VM-GULDEXTRA
David Pastrňák blev guldhjälte för Tjeckien.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

David Pastrňák – en tjeckisk nationalhjälte: “Det är en otrolig känsla”

ANNONS

Om David Pastrňák inte var populär nog i Tjeckien – så cementerade han sig som en av de största inom tjeckisk ishockey i dag. 
“Pasta” sköt guldet till Tjeckien i Prag – och hade svårt att sätta ord på känslorna efteråt.
– Jag trodde aldrig att ett mål skulle kunna få mig att glida på knä. Det var galet och helt otroliga känslor, säger superstjärnan.

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tjeckien är världsmästare igen! 

Efter 14 år utan ett VM-guld så bröt Tjeckien den trenden under sena söndagskvällen genom att besegra Schweiz med 2-0 i VM-finalen. 

David Pastrňák är redan omåttligt populär i sitt hemland och kliver nu in i tjeckisk hockeymytologin på allvar då han blev den stora hjälten. Det var nämligen “Pasta” som sköt det avgörande målet i finalen framför hemmafansen i Prag.

I mixade zonen efter matchen ville alla prata med Pastrňák och han hade endast tid att svara på två frågor på engelska. Då hade superstjärnan svårt att sätta ord på känslorna. 

Han menar dock att det var svårslaget när han såg pucken gå i mål när han sköt in 1-0. 

– Det är en otrolig känsla. Jag trodde aldrig att ett mål skulle kunna få mig att glida på knä. Det förklarar allting. Det var galet och helt otroliga känslor. Jag hade sagt till mig själv att jag aldrig skulle fira på det sättet men det exploderade här inne vilket fick mig att göra det. Alla känslor här inne, fansen här och i hela landet… Jag är väldigt stolt, säger Pastrňák.

Flög hem för VM – och blev hjälte: “Svårt att säga nej”

David Pastrňák spelade Stanley Cup-slutspel med Boston Bruins men redan dagen efter att Bruins åkt ut ur slutspelet mot Florida Panthers så meddelades det att “Pasta” skulle flyga hem för att spela VM i Tjeckien. 

Nu står han också här som den stora hjälten efter att ha skjutit Tjeckien till sitt sjunde VM-guld. 

– Det är svårt att säga nej när vi spelar här hemma. Vi spelar aldrig hemma utan spelar där borta. Familjen måste alltid flyga dit för att kunna se oss spela. Men nu fick vi chansen att komma hem och låta folk se oss på plats. Jag är glad att allting gick bra, säger “Pasta” innan han blir bortdragen av de tjeckiska pressvärdarna 

David Pastrnak har efterträtt Jaromir Jagr som kungen av tjeckisk ishockey. Foto: Bildbyrån

Radko Gudas hyllning till Pastrnak: “Det är vad världens bästa spelare gör”

Radko Gudas hyllar Pastrňák efter målet som avgjorde VM-finalen, och som också var stjärnans första poäng på VM. 

– Det var en overklig känsla. Jag blev lite yr för att jag skrek så högt när pucken gick in. Alla bara väntade på att et skulle komma, han har haft många bra lägen i alla matcher men han väntar till rätt läge att sätta den. Alla har varit på honom för att han inte har gjort mål men han kliver fram när det gäller som mest, och det är vad världens bästa spelare gör också, säger backtuffingen. 

Gudas var också väldigt glad över att kunna titulera sig världsmästare. 

– Det har varit väldigt speciellt att få spela framför hemmafansen och jag är bara glad att vi har kommit ihop som lag och spelat så bra som vi har gjort. Jag är otroligt glad för alla andra spelare och ledarna som har fått ihop allting. Det är en grym känsla, säger 33-åringen och fortsätter: 
– Min pappa (Leo Gudas) har hela tiden skämtat och varit på mig om att han har vunnit fyra brons men nu har jag en bättre medalj än honom. Det är otroligt, detta är en dröm som går i uppfyllelse och vad alla drömmer om när man börjar spelar hockey här på gatorna i Tjeckien. Att spela hemma och vinna framför våra fans, jag tror inte att det finns ord nog för att beskriva den känslan. 

Tjeckien har tidigare vunnit VM-guld 1996, 1999, 2000, 2001, 2005 och 2010. Men årets viktoria är deras första någonsin på hemmaplan.


TV: Prisceremonin när Tjeckien lyfter VM-pokalen

Den här artikeln handlar om: