Målvaktstränaren: “Släppt in alldeles för mycket”

Hur ska Leksand vända den tunga defensiva trenden? Och kan 19-åringen bli en lösning?
Efter torsdagens 3–6-förlust ger målvaktstränaren, Alexander Millner, sin syn på situationen.
– Vi känner att Mantas, med sin skicklighet, kan lösa några av de där, säger Millner.

Mantas Armalis, Alexnader Millner och Marcus Gidlöf. Foto: Bildbyrån (montage).

Torsdagen slutade inte på önskat sätt för Leksand. Trots en stark offensiv insats med 33 skott framåt klev man isen med 3–6 på tavlan och fortsatta frågetecken i defensiven. Just ett sådant sattes även intill förstemålvakten, Mantas Armalis, som släppte in en fjärdedel av försöken på mål.

– Jag tycker det är surt att vi inte åker därifrån med poäng när vi har så mycket och ändå gör tre mål på Skellefteå. Det uppstår kanske lite konstiga situationer, framförallt i första perioden, där vi känner att Mantas, med sin skicklighet, kan lösa några av de där åt oss. Det är lite mixat, bra i saker i offensiven, men vi släpper fortfarande till lite konstiga lägen. Jag tycker att vi kan ha ett lite vassare målvaktsspel för att göra match av det, säger målvaktstränaren Alexander Millner ärligt när hockeysverige.se når honom dagen efter.

Hur har Mantas varit under dagen?
– Han har varit analytisk och självkritisk. Vi vet vilka knappar vi behöver trycka på till nästa gång, det känns under kontroll, säger Millner och fortsätter:
– Vi har haft bra matcher innan som vi är nöjda med. Hade vi haft samma typ av målvaktsspel uppe i Skellefteå, så hade vi nog vunnit till och med, så vi har vad som behövs. Det är bara att trycka fram det igen nästa gång.

Vad är det för knappar ni ska trycka på?
– Det man vill ha i Mantas är en tydlighet i spelet, och att han spelar väldigt mycket på instinkter. Det är den tydligheten som jag tycker försvinner lite igår, och sen är det även lite instinkter han blir slagen på. Det är de grejerna som måste fram.

Under 2022/23 visade burväktaren från Litauen fin form, men efter att han i fjol petats åt sidan av en storspelande Filip Larsson, har det gått tyngre. Nu bildar han en duo med oprövade Jakob Hellsten. En duo som sett 24 puckar trilla in på de första sex matcherna.

– Vi har släppt in alldeles för mycket mål, det är en sak. Tittar man på Mantas starter mot Rögle och Timrå, så är det två matcher som vi är väldigt nöjda med. Vi tycker att det går i rätt riktning, tillsammans med ett försvarsspel. Det är ju så vi måste börja, med ett bra försvarsspel och ett stabilt målvaktsspel som gör att siffrorna går ner och att vi har större chans att plocka poäng, säger Millner om helheten i säsongsinledningen.

Interna lösningen? “Ska vara redo för seniorhockey”

Men kanske är det inte bara Armalis och Hellsten som kommer att finnas med i bilden framöver. Redan nu finns nämligen 19-årige Marcus Gidlöf med i Alexander Millners bakhuvud. Och något annat hade nog varit konstigt med tanke på han kanske har varit hela J20-seriens bästa målvakt i inledningen. Eller vad sägs om sex av sex segrar, två hållna nollor och 95,4 i räddningsprocent?

– Han har alltid haft en bra storlek, men han är väldigt effektiv med den just nu. Det är en grej som han har blivit bättre på – och som jag tror gör att han skulle klara en seniormatch nu bättre än vad han hade gjort för ett år sedan. Han har alltid haft väldigt bra instinkter, tävlingsinstinkten för att göra fantastiska räddningar med sin räckvidd, men nu är han mycket stabilare. Han har höjt sin nivå avsevärt, berättar Millner.

Marcus Gidlöf. Foto: BildbyrånJonas Ljungdahl.

Känns det svårt att hålla honom borta när han spelar så bra?
– Både och. Det är jättekul att det går bra och att det känns bra för honom. Han mår bra och presterar bra. Det är något jag tycker att man ska vårda lite också, att låta honom känna sig bra.
– Det känns såklart jättebra för vår del. När Mantas var borta kände vi en enorm trygghet med “Mackan”, att han finns i huset om det skulle hända Jakob något. Som han ser ut och spelar just nu så tror vi ändå att han ska vara redo för seniorhockey om det skulle hända något.

Talangen draftades av New York Islanders i somras och fick även SHL-debutera förra säsongen. Nu återstår frågan om det stundande JVM. Kommer detta räcka till en plats, eller behöver Gidlöf även bevisa sig i seniorhockeyn?

– Vi i Leksand har ju honom på ett bra ställe där vi tycker att han får bra utveckling. Det har han bevisat nu, att han både mår bra, spelar bra och utvecklas som vi hoppats på. Det är värre om man ser att han inte har någon utveckling, men nu tycker jag att han tar steg varje dag, säger Millner.
– Mer än så kan vi inte kontrollera här. Vi kan inte kontrollera en JVM-uttagning eller om en allsvensk klubb vill låna honom. Det är en situation man får ta när den uppstår, fortsätter han.

Tror du att han tar en plats i JVM?
– Jag har faktiskt ingen aning, det får stå för dem. Vi vill ha en målvakt som även är bra i framtiden, det är det vi fokuserar på. Kommer han med i JVM är det bara roligt, avslutar Millner.

TV: JVM-kollen – Tre jokrar till JVM

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: