Uppgifter: NHL vill expandera – igen

Sedan Seattle Kraken klev in i ligan består NHL av 32 lag. 
Men NHL är inte nöjda där – utan vill nu expandera ytterligare inom de kommande åren, skriver Sportsnet.

Efter att det varit 30 lag i NHL under 17 års tid så inledde ligan en ny expansionsera för några år sedan. 2017 klev Vegas Golden Knights in i NHL som det 31:a laget och 2021 var det Seattle Krakens tur då de blev lag 32 i världens bästa hockeyliga. 

Trots att ligan nu är ‘perfekt’ indelad med åtta lag i varje division så ser NHL inte ut att vara färdiga med expansioner där.

Sportsnets insider Elliotte Friedman skriver nämligen att NHL har planer på att expandera ytterligare och förhoppningen finns att kunna addera fler lag till ligan. Enligt Friedman kommer det ett 33:e lag att ske “i sinom tid” och i nuläget ser det ut som att det kan bli aktuellt efter 2026 då NHL och spelarfacket NHLPA ska skriva ett nytt kollektivavtal.

Öppnar för 34 eller 36 lag

NHL:s vice kommissionär Bill Daly menar att organisationen kommer att starta processen för att sondera marknaden kring var nästa NHL-lag kan spela. Daly menar dock att det finns ett tak för hur många lag som NHL kan ha – men stänger inte heller dörren för att öka till 34 eller 36. 

– Det finns ett tak men jag vet inte vad den siffran i sådana fall skulle vara. Det är inte bara jag och Gary (Bettman, kommissionär) som kommer att fatta ett sådant beslut utan det är även ägargruppen. Samtidigt så är det väldigt annorlunda nu om man jämför de två nya klubbarna (Vegas och Seattle) med hur det var tidigare (expansionsåren 1998-2000), säger Bill Daly till Sportsnet och fortsätter: 
– Nu är allt mer businessorienterat i hur klubbarna ser på saker och ting. Det ska inte startas ett nytt lag bara för att starta ett nytt lag utan nu ska den klubben öka ligans värde. “Är denna marknaden logisk för NHL?”. Det är viktiga frågor att reda ut och att se huruvida ligan skulle bli bättre av ett nytt lag.

Det finns en fast summa som en potentiell ägare måste betala för att få starta processen för att få ett nytt lag och NHL kommer inte att gå vidare med ett 33:e lag ifall de inte får det beloppet.

Tittar främst på USA

Bill Daly är inte heller orolig för att “urvattna” talangen i ligan genom att addera fler lag utan menar att det finns gott om skickliga spelare som kan spela i NHL. 

– Spelarkvalitén och talangnivån är högre än någonsin och det finns ett större djup inom hockeyn nu. Spelarna är så pass skickliga nuförtiden och ligan blir bara yngre och yngre så det är jag inte orolig för, säger Daly. 

Även om många hoppas på ytterligare ett kanadensiskt lag, framför allt en återkomst för klassiska Québec Nordiques så kollar NHL främst på den amerikanska marknaden just nu. Detta eftersom att NHL har färre marknader i USA än övriga stora sportligor i Nordamerika (NBA, NFL och MLB). Just nu har NHL 25 lag i USA medan NBA och MLB har 29 lag och NFL består av 32 amerikanska lag.


TV: Alla svenskar som valdes i NHL-draften 2024

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: