John Tavares lämnar över Toronto Maple Leafs kaptenskap till Auston Matthews

Efter fem säsonger som kapten för Toronto Maple Leafs lämnade John Tavares över C:et till Auston Matthews på en presskonferens i går.
– Din tid är kommen, sade Tavares.

2019 utsåg Toronto Maple Leafs John Tavares till lagkapten. 

Stjärncentern hade då gjort en säsong med klubben efter det väldokumenterade klubbytet från New York Islanders sommaren 2018.

Efter fem säsonger med C:et på bröstet skickade 33-åringen i går vidare stafettpinnen till Auston Matthews vid en presskonferens i Toronto. Tavares var själv på plats och gav symboliskt Leafs superstjärna sin nya tröja.

– Att han ringde upp mig och lät mig veta att han ville att jag skulle bli kapten var väldigt emotionellt. Jag har många känslor, men det är verkligen en ära, sade Matthews till NHL.com efteråt.

John Tavares hyllas: “Fullblodsproffs”

Tavares hade inte själv initierat processen att lämna över kaptenskapet till Matthews. Men när allt kom till kritan köpte han klubbledningens argument för varför det var dags. Han gick också med på att både meddela Matthews beslutet och att ta en aktiv del på presskonferensen, något flera av hans lagkamrater prisade.

– Johnny är verkligen ett fullblodsproffs. Han visar oss att oavsett vem du är så kan du aldrig sluta att jobba. Respekten för honom är enorm, säger Mitch Marner om Leafs ex-kapten.

Tavares själv tonade ned det hela.

 – Jag ville bara låta honom vad jag tycker om honom och att jag tyckte att tiden var mogen för honom att gå i bräschen och bli kapten och ledare för vår klubb. Han är redo för det, säger veteranen.
– Han har mitt fulla stöd att fortsätta sträva efter det jag strävar efter sedan jag kom hit för sex år sedan, att ta en Stanley Cup till Toronto och hitta en väg att göra det.

Auston Matthews – Toronto Maple Leafs 26:e lagkapten

John Tavares går in på det sista året på det sjuårskontrakt värt elva miljoner dollar per säsong han sajnade 2018. Hans produktion har sjunkit med åren och han kommer från sin sett till poängsnitt svagaste säsong i Torontotröjan med 65 poäng på 80 matcher. Samtidigt har Auston Matthews växt ut till lagets klart mest lysande stjärna då han kommer från en säsong med personbästa 69 mål och 107 poäng.

Amerikanen Matthews blir Toronto Maple Leafs 26:e kapten genom tiderna, och den blott andra efter Mats Sundin att inte vara kanadensare.


TV: Höjdpunkter från William Nylanders säsong

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: