SHL-spelarna som spelar i OS-kvalet

Nästa vecka ska OS-kvalet på herrsidan avgöras. 
Flera SHL-spelare är då uttagna i trupperna och kommer att missa delar av försäsongen med sin klubbar. 

SHL-klubbarna är just nu mitt uppe i försäsongen inför den kommande säsongen. Men vissa klubbar kommer att tappa spelare som missar ett antal träningsmatcher – detta på grund av landslagsspel. 

Nästa vecka, mellan 29 augusti och 1 september, avgörs nämligen OS-kvalet för herrar för att bestämma vilka tre nationer som kvalar in som de sista lagen till de Olympiska spelen i Milano 2026. 

Tolv lag gör då upp i tre grupper där vinnaren av varje grupp kommer att säkra en OS-biljett. I den första gruppen slåss Slovakien, Kazakstan, Österrike och Ungern om en plats i OS, i den andra gruppen är det Lettland, Frankrike, Slovenien och Ukraina som möts och i den tredje gruppen blir det en skandinavisk kamp då Danmark och Norge gör upp om en OS-plats tillsammans med Storbritannien och Japan.

SHL-spelarna som deltar i OS-kvalet

Under veckan samlas flera av landslagen för ett träningsläger innan det är dags för de avgörande kvalmatcherna. Trupperna är då redan satta och ett flertal spelare som tillhör svenska klubbar kommer då att delta i kvalspelet. 

Slovakien har tagit ut två SHL-spelare då Leksands Marek Hrivik och Färjestads stjärnvärvning Marian Studenic är med i truppen. Noterbart är att Leksands Peter Cehlárik har blivit petad och inte kommer att spela i OS-kvalet. 

I Lettlands lag återfinns också två SHL-spelare i form av Brynäs Miks Indrasis samt Skellefteås Martins Dzierkals.  

Danmark har hela åtta SHL-spelare i laget. Mikkel Aagaard och Alexander True från MoDo samt Frederik Dichow och Oscar Fisker Mølgaard från HV71 är med i laget tillsammans med Malmös Mattias Lassen, Brynäs Kasper Larsen, Växjös Joachim Blichfeld och Linköpings Patrick Russell

I den norska truppen är det sex SHL-spelare som medverkar. Den unga kvartetten Michael Brandsegg-Nygård (Skellefteå), Stian Solberg (Färjestad), Noah Steen (Örebro) och Petter Vesterheim (Malmö) är alla uttagna tillsammans med Örebros målvakt Jonas Arntzen och Malmös Thomas Berg-Paulsen. Även sju allsvenska spelare är med i form av Eskild Bakke Olsen och Sander Vold Engebråten från Karlskoga samt Vimmerbys Isak Hansen, Oskarshamns Max Krogdahl, Björklövens Mattias Nörstebö, Djurgårdens Patrick Thoresen och Kalmars Emil Wasenden

Flera NHL-stjärnor uttagna

Flera NHL-stjärnor ska även vara med och spela i OS-kvalet, bland annat Simon Nemec (Slovakien), Martin Fehérváry (Slovakien), Martin Pospisil (Slovakien), Tomas Tatar (Slovakien), Arturs Silovs (Lettland), Zemgus Girgensons (Lettland), Frederik Andersen (Danmark), Oliver Bjorkstrand (Danmark), Nikolaj Ehlers (Danmark), Lars Eller (Danmark), Emil Martinsen Lilleberg (Norge) och Mats Zuccarello (Norge). 

Den första gruppen avgörs i Bratislava, Slovakien medan den andra gruppen spelas i Riga, Lettland och den tredje gruppen kommer att spelas i Ålborg, Danmark.


TV: Det bästa från Teemu Selännes karriär

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: