Fredrik blir vad han äter – strikt kosthållning bakom genombrottet: ”Många underskattar vad det kan göra”

Det finns många spelare som har mer talang och är skickligare tekniskt sett. Fredrik Händemark har hittat sitt sätt att kompensera för det. Genom att vara extremt noggrann med vad han stoppar i sig känner Malmö Redhawks-centern att han får ett litet övertag på isen. 
– Många underskattar vad kost kan göra för ens prestation och välmående, säger Händemark till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Genombrottet kom som en explosion i fjol. På sina 129 första matcher i SHL hade Fredrik Händemark gjort tolv poäng. I fjol blev det 32 på 47 matcher för Malmö Redhawks och en belöning i form av en uttagning i Tre Kronor.

Det finns många anledningar till att 24-åringen från Björbo i Dalarna steg så snabbt i Malmös hierarki och fick landslagsdebutera. Flytten från Leksand till IK Pantern 2015 öppnade mer för speltid och större förtroende – och givetvis chansen att ta sig in i SHL med Malmö. Men det finns andra bitar än de rent hockeymässiga som Händemark framhåller i sin utvecklingen. Inte minst vad han stoppar i sig.

Fredrik Händemark tillhör nämligen kategorin elitidrottare som är väldigt noggranna med sin mat.
– Jag är inget hälsofreak, jag är nog bara noggrannare än många andra är, poängterar han för hockeysverige.se.
– Jag ser det på det sättet att min fysik och min kropp är mitt redskap. Många underskattar vad kost kan göra för ens prestation och välmående, så för mig handlar det om att leta procent hela tiden. Kan något göra mig nån procent bättre och piggare, då är jag villig att ta det ett steg längre.

Han berättar att intresset för kosthållning började redan på hockeygymnasiet i Leksand med att han började ifrågasätta de gamla sanningarna.
– Det klassiska är att man ska vräka i sig pasta och bröd, kolhydratsfyllning helt enkelt. Men för mig funkade det inte alls – jag hade ingen energi, jag var trött och seg och undrade: ”Är det så här det ska kännas när man är full av energi?”

Det skulle det givetvis inte. Fredrik Händemark började på egen hand utbilda sig i kost- och näringslära. Men det var först när han fick en ny lagkamrat i Leksand som var full av kunskap i ämnet som han verkligen fick upp ögonen för hur han kunde förändra sina matvanor.
Fabian Brunnström kom till Leksand och han var extremt noggrann med vad han stoppade i sig. Vi bodde tillsammans på bortaresorna och pratade en hel del om det här. Jag lärde mig massor av honom. Han fick in mig på olika banor och fick mig att testa och experimentera. Sedan dess har jag fortsatt att läsa på och testa olika saker för att hitta detaljer som kan hjälpa mig att prestera bättre på isen, förklarar ”Frippe” som tillbringar mycket av sin fritid med att fördjupa sig litteratur kring kost och näring.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”ABSOLUT INGA HALVFABRIKAT!”

Vad är det då som är ”bra mat”? Fredrik Händemark är noggrann med att påpeka att det inte finns något hokus pokus bakom hans livsstil. Det handlar mer om att vara disciplinerad.
– Jag vill ha riktig mat – absolut inga halvfabrikat. I grunden handlar det om att det ska vara föda från naturen, helst ekologiskt. Inget gluten och så lite mjölkprodukter som möjligt, säger han.
– Det ska egentligen inte vara så mycket kolhydrater i maten heller, men jag har en stor kropp och har känt att jag behöver lite mer kolhydrater så jag har lagt till lite grejer till min kost. Jag äter mycket sötpotatis, lite ris och känner att det hjälper.

Men i vilken utsträckning blir maten bränsle snarare än en njutning mitt i allt det här då?
– I början fick jag inte till det riktigt, då smakade det inte så mycket. Då åt jag det bara för att få i mig bränsle och för att det var nyttigt. Men i takt med att jag har blivit bättre har jag hittat lite rätter jag kan göra som jag tycker är goda. Sedan är jag ganska enkel som människa. Jag kan äta mycket av samma sak utan att tröttna på det.

Det kan aldrig bli för mycket fokus på kosten, så att den tar fokus från det du ska göra på isen?
– ibland kanske jag skulle kunna slappna va lite mer. Men för mig är det inte en börda på det viset. Jag gör det här för att bli bättre och må bra. För mig är det inte jobbigt. Om andra spelare skulle vara så noggranna som jag är skulle det kanske inte funka, men jag låter det inte störa mig. Är det match och jag ätit eller sovit dåligt är det ingen fara. Jobbet ska göras ändå. Jag har lärt mig att inte stressa upp mig över sådant.

Fuskar du aldrig, tar en pizza eller hamburgare på någon snabbmatsrestaurang?
– Jag kan unna mig grejer ibland, under säsongen också faktiskt. Bara hundra meter från min lägenhet i Malmö har det öppnat en riktigt bra hamburgerrestaurang som jag gillar. Det är lite farligt (skratt). Någon burgare blir det där då och då, men aldrig på ”Donken” eller Burger King.

Lagkamraterna i Malmö då, har du lyckats övertyga dem om fördelarna med ett så här pass hälsosamt leverne?
– Nja, de är mest trötta på mig (skratt). Jag har haft oändligt med heta diskussioner med killar i laget. Det står för sitt och jag står för mitt.
– Vi har många socker- och godisråttor i laget, så en gång tänkte jag att jag skulle överraska dem med någonting nyttigt fast gott. Jag gjorde en kladdkaka på ett rawfood-recept, men det blev helt misslyckat. Det var torr och de gnällde som sjutton. Jag blev kallad ”Lingongrovan” ett tag där (skratt). 

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: