16-åringens succéstart i J20 Nationell

Viggo Björck har flyttat till Djurgården efter sin rekordsäsong i Täby.
Då har 16-åringen nu fått en kanonstart i klubben – med fyra poäng på sina två första matcher i J20 Nationell.

Viggo Björck har inlett J20-säsongen i Djurgården på ett fint sätt. Foto: Aron Broman/Bildbyrån

Under helgen inleddes hockeysäsongen i Sverige då de första matcherna i J20 Nationell spelades.

En av de stora behållningarna i J20-ligan under årets säsong är 16-årige supertalangen Viggo Björck. I fjol krossade han poängrekordet i J18 Region genom att göra hela 98 poäng på 36 matcher – som 15-åring – för Täby. Det tidigare rekordet var 72 poäng men Björck överträffade det med hela 26 poäng.

Till den här säsongen har talangen tagit steget till Djurgården och direkt fått inleda i J20 Nationell trots att han är flera år yngre än många av de andra spelarna i ligan.

Viggo Björcks smakstart i Djurgården – bredvid brorsan

Under helgens premiäromgång utmärkte sig då centern, som är född 2008, direkt. I J20-debuten stod han för två assist mot Timrå, en match som Djurgården förlorade med 3-2. I gårdagens match mot AIK så klev Björck fram igen. AIK ledde med 4-1 i matchen men 16-åringen sköt sedan sitt första J20-mål samt passade fram till ytterligare ett när Djurgården vände och vann med 7-4 mot rivalen.

På sina två första matcher i J20 Nationell så har Viggo Björck alltså gjort fyra poäng (1+3). Han är därmed redan bäst av U17-spelarna i ligan och bara fem spelare har gjort fler poäng än så länge. Viggos två år äldre bror, Wilson Björck, spelar också i Djurgårdens J20-lag och har även han gjort fyra poäng (3+1) på de två inledande matcherna. Viggos tre assists har då alla kommit vid Wilsons tre mål.

I fjol var Viggo Björck dominant på TV-pucken och ledde Stockholm Nord till guldet. Därefter fick han hoppa över spel med U16-landslaget utan hoppade direkt in i U17-landslaget och var fortfarande en av de bättre spelarna trots att han spelade med och mot spelare som var ett år äldre. Den här säsongen har han fått följa med upp till Småkronorna då han spelade Hlinka Gretzky Cup för Sverige i somras.

Björck anses redan nu vara en av de största talangerna inför NHL-draften 2026.


Throwback: Viggo Björck efter TV-puckssegern

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: