför ut Hockeysverige.se:s “Veckans Lag” med de bästa spelarna från förra veckans matcher.

  • “Ser ut att kunna vara en riktig succévärvning”
  • Målvaktens superstart på säsongen.
  • “Han har lyft hela lagets offensiv”
Jonathan Dahlén har visat sin klass under säsongsstarten. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Målvakt:

Jacob Johansson, Timrå

Tre matcher – ett insläppt mål.

Egentligen räcker nästan det som motivering för Jacob Johansson som har bidragit till Timrås supervecka. Han har räddat 72 av 73 skott under veckans matcher och höll då nollan mot både Växjö och MoDo. “JJ” har spelat riktigt stabilt för Timrå även om laget också har haft en bra defensiv. Men Johansson har klivit fram när det har behövts och att bara släppa in ett mål på tre matcher är riktigt bra.

Sedan blir det ännu mer imponerande då man inser att Johanssons match mot Rögle för drygt en vecka sedan inte räknas. Han har då tre nollor på de fyra senaste matcherna – efter att endast ha hållit tre nollor på 35 matcher förra säsongen. Ingen annan målvakt har ens hållit två nollor den här säsongen så Jacob Johansson har redan dragit iväg i den kategorin.

Jacob Johansson har redan matchat antalet nollor från förra säsongen. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Bubblare: Hugo Alnefelt, HV71

Backar:

Jonathan Pudas, Skellefteå

Pudas är en sådan spelare som nästan skulle kunna vara med nästan varje vecka och därför är det lätt att överse honom för andra backar. Men i veckan utmärkte han sig så pass att det finns skäl att lyfta fram honom lite extra.

Det var framför allt i matcherna mot Luleå och Leksand som Jonathan Pudas visade sina bästa sidor och stundtals styrde matchen nästan på egen hand. Sedan hjälper det också att Pudas var poängbäst av ligans backar under veckan med 2+2 på de tre matcherna.

Det lär inte vara sista gången som Jonathan Pudas tar sig in i Veckans Lag utan det är nästan bara att räkna med att han kommer dyka upp här fler gånger.

Jonathan Pudas visar sin klass gång på gång för Skellefteå. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Lassi Thomson, Malmö

Malmös finländare fortsätter att utmärka sig och i veckan är det Lassi Thomson som verkligen har steppat upp.

Den tidigare stortalangen har varit på väg neråt i sin karriär innan flytten till Malmö och det fanns lite av en osäkerhet kring vilken nivå han verkligen skulle hålla. Men hittills har Thomson raderat ut det frågetecknet. Han bildar ett utmärkt backpar med Robin Salo som gör skäl att vara uppe bland ligans bästa backpar. Thomson ser då ut att kunna vara en riktig succévärvning av Malmö om han håller uppe detta.

I veckan stod Thomson för 2+1 då han gjorde kvitteringsmålet till 3-3 i tisdags mot Rögle, gjorde det avgörande målet i förlängningen mot Luleå i torsdags samt spelade fram till Malmös enda mål i förlusten mot Frölunda i lördags. Han har därmed en betydande impact för Malmö och har legat bakom att de tog poäng i alla veckans matcher.

Lassi Thomson – en av säsongens bästa värvningar? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Bubblare: Adam Ollas Mattsson, Färjestad – Peetro Seppälä, Örebro

Forwards:

Jonathan Dahlén, Timrå

Har Jonathan Dahlén äntligen “levlat upp” och tagit sitt spel till nästa nivå? Det ser onekligen ut så hittills.

Efter ett tyngre fjolår så har Dahlén fått en toppenstart på årets säsong och den senaste veckan stod han för 2+4 på tre matcher. Dahlén gjorde poäng i alla tre matcherna då han passade fram till båda målen mot Leksand, stod för an assist i vinsten mot Växjö och därefter var dominant i derbyt mot MoDo med 2+1 i storsegern.

Jonathan Dahlén har båda fått bättre utdelning samt ser mer involverad ut i spelet hittills. Förutom sina elva poäng på sju matcher så är stjärnan också bättre i helhetsspelet och bidrar på flera sätt. Är det nu som Dahlén verkligen kommer utmana om poängligatiteln?

Kan Jonathan Dahlén vinna poängligan i SHL? Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Filip Hållander, Timrå

Ytterligare en Timråspelare. Filip Hållander hade kanske inte fått någon superstart på säsongen med 2+0 på de fem första matcherna men han fick det sedan att lossna rejält i de två senaste matcherna.

Mot Växjö och MoDo så gjorde Timrå tio mål – och Hållander spelade fram till sju av dem. Sju assists på två matcher är redan imponerande men om man tittar på det lite djupare så visar det hur bra Hållander varit. Av de sju passningspoängen så var fem av dem förstaassists och fem av dem kom även i lika styrka med blott två assist i powerplay. Hållander har alltså inte bara fått andraassists i powerplay utan han är den som har spelat fram sina lagkamrater direkt.

Filip Hållander avslutade förra säsongen riktigt starkt och ser ut att bara ta vid därifrån.

Filip Hållander har varit en bidragande faktor bakom Timrås succé. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Patrik Karlkvist, Örebro

En av säsongens bästa värvningar har också fått en riktigt fin start på säsongen.

Patrik Karlkvist är exakt den typen av spelare som Örebro saknade i fjol. Han kan kliva fram och göra skillnaden och avgöra matcher på egen hand och står för den där spetsen som Örebro inte haft tidigare. Det visade han under förra veckan med först två förstaassists i 4-1-segern mot Frölunda och därefter såg han till att Örebro kunde vinna matchen mot HV71. Vid underläge 2-3 klev Karlkvist fram och sköt både 3-3 och 4-3 för att vända på tillställningen och Örebro får tacka honom för att de ens tog tre poäng i den matchen.

Karlkvists intåg i Örebro har lyft deras offensiv – och framför allt deras powerplay är helt annorlunda nu jämfört med förra säsongen då det var sämst i ligan.

Patrik Karlkvist har fått fart på Örebros offensiv. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Bubblare: Oskar Vuollet, Skellefteå – Henrik Borgström, HV71


TV: De överraskar i SHL – enligt spelarna

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: