VM-BRONSEXTRA
Erik Karlsson vann brons som VM-kapten.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Erik Karlsson om firandet efter bronset: “Vi dricker brännvin i stället för finvodka”

ANNONS

Erik Karlsson var tillbaka i Tre Kronor – och får då lämna Tjeckien med ett brons. 
Efteråt ska han nu leda Sveriges firande för medaljen. 
– Vi dricker brännvin i stället för finvodka, säger Karlsson skämtsamt. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor hade inte tagit medalj på Hockey-VM sedan 2018.  

Men efter sex års medaljtorka så bröts nu den trenden då Sverige lyckades knipa en bronsmedalj efter att ha besegrat Kanada med 4-2 under söndagseftermiddagen. 

Erik Karlsson har varit lagkapten för det svenska laget och menar att det är tudelade känslor kring att vinna brons. 

– Det är både på gott och ont. Det är givetvis väldigt skönt och väldigt roligt på ett sätt men samtidigt så är det inte den medaljen vi kom hit för att vinna. Men på det stora hela så tycker jag att vi ska vara väldigt stolta över varandra. Vi har gjort en riktigt bra resa under de här tre veckorna, säger Karlsson och fortsätter:  
– Det var givetvis väldigt tråkigt att det inte gick hela vägen utan att vi förlorade en match men vi kan ändå vara väldigt glada och stolta över bronset. Det var skönt att få vinna i dag, jag tycker att vi höll ihop det riktigt bra under 60 minuter.

“Det här var väldigt roligt för mig personligen”

Erik Karlsson gjorde sin första turnering med Tre Kronor sedan World Cup 2016 och åtta år senare var han nu en av VM:s allra bästa spelare och ledde Sverige till medalj. 

– Det var väldigt roligt och jag hoppas att det är någonting som jag får göra mer av här i framtiden det sista man har i sig. Ungarna har blivit lite äldre och det blir lite lättare hemma om man åker iväg. Förhoppningsvis ska detta inte var sista resan om man säger så. 
– Det här var väldigt roligt för mig personligen att vara med om det här igen och lära känna så pass många nya människor som man sett på håll tidigare och hälsat lite på. Men att få lära känna alla på en personlig nivå för det har varit det viktigaste och det har varit en viktig resa för allihop för att vi kommer att göra fler tillsammans här i fortsättningen.

Senast Karlsson spelade med det svenska landslaget så var Rikard Grönborg ny som förbundskapten för Tre Kronor men nu fick han bekanta sig med de nya ledarna med Sam Hallam i spetsen. 

– Det har varit bra tycker jag, säger Karlsson samtidigt som Hallam smyger fram bakifrån och ger kaptenen en kram, Karlsson fortsätter sedan: 
– Just den grejen att många av oss har fått lära känna varandra på en personlig nivå tror jag kommer att göra otroligt mycket inför framtiden, både för spelare, ledare och alla andra runt omkring som hjälper oss. Vi ska vara väldigt nöjda över den här turneringen även om det inte gick så som vi ville så ska vi vara stolta över vad vi gjorde. Vi vet att vi är mer än kapabla att slåss om guld framöver. 

Erik Karlsson och Victor Hedman tog brons tillsammans. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Erik Karlsson leder festen i kväll

Under söndagskvällen ska det svenska laget nu samlas och tacka av varandra i något som beskrivs som en fest men Victor Hedman väljer att tona ner på det. 

– Jag vet inte om det blir någon fest men vi ska ha kul tillsammans i varje fall, säger Hedman. 

Erik Karlsson menar dock att det blir en fest och tar på sig ansvaret att leda firandet. 

– Det är väl på ett litet annat sätt. Vi dricker brännvin i stället för finvodka, säger Karlsson med ett stort skratt innan han fortsätter: 
– I kväll ska vi samlas allihopa alla spelare. Vi har ju givetvis spenderat väldigt mycket tid med varandra men nu blir det att våra respektive får träffa varandra och vi lär känna varandra på en personlig nivå vilket jag tror är väldigt viktig, speciellt när vi har sådana här korta turneringar. 
– Ju mer tid vi kan få tillsammans, inkluderat våra familjer, så blir det lite lättare varje gång när vi ses och drar på oss Tre Kronor-tröjan för det kommer vi göra många gånger tillsammans här framöver. 

Sam Hallam menar dock att det är oklart om han kommer att delta i spelarnas firande. 

– Jag får se. Jag hade ställt in mig på fest på måndag när vi kom hem men så blir det ju inte. Så vi får se, säger Hallam.


TV: Sverige tar VM-brons – vände och vann mot Kanada

Den här artikeln handlar om: