Halsskydd blir obligatoriska i AHL kommande säsong

Adam Johnsons tragiska dödsfall på isen förra säsongen har fått många att argumentera för att halsskydd måste bli obligatoriska i ishockey. Nu har farmarligan AHL bestämt att både spelare och domare i ligan måste bära halsskydd kommande säsong.

Det var i oktober i fjol som den tidigare Malmö Redhawks-spelaren Adam Johnson tragiskt omkom under en match med Nottingham Panthers i brittiska EIHL. Detta sedan han fått halsen uppskuren av ett skridskoblad.

Händelsen startade ånyo en debatt om det inte är dags att införa krav på halsskydd i sporten. Tidigare i år kom också beskedet att från och med kommande säsong ska alla som deltar i internationella turneringar sanktionerade av IIHF bära halsskydd.

Nu väljer farmarligan AHL att gå samma väg.

I ett pressmeddelande skriver ligan att man efter en omröstning har beslutat att halsskydd kommer att vara obligatoriska för både spelare och domare med start under säsongen 2024/25,

Inför förra säsongen införde ligan krav på skärtåliga strumpor och handledsärmar för att i största möjliga mån undvika skärskador på ben och armar.

I NHL har man ännu inte infört krav på halsskydd, men då AHL ofta fungerar som testliga åt NHL tror många att det här på sikt kan innebära att det kommer ett krav även där.


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: