Speciella spelschemat: “Det har vi tagit upp med ligan”

Skellefteås säsongsinledning präglas av mycket resande.
På de fem inledande matcherna i SHL spelar regerande mästaren fyra matcher på bortais.
– Det har vi tagit upp med ligan, säger assisterande tränaren Andreas Falk till hockeysverige.se.

Oscar Lindberg och Andreas Falk. Foto: Bildbyrån

SKELLETEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Lördagens bortamatch mot Örebro blir Skellefteås tredje bortamatch den här säsongen. Tisdagens rivalmöte mot Luleå spelas även det på bortais för den regerande mästaren, vilket innebär att Skellefteå inleder den nya SHL-säsongen med att spela fyra av sina fem inledande matcher på bortaplan.

– Det har vi tagit upp med ligan. Vi är medvetna om att det kommer att jämna ut sig och att vi vid något tillfälle kommer att ha lite mer hemmamatcher, men det är ett tufft schema. Det är ingenting vi hade önskat oss, säger Skellefteå AIK:s assisterande tränare Andreas Falk till hockeysverige.se.

Vad har ligan sagt?
– Jag kan väl säga att det det har lyfts, men vi lyfte det nog lite för sent, säger Falk.

Poängkungen levererar på bortaplan

Skellefteås storstjärna Oscar Lindberg har själv inga problem med det spelschema som Skellefteå inleder säsongen med.

– Jag vet inte vad jag ska säga… Det är vad det är. Vi får ju ett gäng hemmamatcher sen i stället, konstaterar han.
– Vi gillar att spela hemma, men vi är också ett bra bortalag. I slutändan ska alla spela 26 hemmamatcher och 26 bortamatcher, så för mig spelar det ingen roll hur upplägget ser ut.

Kanske är det inte så konstigt. Förra säsongen var Lindberg den spelare som gjorde allra flest poäng på bortais i grundserien, där 28 av hans 51 poäng kom på bortaplan. Kan det till och med vara så att stjärncentern trivs ännu bättre på bortais än hemma i Skellefteå Kraft arena?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det kanske bara är tillfälligheter att det har blivit så. Jag gillar att spela hemma inför vår publik, det är det allra bästa. Lag brukar kanske vara lite mer framåtlutade på deras hemmais och det blir kanske lite mer press att gå framåt, vilket lämnar ytor bakåt. Men just att jag gör mer poäng på bortaplan än hemmaplan är inget jag själv lagt märke till.

“Får tillfälle att lära känna de nya killarna”

Utöver SHL-inledningen med fyra bortamatcher på de fem första matcherna har Skellefteå även inlett säsongen i CHL med merparten bortamatcher. Av de fyra matcher laget spelat hittills har tre av dessa varit på bortaplan, vilket resulterat i resor till Österrike, Tyskland och England under försäsongen.

Det innebär att sju av lagets nio första tävlingsmatcher denna säsong spelas på bortaplan.

– Det kan vara bra i början av säsongen att få komma iväg på sådana resor. Då får man tillfälle att lära känna de nya killarna lite bättre och hitta på lite saker utanför isen. Det är oftast så man lär känna sina lagkamrater bäst.

Under lördagen hoppas Lindberg och Skellefteå bygga vidare på de två segrar man plockat mot HV71 och Växjö under veckan.

– Örebro är ett lag som spelar ganska fysiskt och hårt. De har fått in lite mer spets i powerplay till den här säsongen också, så det kommer vi att få se upp med.

Mötet mellan Örebro och Skellefteå har nedsläpp klockan 15:15 i Behrn arena.


TV: De vinner SHL – enligt spelarna


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: