Viktigaste positionen – de har kvalseriens bästa målvakter

På lördag startar kvalserien till Hockeyallsvenskan. Sex lag ska göra upp om en plats och den slitna klyschan om att bäst målvakt vinner är lika relevant som vanligt.
Men hur bra målvakter har kvalserielagen egentligen?

Laget med den bästa målvakten vinner i slutspel. Man måste ha en bra målvakt för att ha chansen att gå upp. Variationerna av beskrivningen att en målvakt av yppersta klass är a och o är oändliga. Anledningen är förmodligen att det är en klyscha som rapas in absurdum just för att den är sann.

Det går inte att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan utan att ha riktigt bra målvaktsspel. Men vilka av de sex lagen som nu ska ta klivet in i den häftiga kvalserien (som startar på lördag) har det egentligen bäst ställt på målvaktssidan?

Jag tänker så här.

6. Piteå: John Vestermark (Johannes Sundström)
Ifjol hade Piteå ett enda stort skademörker på målvaktssidan när de båda burväktarna gick sönder om vartannat. I år har det varit betydligt mer lugnt och den mer erfarne Westermark och ynglingen Sundström har delat broderligt på målvaktssysslan. Båda har gjort det bra och skulle kunna hålla en förstaspade genom en kvalserie om de träffar en formtopp, men frågan är om inte den där riktiga toppnivån saknas. Westermark klev fram och visade vägen i semifinalspelet mot Boden och kommer säkert få inleda mellan stolparna, men skulle han inte lyckas fullt ut flåsar Sundström honom i nacken. Om det faktum att det inte finns någon solklart utpekad förstekeeper är en fördel eller en nackdel återstår att se.

John Westermark. Foto: Bildbyrån

5. Hudiksvall: Isak Johansson (Oskar Spinnars Nordin)
Det kanske kan framstå som aningen orättvist att peka ut målvaktspositionen som den svaga punkten i Hudiksvalls lagbygge. Isak Johansson är en väldigt pålitlig Hockeyettan-målvakt och unge Oskar Spinnars Nordin har visat att det finns en hel del potential i honom de gånger han fått kliva in och vakta kassen. Men Johanssons säsong har inte varit spikrak och i jämförelse med många av de andra förstemålvakterna i kvalserien måste han steppa upp och konsekvent spela på sin högre nivå för att det ska bli framgångsrikt. I femte semifinalen mot Tranås klev han emellertid fram med en riktigt strong insats och höll nollan. Kanske var det starten på något riktigt stort, men det är svårbedömt i Hudik.

Isak Johansson. Foto: Skärmdump

4. Vimmerby: Robin Christoffersson (Scott Hector)
Under säsongens första halva hittade Scott Hector som från början var tilltänkt som backup-målvakt storformen och klev fram som en matchvinnare för Vimmerby. Han fick efter många år i ligan sitt stora genombrott i Hockeyettan, men hade sedan oturen att skada sig. Det öppnade dörren för Robin Christoffersson som tappat sin status som uttalad etta, men som under slutet av säsongen verkligen hittat tillbaka till det där stabila spelet som gjort att han räknats in i kategorin av toppmålvakter i Hockeyettan. Inför kvalserien är statusen på Hector fortfarande lite oklar och han kan förstås inte förväntas komma tillbaka i samma form som under säsongens första halva efter sin långa frånvaro, men Robin Christoffersson kan vinna matcher åt Vimmerby och är den man kommer förlita sig på.

Robin Christoffersson. Foto: Skärmdump

3. Brödernas/Väsby: Victor Olsson (Linus Ryttar)
Stockholmarna är det lag som har klart bäst djup på målvaktssidan inför kvalserien. Det är Victor Olsson som växt och växt under säsongen och tagit greppet om förstaspaden i Allettan och slutspelet. Det är en väldigt skicklig keeper som bara blir bättre och som förtjänat sin speltid. Han har en ljus karriär framför sig. Men samtidigt betyder Olssons framfart att rutinerade Linus Ryttar har förpassats till rollen som backup. En så vass andrekeeper finns inte i något av de andra lagen. Skulle Olsson tappa formen eller gå sönder kan laget lita fullt ut på Ryttar. Det är en trumf som Brödernas har med sig in i den stundande kvalserien.

Victor Olsson. Foto: Skärmdump

2. Halmstad: Jacob Crespin (Adam Ahnberg)
Hammers har Hockeyettans bästa målvakt, men inte så mycket där bakom. Det är förstås inget fel på Adam Ahnberg, det är en målvakt med en potential att kunna hålla en Hockeyettan-spade. Men han har bara fått möjligheten att stå fyra matcher för Halmstad den här säsongen och det beror inte på honom, det beror på Jacob Crespin. 25-åringen har varit helt fenomenal den här säsongen (också) och räddat väldigt många poäng åt Hammers. Det är självklart att han kommer få stå så mycket han bara orkar i kvalserien och kommer han upp på sin formtopp kan han bära Hammers långt. Enligt ryktesfloran kommer han spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong och är det på det viset är det här något av sista resan med gänget. Potentialen är så hög att han skulle kunna leda laget riktigt, riktigt långt.

Jacob Crespin. Foto: Bildbyrån

1. Kristianstad: Wictor Ragnewall (Oliver Tornerefelt)
Kristianstad sitter med ett starkt målvaktspar där rutinerade Wictor Ragnewall är den som kommer att stå de flesta, kanske rent av alla, matcher men där Oliver Tornerefelt är en gedigen backup som tjänat i rollen tidigare och visat att han går att lita på om han skulle behöva kastas in i hetluften. Han har spelat bra i Hockeyettan-kassar förr och skulle kunna hålla en förstaspade i många inte fullt lika hårdsatsande lag. Men det är som sagt Ragnewall som är den som ska göra det för Kristianstad och han har gjort det förr. Han har varit med och spelat upp både Tingsryd och Troja-Ljungby i Hockeyallsvenskan och tillhör det absoluta toppskiktet i Hockeyettan. Han kan bli tungan på vågen om Kristianstad tar klivet upp.

Wictor Ragnewall. Foto: Skärmdump

 

TV: Summering av Örebros säsong

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: