Lämnar NHL – vill spela i Europa

Målvaktsveteranen Antti Raanta fick inget NHL-anbud som lockade. Nu lämnar målvakten Nordamerika – och hoppas på ett kontrakt i Europa.
– Nu siktar jag på att spela en-två säsonger ute i Europa, säger 35-åringen till Ilta-Sanomat.

Antti Raanta. Foto: James Guillory/USA TODAY Sports/Bildbyrån

Antti Raanta har spenderat de senaste elva säsongerna i Nordamerika, men efter en sommar där inget NHL-anbud lockat väljer nu den finske veteranen att lämna ligan. I stället siktar han på spel i Europa den här säsongen.

Jag väntar på att ligorna ska köra i gång och att klubbarna ska göra sina första drag. Det gäller att träna bra och vara beredd direkt om samtalet kommer, säger Raanta till Ilta-Sanomat.

Förde diskussioner med Toronto

För tidningen bekräftar Raanta att han förde diskussioner med Toronto Maple Leafs om ett NHL-kontrakt under sommaren, men att erbjudandet handlade om att vara andra- eller tredjemålvakt och möjligtvis spela i farmarligan. Ett provspelskontrakt med Vancouver diskuterades också.

Som 35-åring lockar det inte att spela 60 AHL-matcher och vänta på att någon i NHL skadas eller misslyckas, säger Raanta.

Siktar på spel i Schweiz, Tjeckien eller Tyskland

Hemstadens Liiga-lag Lukko har enligt Raanta själv deklarerat sitt intresse för honom, men spel i Finland lockar inte målvaktsveteranen just nu. Huvudalternativen är i stället spel i Schweiz, Tjeckien eller Tyskland.

– Nu siktar jag på att spela en–två säsonger ute i Europa och sedan får vi se.

Under sin NHL-karriär spelade Raanta i Chicago Blackhawks, New York Rangers, Arizona Coyotes och Carolina Hurricanes. Totalt har 35-åringen samlat på sig 277 NHL-matcher och loggade under sin tid i ligan en räddningsprocent på 91,5 procent. Den noteringen är den fjärde bästa av en finsk NHL-målvakt genom tiderna.


TV: Hannes Hellberg inför 2024/25

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: