STANLEY CUP
Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
NHL

Florida Panthers är Stanley Cup-mästare 2024

ANNONS

Florida Panthers är Stanley Cup-mästare!
Trots att de tappade 3-0 till 3-3 i matcher så vinner Florida den sjunde finalmatchen med 2-1 för att ta sin första titel genom tiderna. 

Finalförlust 1996. Finalförlust 2023. 

Men nu fick Florida Panthers efterlängtad revansch. 

“Katterna” är nämligen Stanley Cup-mästare efter att ha vunnit nattens sjunde och avgörande finalmatch mot Edmonton Oilers med 2-1. De lyckades alltså resa sig och ta hem bucklan efter att ha tappat 3-0 till 3-3 i matcher i finalserien.

Sam Reinhart hjälte – sköt segermålet

Det blev häftig start på rysarfinalen då Florida Panthers fick spela ett tidigt powerplay och precis efter att PP-spelet tog slut så kom också ledningsmålet. Carter Verhaeghe höll sig framme och styrde in 1-0 till Panthers efter fyra och en halv minuter. Det var första gången som Florida hade ledningen i Stanley Cup-finalen sedan den tredje matchen.

Men det blev en kortvarig ledning då 1-1 kom bara två minuter senare. Svenske Mattias Janmark kom i ett friläge och gjorde inga misstag utan lade upp pucken högt bakom Sergej Bobrovskij för sitt andra mål i finalserien. 

Det blev sedan en elektrisk andra period men länge utan ett mål. Edmonton skapade flera heta lägen men utan att få in pucken och med fem minuter kvar så återtog i stället Florida ledningen. Sam Reinhart klev fram och sköt ett skott som gick in precis ovanför Stuart Skinners benskydd.

Aleksander Barkov historisk – Florida mästare för första gången

Florida hade då ledningen inför den tredje och sista perioden av NHL-säsongen. Med sju minuter kvar fick då Edmonton ett jätteläge att kvittera då Zach Hyman hade öppet mål men Bobrovskij slängde sig och räddade pucken för att behålla Floridas ledning. 

Edmonton pressade på rejält i slutet men Bobrovskij storspelade för att behålla Floridas ledning. Oilers tog sedan ut målvakten men lyckades inte göra något mål utan Panthers kunde hålla undan för att bli historiska mästare för första gången någonsin i klubbens historia. 

Edmonton Oilers hade kunnat bli det blott andra laget genom tiderna att vända 0-3 till 4-3 i en Stanley Cup-final om de hade vunnit men i stället är det alltså Florida som tar hem bucklan trots att de tappade sin 3-0-ledning i serien. 

Detta var den 18:e gången som Stanley Cup-finalen avgörs i en sjunde och avgörande match – och anmärkningsvärt nog så är det 13:e gången som hemmalaget vinner. 

Aleksander Barkov fick lyfta Stanley Cup först och gör det som den första finska lagkaptenen någonsin. Vi kan också skriva in tre nya svenska mästare då Oliver Ekman Larsson, Gustav Forsling och Kevin Stenlund alla fick vara med och vinna Stanley Cup med Panthers. 

Florida Panthers är det 22:a laget att vinna Stanley Cup av de 32 lagen som just nu innefattar NHL. 

Florida Panthers – Edmonton Oilers 2–1 (1-1,1-0,0-0) 

Florida: Carter Verhaeghe (11), Sam Reinhart (10). 
Edmonton: Mattias Janmark (4). 

Florida Panthers vinner finalserien med 4-3 i matcher.

Den här artikeln handlar om: