Tackade nej till landslaget – efter skadorna

Efter flera tuffa skador tackade Hanna Olsson nej till landslaget i somras. Men stjärnan har långtifrån gett upp sin tröja på permanent basis.
– Det blir några matcher där innan nästa uttagning är. Då är det upp till mig att bevisa att jag ska ha en tröja i landslaget, berättar hon för Hockeysverig.se.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Hanna Olsson har två tuffa skador med sig ryggsäcken från senaste åren. Nu har hon dessutom tackat nej till senaste landslagssamlingarna, men när hockeysverige.se träffar henne på Filmhuset invid Gärdet i Stockholm ger hon lugnande besked.

– Jag skulle inte säga att jag valt att tacka nej. Jag vill jättegärna vara med i landslaget, älskar att representera Sverige och ser det som en ära varje gång, säger Hanna Olsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det har mer varit att jag varit tvingad till att säga nej. Jag har känt att det varit viktigt för mig att vara hemma och bygga upp min kropp. Det var trots allt en tuff skada jag gick igenom förra säsongen.
– Även om jag kom tillbaka efter den betyder inte det att jag var 100 procent återställd i muskelmassa. Jag känner att det varit ett klokt beslut både från mig själv, Frölunda och landslagets håll.

Har du haft några bakslag efter att du spelade VM i våras?
– Nej, det har jag absolut inte. Det har mer varit att det tar så pass lång tid att bygga upp muskelmassan igen och återställa kroppen. Det har varit väldigt skönt för mig att få den här tiden.

Trots bara ett fåtal matcher i kroppen efter sin senaste skada tog Förbundskaptenen, Ulf Lundberg, med henne till VM.

– Både mentalt och fysisk, såklart, var det en tuff belastning. Fysiskt, jag kommer ihåg att jag fick träningsvärk i ljumskarna på samma sätt som man bara får första veckorna i augusti eftersom jag var borta från isen så pass länge, säger Hanna Olsson med ett leende och fortsätter:
– Även om jag var förberedd och låg bra till konditionsmässiga, i och med att jag hade kunnat trycka på i gymmet, blev det en annan sak ute på isen. Det vet alla som håller på med hockey.
– Det mentala, i och med att det var så pass många månader för tidigt… ”Håller det verkligen, Är det riskabelt?”. När jag pratade med läkare och ”fysio”, när dom gav grönt ljus kände jag bara ”nu kör vi”.

“Upp till mig att bevisa att jag ska ha en tröja”

Hur mår kroppen idag?
– Bra, tycker jag. Det är fortfarande försäsong och vi är inne i en tung period. Nu börjar det lätta lite inför premiären.
– Det är en process och jag vill vara som bäst när det ska avgöras i slutet av säsongen. Jag litar fullt ut på vårt fys-team och såklart coacherna så dom lägger upp bästa möjliga så vi ska vara som bäst när det verkligen gäller.

Spelar du premiären?
– Det gör jag absolut, om jag blir uttagen och inget annat händer.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

När kan du vara tillbaka i landslaget, om du blir uttagen?
– Jag känner att det nu ska bli väldigt kul att dra i gång med Frölunda i premiären. Det blir några matcher där innan nästa uttagning är. Då är det upp till mig att bevisa att jag ska ha en tröja i landslaget.
– För min egen del, som jag sa tidigare, älskar jag att spela i landslaget och tävla internationellt. Jag tycker det är jätteroligt, men här och nu är det såklart full fokus på Frölunda.
– Jag har egentligen alltid sett landslaget som en bonus, men 100 procent av mitt fokus har alltid varit att vinna matcher med mitt klubblag. Sedan får andra tycka och tänka, men blir jag uttagen kommer jag åka.

Hur trött är du på skador?
– (Skratt) Jättetrött såklart. Det har egentligen bara varit två skador, men som såklart varit tuffa.
– Jag är trött på rehab perioderna. Sedan är jag tacksam över att inte har haft några småskavanker, peppar, peppar. Jag hoppas på att få vara skadefri nu.

Holst: “Glad för hennes skull”

Erika Holst, tränare för Frölunda:

– Hanna Olsson var grymt stark i början av säsongen och såg till att vi tog en del poäng i första matcherna.
– När hon sedan försvann blev det en lite rörig period. Vi tappade vår lagkapten. Först fick vi besked om att Hanna skulle vara borta några veckor och sedan att hon blir borta hela säsongen. Det var en nyckelspelare som var svår att ersätta. En center som försvann ur laget.
– När hon sedan kom tillbaka, jag ville egentligen inte ha några spekulationer om Hanna kunde spela eller inte. ”Är hon spelklar kan ni informera om det.”  När hon kom in under slutspelet gjorde hon det bra med tanke på att hon inte hade spelat på länge.
– Jag är glad för hennes skulle att hon kunde spela i semifinalerna och åka i väg för att spela VM. Hanna hade såklart en tuff säsong och jag är glad att hon frisk nu.

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Hur känner du att Hanna Olssons status är hockeymässigt just nu?
– Jag tycker att den är bra och hon har tagit kloka beslut under försäsongen, att få kontinuerlig träning utifrån den progressionen hon är i.
– Hanna har haft några tuffa år. Först hade hon knäskadan i HV71 och sedan drog hon baksidan med oss. Det är viktigt att hon får bygga upp sig och känna att hon är stark. Jag gillar det och jag ser i blicken på henne att hon vill köra. Hon är där och driver varje dag för att bli bättre. Det gillar jag. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: