Macklin Celebrini kan vänta med NHL – för att stanna på college

Macklin Celebrini är storfavorit att väljas först i NHL-draften
Men supertalangen själv öppnar för att vänta med att flytta till NHL – för att i stället stanna ytterligare ett år på college.
– Ett till år på college skulle göra mycket nytta för mig för att vara redo när jag försöker ta klivet till NHL, säger Celebrini. 

Spelaren som väljs som etta i NHL-draften förväntas nästan alltid ta klivet till NHL direkt och göra sin rookiesäsong på hösten efter sommarens draft. 

De senaste åren är det bara draftettan från 2021, Owen Power, som har valt att inte gå raka vägen in till NHL efter att ha tingats först av alla. Nu kan årets förväntade draftetta Macklin Celebrini välja att gå samma väg. 

Under helgens NHL Draft Combine i Buffalo så deltog 17-åringen, som fyller 18 år på torsdag, i testerna samt intervjuerna inför draften som hålls i Las Vegas om mindre än tre veckor. 

Celebrini är storfavorit att väljas först i NHL-draften – men enligt honom själv kan han välja att stanna på college och spela ett år till på Boston University i stället för att gå direkt in till NHL efter draften. 

– Det finns ingen skam i det. Det vore inte fel att bara ta sin tid och försöka bli ännu lite bättre först. Så jag känner att på så sätt skulle ett till år på college göra mycket nytta för mig för att vara mer redo fysiskt och se till så att jag är i bra form och stark när jag försöker ta klivet till NHL, säger Celebrini till media under combine.

Stod för en historisk säsong i NCAA

San Jose Sharks vann draftlotteriet och kommer att få välja först när draften börjar den 28 juni. Det ser alltså ut som att Sharks kommer att välja Celebrini och under de senaste dagarna har 17-åringen genomgått flera intervjuer med föreningen samt även blivit bjuden på middag av klubbens general manager Mike Grier

Men Celebrini själv vill inte ta ut något i förskott kring när han kommer att väljas. 

– I slutändan så vet man inte vad som kommer att hända och jag försöker att inte blicka för långt framåt heller. Så just nu försöker jag bara ta tillvara på att vara här på combine och njuta av upplevelsen här. 

Macklin Celebrini stod för en historisk säsong med Boston Terriers då han sköt 32 mål och 64 poäng på 38 matcher som “freshman” och den yngsta spelaren på collegeligan NCAA. Han kom då tvåa i skytteligan och trea i poängligan. Han har därmed stått för en av de bästa säsongerna någonsin av en U18-spelare och hans 32 mål är bäst genom tiderna av en 17-åring i NCAA:s historia. 

Efter säsongen så tog Celebrini också hem Hobey Baker Award som den bästa collegespelaren den här säsongen och han vann utmärkelsen som den yngsta spelaren i ligans historia. Vancouversonen hade även show på JVM i Göteborg i vintras med 4+4 på fem matcher.


TV: Skickade en slängkyss – till de svenska flickvännerna

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: