VM-FINAL
Roman Josi hyllar målvakten Leonardo Genoni.
Foto: Alamy (Montage)
Hockey-VM

Roman Josi hyllar målvakten Leonardo Genoni: “Skulle definitivt platsa i NHL”

ANNONS

Schweiz ska spela VM-final under söndagen – något de kan tacka målvakten Leonardo Genoni för. 
Han storspelade i semifinalen mot Kanada och hyllas efteråt av lagkaptenen Roman Josi. 
– Jag kan inte förstå hur han inte har fått chansen i NHL – jag tycker definitivt att han skulle platsa där, säger Josi. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Schweiz har aldrig någonsin vunnit guld på Hockey-VM

Men nu har de fått ännu en chans. Schweiz är nämligen klara för sin tredje VM-final efter att ha besegrat Kanada med 3-2 efter straffläggning. 

– Det är en fantastisk känsla att få vinna idag och spela för guldet, säger lagkaptenen och storstjärnan Roman Josi när han möter media efter semifinalsegern. 

Kanada vann skotten i semifinalen med 44-31 och stundtals var Schweiz riktigt tillbakapressade, framför allt i tredje perioden där Kanada vann skotten med hela 20-4 (!) men enligt Josi så hade Schweiz ett bra försvarsspel vilket kom att bli avgörande. 

– Vi hanterade det bra tycker jag. De hade några lägen i powerplay, spelade bra i fem-mot-fem och även där i fyra-mot-tre men vi gjorde ett väldigt bra jobb med att stänga ner dem. I övertid är det alltid mycket känslor och det går upp och ner. Men vi lyckades vinna vilket var väldigt skönt. 

Leonardo Genoni blev stor hjälte för Schweiz i semifinalen. Foto: Bildbyrån & Alamy

Målvaktens stormatch: “Vet inte varför han aldrig spelat i NHL”

En stor anledning till att Schweiz ens kunde vinna mot Kanada stavas målvakten Leonardo Genoni. Den 36-årige målvakten – som fyller 37 år i augusti – stod på huvudet och räddade först 42 av 44 skott i matchen och stoppade sedan även fyra av fem straffar för att bli stor hjälte när Schweiz säkrade finalplatsen. 

Josi är då full av beundran för sin målvakt. 

– Han är grym. Han är med varenda år när jag är med och spelar VM och han är väldigt bra varje gång.

Leonardo Genoni har spelat hela sin karriär i Schweiz där han har gjort hela 730 matcher över 17 säsonger och länge varit en av de bästa målvakterna. Han har fått ta emot Jacques Plante Trophy som den bästa målvakten i Schweiz sex gånger – mer än någon annan. Han har också utsetts till MVP i schweiziska ligan som den enda målvakten någonsin samt tagit plats i säsongens All Star-lag vid fem tillfällen. 

Men trots att han alltid varit en toppmålvakt i Europa och gjort det väldigt bra på VM så har Genoni aldrig fått en möjlighet att spela i Nordamerika, vilket är någonting som förvånar Roman Josi – som själv spelat över 900 NHL-matcher. 

Josi hyllar Genoni rejält efter succén. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

– Det är en bra fråga, jag vet inte varför han aldrig har spelat i NHL. Jag har faktiskt sagt det om honom länge, jag kan inte förstå hur han inte har fått chansen i NHL. Han är en av de bästa målvakterna i varenda VM-turnering år efter år och han har vunnit nästan tio titlar eller något (sju titlar) hemma i Schweiz, säger Josi och fortsätter: 
– Han kliver alltid fram när det gäller som mest och det är en fantastisk målvakt. Jag vill inte att han ska må dåligt över att jag säger detta men jag tycker definitivt att han skulle platsa i NHL.
– Det kanske aldrig har funkat för honom eller så men med den nivån han håller så hade han absolut kunnat spela där borta.

Hyllningen till Fiala: “Riktigt coolt”

En stor nyckel för Schweiz har blivit powerplay där de är bland de bästa på VM. I semifinalen mot Kanada kom båda målen i PP-spelet där Roman Josi noterades för två assists – först för att ha passat till Kevin Fiala och sedan efter att ha skjutit ett skott som styrdes in av Nino Niederreiter

– Powerplay var riktigt bra där i första såklart. Sedan spelade vi bra i andra perioden men de gjorde ändå ett mål för att få kontakt. Sedan backade vi hem lite väl mycket kanske men samtidigt så möter vi Kanada och de har många offensiva hot. Vi försökte bara försvara så hårt vi kunde och Leo gjorde några grymma räddningar, säger Josi om vinsten mot Kanada. 

Den schweiziske kaptenen är också full av beundran för forwardsstjärnan Kevin FialaKevin Fiala som har varit enorm med sju mål och 13 poäng på sju matcher sedan han anslöt till truppen mitt under turneringen.   

– Han var otrolig igen. Sättet som han spelar… Han är väldigt skicklig och grym i powerplay. Han kom in lite senare och det var inget lätt beslut för honom efter att precis ha blivit pappa. Men att komma hit jetlaggad och sedan spela på den här nivån hela turneringen, det är riktigt coolt.

Tredje gången gillt för Schweiz? 

Nu är Schweiz framme vid VM-finalen återigen. Både 2013 och 2018 var Schweiz i final men förlorade då båda gångerna mot Tre Kronor

Roman Josi var med vid båda förlusterna i finalerna mot Sverige, men nu är han ute efter revansch. 

Vad kommer att bli viktigt för er till den här finalen? 
– Det kommer att handla om små detaljer. Det kommer att vara tufft. Tjeckien har hemmaplansfördel och de har ett väldigt bra lag. De har fått in några riktigt bra spelare här på slutet och vi måste vila här och fokusera inför finalen men också njuta av bedriften att gå till final. Det kommer att bli en väldigt rolig match. 

Backstjärnan menar också att det är lite av en annan känsla kring årets Schweiz än tidigare upplagor. 

– Vi har bara en tro på att vi kan lyckas. Ända sedan vi samlades här i Tjeckien så har vi haft ett väldigt tydligt mål. Det känns som att vi kom ihop som grupp väldigt snabbt och vi har bara växt och blivit bättre ju längre turneringen har gått. Det syns nu, både mot Tyskland och Kanada så är det en laginsats rakt igenom, alla blockerar skott eller ger sig in i de tuffa områdena på isen och sedan har vi ett bra försvarsspel också. Det är så man vinner matcher och vi ska fortsätta på det spåret, avslutar Roman Josi.


TV: Kevin Fiala efter finalavancemanget: "Kan inte beskriva det"

Den här artikeln handlar om: