Storseger för Luleå mot nykomlingen

Luleå är fortsatt perfekta på försäsongen.
Efter 5-0 mot Skellefteå under kvällen så har mästarna fortfarande inte släppt in ett enda mål efter två träningsmatcher.

Under tisdagskvällen klev SDHL-nykomlingen Skellefteå AIK in i försäsongen på allvar då de spelade sin första träningsmatch – och de ställdes då mot tuffaste motstånd direkt.

Luleå/MSSK var nämligen på besök i Västerbotten och de regerande svenska mästarna kunde också ta en bekväm seger. I helgen inledde Luleå försäsongen med att besegra MoDo med 2-0 – och nu blev det en 5-0-seger mot Skellefteå.

Petra Nieminen gav Luleå ledningen i den första perioden och i den andra så utökade bortalaget flera gånger om. Emma Nordin slog till två gånger om och efter Nordins dubbel satte nyförvärvet Akane Shiga 4-0.

Det var sedan ett annat nyförvärv som fastställde slutresultatet då Reece Hunt satte 5-0. Hunt imponerade i matchen och stod för 1+2. Finska stjärnan Viivi Vainikka noterades även för 0+2. I målet höll Sara Grahn nollan för Luleå.

Luleå har alltså två raka segrar utan att släppa in ett enda mål hittills för att starta försäsongen. Skellefteå å sin sida får fortfarande vänta på första målet inför debutsäsongen i SDHL. Lagen möts igen i Luleå om drygt två veckor. Skellefteå spelar dock flera träningsmatcher innan dess, nästa mot MoDo på torsdag.

SDE vinner stort i Stockholmskampen

Söderut så spelades det ett Stockholmsmöte under kvällen då SDE och Djurgårdens IF möttes. Båda lagen hade vunnit sina tidigare träningsmatcher då SDE besegrat Färjestad med 4-0 medan Djurgården vann med 3-0 mot Linköping.

SDE stod då för en stark insats genom att besegra rivalen med 5-1.

Lotti Odnoga gav hemmalaget ledningen i andra perioden innan Tereza Pisteková kvitterade för Djurgården. 2-1 kom sedan av Emily Nix och SDE hade ledningen efter 40 minuters spel.

I slutperioden drog sedan SDE ifrån ytterligare. Michelle Löwenhielm satte 3-1 i powerplay och 4-1 kom därefter genom Mathea Fischer. Gabby Jones kunde sedan fastställa slutresultatet 5-1 precis i slutsekunderna.

SDE har alltså inlett försäsongen med två raka vinster och har 9-1 i målskillnad. Deras nästa träningsmatch spelas på torsdag kväll då Linköping står för motståndet. Djurgården däremot har ett längre uppehåll innan de möter Brynäs i starten av september.

Tidigare LHC-spelarna sänkte Linköping

Ännu längre ner i landet så möttes HV 71 och Linköping HC och det blev ett betydligt mer målsnålt möte.

Där bevisades dock att släkten är sannerligen är värst.

HV71 vann nämligen med 2-1 och båda HV:s målskyttar har värvats från Linköping inför den kommande säsongen. LHC-produkten Jessica Adolfsson gav HV71 ledningen i powerplay under den andra perioden.

Linköping reducerade därefter genom landslagsstjärnan Sara Hjalmarsson men Alva Solberg, som närmast kommer från fyra säsonger i LHC, sköt sedan 2-1 till HV71 vilket även blev slutresultatet. Två backmål och två ex-LHC:are som målskyttar blev segerreceptet för att HV skulle ta sin första seger på försäsongen.

TV: När "Lidas" ledde Detroit till Stanley Cup 2002