“En dröm att få spela i högsta ligan med Skellefteå”

Miranda Dahlgren har haft flera SDHL-anbud genom åren – men valt att stanna i Skellefteå.
Nu har målvaktens dröm då blivit sann då hon ska få spela i SDHL med klubben som ligger närmast hjärtat.
– Jag har verkligen velat vara med på den här resan hela vägen, säger Dahlgren till hockeysverige.se.

Miranda Dahlgren var med och ledde Skellefteå upp till SDHL – nu vill hon också etablera laget på toppnivån. Foto: Ronnie Rönnkvist

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Skellefteå är i SDHL för att etablera sig. Faktiskt den andra nykomlingen på två säsonger. Detta efter att det under flera säsonger varit en statisk liga med samma lag. En av lagets stora kvalhjältar mot AIK förra säsongen var målvakten Miranda Dahlgren.
– Kvalet var otroligt spännande. Två riktigt tajta matcher. Första matchen tror jag att vi chockade AIK rätt ordentligt. Vi kom ut ganska hårt och vann skottstatistiken överlägset i den, säger Miranda Dahlgren till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi hade det lite knepigt att trycka in puckarna. Samma sak i andra matchen, att vi hade det svårt att trycka dit puckarna. Vi hade ändå en bra känsla och höll oss till vårt spel, vilket helt enkelt räckte hela vägen.

Vad är nyckeln till att ni klarade att ta det här steget för det handlade inte bara om kvalmatcherna mot AIK?
– Just det här att vi kom ihop som grupp och lag. Alla drog i samma riktning och många var sugna på att ta det här steget upp efter att ha väntat på det under många års tid.
– Viljan fanns verkligen där och det var nyckeln till att vi tog steget upp.

Går det att klä ord på känslan då det var klart att Skellefteå tagit steget upp i SDHL?
– Det är fortfarande så svårt att sätta ord på hur det kändes. Helt klart är det en av bästa stunderna jag upplevt i min hockeykarriär.

Hur var festen efteråt?
– Den var faktiskt relativt lugn. Jag tror att det var många som nästan var lite i chock. Jag skulle säga att det var mer på den nivån, men vi hade väldigt kul i alla fall.

Har nobbat SDHL-bud för att stanna i Skellefteå

Miranda Dahlgren har spelat i Skellefteå sedan 2017. Detta trots att det kommit locktoner från klubbar i SDHL.
– Jag har ett stort Skellefteå AIK-hjärta. Från det att jag var i sexårsåldern har jag alltid gått med min pappa på herrarnas matcher.
– Det har alltid varit en dröm för mig att spela i Skellefteå AIK, men på den tiden fanns det inget damlag att spela i. När jag väl fick chansen säsongen 2017/18 kändes det helt rätt att stanna. Dessutom var det en dröm att få spela i högsta ligan med Skellefteå.

Säsongen 2016/17 var hon ändå en kort sväng i MoDo där hon debuterade i SDHL.
– Jag spelade innan i Clemensnäs, damlaget där. Clemensnäs lade ner sitt damlag och jag hade egentligen ingenstans att spela. Då blev det MoDo en sväng fram till det att Skellefteå AIK startade upp 2017/18.

Miranda Dahlgren ska nu gå in i sin åttonde raka säsong i Skellefteå. Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Du har ändå haft chansen att ta steget över till ett SDHL-lag under resans gång…
– Ja, det har funnits anbud från olika klubbar, men jag har verkligen velat vara med på den här resan hela vägen. Med facit i hand var det ändå rätt beslut, säger Miranda Dahlgren samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende.

Konkurrensen på målvaktssidan i Sverige är den kanske tuffaste någonsin. Emma Söderberg, Tindra Holm, Sara Grahn, Frida Axell, Felicia Frank, Ebba Svensson Träff, Lisa Jönsson, Ida Boman, Ellen Jonsson, Lovisa Berndtsson, Lina Van Noort, Miranda Dahlgren…
– Det finns många, många bra målvakter i Sverige. Så är det ju. Det kommer även många unga förmågor underifrån som tagit SDHL och NDHL med storm.
– Helt klart finns det en tuff konkurrenssituation på målvaktssidan i Sverige.

Miranda Dahlgren: “Inom några år ska vi tävla om SM-gulden”

Nu ska du själv kliva in i SDHL, hur går tankarna kring det?
– Först och främst tycker jag att det ska bli väldigt roligt. Det är något jag drömt om och längtat till under en lång tid. Klart att det också är spännande.
– Jag har ändå spelat i NDHL under många säsonger och nu ska jag in i SDHL. Det är såklart ett steg att ta, men jag är förväntansfull och positivt inställd till den utmaningen. Jag ska försöka göra det bästa av situationen.

Efter att ha varit en toppmålvakt i NDHL under många år är 24-åringen nu redo för att ta klivet till SDHL. Foto: Jonathan Näckstrand/Bildbyrån

Vad blir nyckeln om ni ska undvika kvalspel?
– Vårt mål är att etablera oss i ligan och inom några år vara med och tävla om SM-gulden.
– Skulle vi vinna ett SM-guld den här säsongen vore det en bonus, men det är kanske inte där vårt fokus ligger.
– Vi ska jobba på och fortsätta utvecklas under seriens gång, göra så bra ifrån oss som möjligt.
– Under försäsongen har vi mött både Luleå och MoDo. Första matchen var mot Luleå. Den förlorade vi med 5-0, men samtidigt fanns det bra delar i vårt spel där som vi vill ta med oss och bygga vidare på. Samtidigt var det såklart en del saker vi måste förbättra för att inte riskera att åka ut i ett kval.

Vilket är?
– Kanske det här med att ta snabbare beslut. Många gör sin första säsong i SDHL och inte vana vid det höga tempot.
– När vi mötte MoDo hotade vi dom helt klart. Det fanns även i den matchen delar som var rätt bra i vårt spel. Vi drog längsta strået och lyckades vinna. Någonstans är det ändå starkt att vi lyckas vinna över ett av vårens finallag.

Det kommer bli en del längre resor nu för dig och Skellefteå, hur ska du hantera den biten med tanke på att livet vid sidan av hockeyn kommer förändras?
– Det blir kul och det jag längtat efter under så många år. Jag jobbar en del vid sidan av, men har gått ner i tid nu.
– Jag måste säga att vi har fått väldigt fina förutsättningar av Skellefteå AIK. Klart att det kommer bli en del flängande, många långa resor, inte jättemånga Norrlandslag, men kanske till Luleås fördel får dom en resa som är lite kortare.
– Det känns roligt för Norrlandshockeyn att vi är ett lag till där uppe nu.

Var hittar vi dig en tränings eller matchfri dag?
– Jag är en rätt aktiv person som gärna hitta på någonting fysiskt. Jag spelar en del padel på fritiden, men är inte bra på det. Vi har en padelhall som ligger i anslutning till ishallen, så det är bara att promenera över dit, avslutar Miranda Dahlgren.


TV: Joel Persson om tiden med Connor McDavid

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: