Sverige: ”Munklaget – ett hål i mitten?”
Hur bra kommer Sverige att stå sig i 4 Nations Face-Off? Tillsammans med DailyFaceoff.com går hockeysverige.se igenom de fyra medverkande lagen. I dag har turen kommit till Tre Kronor. Uffe Bodin analyserar det svenska laget – och oroar sig över formen hos våra tilltänkta toppcentrar.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/4-Nations-Face-Off-Sverige-1024x658.webp)
Äntligen!
Att ha behövt se spelare som Victor Hedman och Erik Karlsson gå igenom sina bästa år i karriären utan särskilt många möjligheter att spela best-on-best-turneringar har varit frustrerande – och ärligt talat ovärdigt deras talang.
Eftersom NHL-matcher oftast spelas mitt i natten i Sverige är det svårt för den breda publiken att bygga en stark relation till spelarna som flyttar över Atlanten. Turneringar som 4 Nations kan hjälpa till att förändra det – förutsatt att de arrangeras mer regelbundet än vad som varit fallet under det senaste decenniet.
Så på sätt och vis står mer på spel här än bara själva hockeyn. 4 Nations, som ironiskt nog också spelas mitt i natten vid två av tre svenska matcher, erbjuder i alla fall en möjlighet att visa upp våra bästa spelare i en blågul landslagströja. Alltid något.
Med det sagt blir det betydligt enklare att marknadsföra de här stjärnorna om laget når framgångar. En seger eller två skulle göra stor skillnad. Men att ta sig dit blir ingen enkel uppgift, särskilt med tanke på hur säsongen har sett ut för några av de svenska nyckelspelarna…
SVERIGES TÄNKBARA LAGUPPSTÄLLNING
Målvakter
Filip Gustavsson
Linus Ullmark
Extra: Samuel Ersson
Backpar
Victor Hedman – Rasmus Dahlin
Gustav Forsling – Erik Karlsson
Mattias Ekholm – Rasmus Andersson
Extra: Jonas Brodin
Forwards
Jesper Bratt – Mika Zibanejad – William Nylander
Filip Forsberg – Elias Pettersson – Lucas Raymond
Adrian Kempe – Joel Eriksson Ek – Rickard Rakell
Gustav Nyquist – Elias Lindholm – Viktor Arvidsson
Extra: Leo Carlsson
SVERIGES MÅLVAKTER
Från styrka till svaghet? Det vore kanske att ta i, men att förlora Jacob Markström är ett enormt avbräck. När skadan kom låg den rutinerade New Jersey Devils-målvakten bra till för att vinna det svenska startjobbet i turneringen. Nu är situationen betydligt mer oklar.
Linus Ullmark har nyligen kommit tillbaka efter en lång skadefrånvaro, samtidigt som Filip Gustavsson blandat och gett en del under inledningen av 2025.
Om Ullmark hinner få ihop några stabila matcher innan NHL gör uppehåll, kan han mycket väl bli Sveriges förstaval mellan stolparna.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/Linus-Ullmark-1.webp)
SVERIGES FÖRSVAR
”It’s old, but it’s good,” som Neil Young sjöng en gång i tiden. Sveriges backsida är utan tvekan lagets största styrka. Visst, vissa spelare är inne i den senare fasen av sina karriärer, men trots att de närmar sig 35 kan man inte anklaga vare sig Victor Hedman eller Mattias Ekholm för att sakta ner. Att ha en topp fyra bestående av Hedman, Rasmus Dahlin, Gustav Forsling och Erik Karlsson är en ren lyx.
Hedman gör en strålande säsong med Tampa Bay Lightning. Han kommer inte att bli en Norris Trophy-finalist som förr, men han fortsätter att bevisa att han är en back man kan lita på i alla spelformer. Att han blivit utsedd till svensk lagkapten är en tydlig signal att han kommer vara lagets obestridda ledare på blålinjen.
Rasmus Dahlin är van vid att spela på höger sida i Buffalo Sabres, vilket gör att han skulle kunna placeras bredvid Hedman och bilda ett av turneringens absolut bästa backpar.
Erik Karlsson är, som alltid, en vattendelare. Vissa ifrågasätter hans plats i laget, medan andra ser honom som ovärderlig – det verkar aldrig finnas något mellanläge när det gäller honom. Att para ihop honom med en defensiv klippa som Gustav Forsling eller Mattias Ekholm vore logiskt, då det skulle tillåta honom att spela på sina styrkor och frigöra hans offensiva kraft fullt ut.
Den kompromisslöse Rasmus Andersson gör en stark säsong i skrällaget Calgary Flames. Han borde ligga före Jonas Brodin i rangordningen, särskilt eftersom Brodin har haft skadeproblem på sistone.
På forwardssidan saknas det heller inte pålitliga tvåvägsspelare. Joel Eriksson Ek är en mardröm att spela mot, medan Adrian Kempe och Elias Lindholm kan användas i defensiva roller om det skulle behövas.
Sammanfattningsvis är försvaret det Sverige behöver oroa sig allra minst för.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/Victor-Hedman-Erik-Karlsson-1024x658.webp)
SVERIGES ANFALL
Är Sverige ”munklaget” i 4 Nations? Gott om kaloririkt innehåll längs kanterna men ett hål i mitten. Det är visserligen respektlöst att säga så om etablerade och meriterade centrar som Mika Zibanejad, Elias Pettersson och Elias Lindholm. Men det går inte att blunda för att alla tre har haft sina beskärda delar av svårigheter den här säsongen och kommer in i turneringen med frågetecken kring sig. Dessutom har Joel Eriksson Ek missat en betydande del av säsongen på grund av skada. Knappast idealiska förutsättningar för en position som ofta betraktas som den viktigaste i hockey.
Med tanke på hur säsongen har sett ut hittills kommer ytterforwards behöva ta ett stort ansvar. Lyckligtvis har Sverige flera spelare som är redo att axla den uppgiften. William Nylander kommer sannolikt att spela en nyckelroll i det sammanhanget. Att han får ett A på bröstet säger mycket om den respekt och det förtroende som tränarstaben har för Toronto Maple Leafs-stjärnan. Tillsammans med den ständigt underskattade Adrian Kempe och Filip Forsberg kommer han att bära ett tungt ansvar när det gäller att få pucken i mål.
Bland de yngre förmågorna förväntas Jesper Bratt och Lucas Raymond också bidra. Bratt har etablerat sig som en stjärna i skuggan av Jack Hughes i New Jersey, medan Raymond är mitt uppe i sitt stora genombrott i Detroit Red Wings och håller på att cementera sig som lagets offensiva ledare.
På backsidan har Sverige några spelare som kan fylla på i anfallen – främst Erik Karlsson, men även Victor Hedman och Rasmus Dahlin. Det blir intressant att se hur tränarstaben fördelar istiden i powerplay mellan dessa tre.
![](https://hockeysverige.se/wp-content/uploads/2025/02/William-Nylander-1024x658.webp)
SVERIGES COACHER
Sam Hallam var en enormt framgångsrik SHL-tränare då han ledde Växjö Lakers till tre SM-guld mellan 2015 och 2021. Som förbundskapten har resultaten varit blandade så här långt – en tidig kvartsfinalförlust i VM 2023 följdes av ett brons förra året. På sätt och vis kan 4 Nations ge oss en klarare bild av hans ledarskap på internationell nivå. Om han klarar av att anpassa sig till att coacha på liten rink mot NHL-tränare kommer det att ge honom mängder med cred. Misslyckas han kan vi redan nu räkna ut hur det kommer att låta bland soffcoacherna på sociala medier…
Hallam har själv erkänt att han är nyfiken på hur matcherna i den här turneringen kommer att utveckla sig, eftersom han helt ärligt inte är helt säker själv. Att ledarstaben innehåller Daniel Alfredsson och Josef Boumedienne, med deras breda NHL-erfarenhet, borde dock underlätta övergången.
BRÄNNANDE FRÅGA FÖR SVERIGE
Vem blir den offensiva dynamon?
Med frågetecken kring centerpositionen behöver Sverige speldrivande ytterforwards.
I en så här kort turnering behöver någon kliva fram och bli ett ständigt hot. Den mest självklara kandidaten är såklart William Nylander. Han har en tendens att förvandlas till en superhjälte när han drar på sig den blågula tröjan, så det skulle inte vara någon överraskning om han avslutar turneringen som Sveriges poängbäste spelare.
Lucas Raymond kan vara en outsider. Han spelar kanske den bästa hockeyn i sin unga karriär just nu. Eftersom han är lika effektiv som målskytt som han är som framspelare kan hans mångsidighet bli en viktig tillgång här.
FÖRVÄNTNINGAR PÅ SVERIGE
Så får vi äntligen se Sveriges bästa spelare samlade för första gången sedan 2016. Härligt! Men kanske, bara kanske, kommer den här turneringen två eller tre år för sent ur svensk synvinkel.
Missförstå mig inte. Att se dessa spelare tillsammans är en ynnest, men den här säsongen har inte varit särskilt framgångsrik för några av lagets viktigaste namn. Kan det förändras i en annan miljö än den de har i sina klubblag? Det svenska tränarteamet hoppas verkligen det.
Om den här turneringen avgjordes enbart på stjärnlyster skulle Sverige inte ha en chans mot Kanada eller USA. Men som tur är spelas det inte en bäst-av-sju-serie. Bra målvaktsspel och några lyckliga studsar kan behövas för att vända oddsen till Sveriges fördel. Just nu är det svårt att ranka dem annat än, i bästa fall, det tredje bästa laget i turneringen.
SVERIGES SPELSCHEMA i 4 NATIONS FACE-OFF
Svensk tid anges
Torsdag 13 februari, 02:00 : Kanada – Sverige (Bell Centre, Montréal)
Lördag 15 februari, 19:00: Finland – Sverige (Bell Centre, Montréal)
Tisdag, 18 februari, 02:00: Sverige – USA (TD Garden, Boston)
Den här artikeln handlar om: