“Jag var tydlig med min agent att det bara var Frölunda som gällde”

Det blev bara två säsonger i Nordamerika för Filip Cederqvist som nu är tillbaka i svensk hockey igen.
När han skulle vända hem till Sverige fanns det då egentligen bara ett enda alternativ.
– Det var bara här i Frölunda som jag ville spela, säger Cederqvist till hockeysverige.se.

Filip Cederqvist är tillbaka i SHL – och valde då spel i Frölunda. Foto: Bildbyrån/Montage

I år är det flera hemvändare som är tillbaka i SHL igen efter en tid på annat håll.

En av dem heter Filip Cederqvist och är hemma i Sverige efter två säsonger i Nordamerika efter att ha skrivit på för Frölunda.

– Det är jättekul. Jag tycker att SHL står för en väldigt rolig hockey och det är en otroligt underhållande liga med en fantastisk publik i alla lag. Det är stort mediepådrag och allt sådant, så det är verkligen roligt både på isen och utanför isen, säger Cederqvist till hockeysverige.se om att vara tillbaka inom svensk ishockey.

Efter två säsonger på liten rink så väntar nu spel på stor is igen för Cederqvist. Han har därför haft fokus på komma tillbaka till SHL i bästa fysiska skick för att hantera omställningen på bästa sätt.

– Det känns bra. Vi har bra och hård träning här i Frölunda som vanligt. Det känns som att jag har tagit steg i min utveckling verkligen. Jag har förbättrat mycket och slagit personbästa i vissa saker som hopp och sprinter så jag känner mig i väldigt bra fysisk form inför säsongen, säger Cederqvist och fortsätter:
– Jag tycker alltid att det är viktigt att man har en bra fysisk form när säsongen drar igång. Det har man nytta av – speciellt i slutet av säsongen och det är något som jag alltid har prioriterat. Det har hjälpt mig väldigt många säsonger och det gäller ju samma i år.

Filip Cederqvist hoppas kunna återupprepa framgången som han hade i Djurgården 2021/22. Foto: Bildbyrån

“Det är få förunnat att få spela här”

Filip Cederqvist är från Skara och har även Skara IK som moderklubb. Han spelade sedan juniorhockey i Västerås samt Växjö och fick också komma upp och spela SHL-hockey i Växjö. 2020 flyttade han dock till Tingsryd och hade en framgångsrik säsong där han gjorde 36 poäng på 51 matcher i HockeyAllsvenskan.

Cederqvist värvades sedan till Djurgården i SHL och där fortsatte framgången. Han var nämligen en av lagets bästa spelare med 14 mål och 32 poäng på 49 matcher vilket gav en andraplats i både interna skytteligan och interna poängligan. Cederqvist skulle sedan ha flyttat till Leksand 2022 men skrev i stället på ett NHL-kontrakt med Buffalo Sabres och korsade Atlanten.

Men vid hemkomsten från Nordamerika så valde 24-åringen att skriva på för Frölunda, en klubb han inte spelat i tidigare.

Hur kom det sig att det blev Frölunda för din del?
– Jag tycker att det valet kändes ganska självklart för mig. Frölunda är en av Europas bästa föreningar, så att få möjligheten att spela här… Det är få förunnat och det ska bli grymt kul.

Frölunda är ett populärt lag i Skaraborg och Cederqvist berättar också att han var Frölundasupporter som liten – vilket var en stor anledning till att han var så angelägen att spela i Göteborgsklubben.

Var det Frölunda som gällde för dig under uppväxten då?
– Ja, men det skulle jag säga. Man drömde ju om – när man skulle välja hockeygymnasium – att det skulle bli Frölunda såklart men så det blev det ju inte. Men det är en förening som har en väldigt stark närvaro i Västergötland och hjälper föreningar att utvecklas också. Så de är verkligen ett föredöme i den aspekten, säger Filip Cederqvist, samtidigt som Frölundas lagkapten Max Friberg – från Skövde – står bredvid och nickar instämmande.

Cederqvist hade bara siktet inställt på Frölunda när han skulle vända hem till Sverige. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Filip Cederqvist: “Det var bara Frölunda som gällde”

När Frölunda visade intresse för att värva dig, var det nästan så att du fick nypa dig i armen och kände att det var en chans som du inte kunde tacka nej till?
– Exakt så. Om jag skulle lämna Nordamerika för att komma hem till Sverige så var det bara Frölunda som gällde. Det var väldigt roligt när jag fick veta att de var intresserade och ville ha mig. Det var en enorm stolthet för mig.

Hade du andra alternativ också?
– Jag var faktiskt ganska tydlig med min agent direkt från början att det bara var Frölunda som gällde. Det var bara här som jag ville spela.

Filip Cederqvist var egentligen klar för spel i Leksand 2022 efter att Djurgården åkt ut ur SHL men flytten blev aldrig av på grund av att forwarden skrev NHL-kontrakt. Men det blev alltså inte Leksand nu vid återkomsten till Sverige.

Hade du pratat någonting med Leksand inför att du skulle komma hem nu?
– Nej, det var bara Frölunda som gällde. Så var det.

Tuffa tiden i AHL: “Fick inte möjligheten att vara den spelare jag vill vara”

När Cederqvist tog klivet över till Nordamerika så var tanken att han skulle kunna etablera sig där och förhoppningsvis också få spela i NHL. Men så blev det aldrig.

Västgöten hade det tyngre i farmarligan AHL. Även om han hade en lovande första säsong med 20 poäng på 55 matcher för Buffalos farmarlag Rochester Americans så hamnade han i frysboxen andra säsongen. I Rochester blev det först bara fyra poäng på 19 matcher innan han trejdades till Laval Rocket, farmarlag till Montréal Canadiens. Där blev det däremot inte bättre med endast sju poäng på 34 matcher och efter säsongen lämnade han Nordamerika.

Nu öppnar 24-åringen också upp om tiden i farmarligan.

– Jag tycker inte att jag fick möjligheten att vara den spelare som jag vill vara där borta utan jag hamnade väl lite mer i ett fack. Jag känner att jag har mer i mig än vad jag fick chansen att visa där borta. Nu hoppas jag, och tanken är väl, att jag ska få den chansen här i Frölunda i stället och visa vad jag kan göra.
– Det kommer nog att vara en liten anpassningsperiod här i början att komma in i den hockeyn som spelas här. Men jag tycker att det kändes bra på försäsongen och man har fått jobba mycket med spelsystemet och att få lära sig det. Det har tagit tid såklart men det känns som att det sitter allt mer och mer så då kan man fokusera på det man ska göra själv.

Tiden i AHL blev inte alls som Filip Cederqvist hoppats och han hade det kämpigt både i Laval och i Rochester. Foto: Alamy

Var känslan när du trejdades att “om det inte blir annorlunda nu, då är det läge att titta hemåt”?
– Ja, exakt så blev det. Det blev ju väldigt likt den rollen som jag hade i Rochester. Det var faktiskt nästan värre i början där i Laval. Jag fick inte spela något i special teams och då blir det också tufft med speltiden. Jag älskar att spela hockey och man vill ju spela så mycket som möjligt. Det är det jag tycker är kul och mitt mål är såklart att få så mycket minuter som möjligt.

Nu när du har kommit hem, vad är rollen som du ser för dig själv? Med tanke på att du inte riktigt var nöjd med rollen du hade i AHL.
– En roll liknande den som jag hade i Djurgården, att kunna vara en bra tvåvägsspelare. Sedan kommer det nog att ta tid; man måste bygga förtroende och visa att man kan spela i alla lägen. Men framför allt att få lite fler offensiva chanser är något som jag gärna skulle vilja ha och uppskatta. Det tycker jag att jag visade både i Tingsryd och i Djurgården innan jag åkte över att jag har en offensiv i mig som jag hoppas få ut mer av och visa att jag besitter också.

“Att få stå på Götaplatsen någon dag och vinna hade varit helt otroligt”

Filip Cederqvist är däremot inställd på att det kommer att bli en omställning att komma från AHL till SHL och att det sannolikt kommer att ta tid att hitta formen. Hittills har han inlett med 0+1 på fyra matcher i Frölunda, där han ska spela de tre kommande åren.

– Jag är väldigt ödmjuk inför det här, SHL är ju en otroligt bra liga. Så det gäller att vara på tårna här, jobba hårt varje dag och försöka se vart ytorna finns för att göra mål. Det är stor skillnad på AHL och SHL, det vet jag verkligen. Så man får vara ödmjuk inför uppgiften.

Senast Cederqvist spelade hockey i Sverige innan årets säsong var 2021/22 och han var då med om att åka ut ur SHL med Djurgården, vilket inte är något roligt minne för forwarden.

I och med flytten till Frölunda så kommer han dock till en klubb med ambitioner om att slåss i toppen av SHL. Han har då också en dröm klar för sig.

– Frölunda vill försöka slåss om guldet varje år och det är något som jag också vill göra. Jag vill vinna och det är det man kommer att komma ihåg sedan efter karriären om man har vunnit saker. Att få chansen att stå på Götaplatsen någon dag och vinna hade varit helt otroligt, avslutar Filip Cederqvist.


TV: Jonathan Dahlén blindrankar SHL-spelare

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: