VM-FINALEN
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

David Pastrnak stor hjälte – skjuter VM-guldet till Tjeckien

ANNONS

Tjeckien är världsmästare i ishockey för första gången på 14 år. 
Superstjärnan David Pastrnak blev stor hjälte med det avgörande målet i VM-finalen mot Schweiz. 

Det skulle skrivas historia under söndagens final på Hockey-VM. Antingen skulle Tjeckien vinna sitt första guld sedan 2010 och sitt första guld på hemmaplan eller så skulle Schweiz vinna VM-guld för första gången någonsin. 

Det visade sig då bli en riktig nervig och dramatisk finalmatch. 

Under första perioden var det Tjeckien som hade fördel och vann skotten med 13-7 men utan att göra mål. I den andra perioden lyfte dock Schweiz upp sitt spel och var det bättre laget. 

Det var även flera utvisningar för de båda lagen i mittperioden men varken Tjeckien eller Schweiz lyckades få utdelning i sitt powerplay under 0-0 stod sig. Det var alltså mållöst i finalen efter 40 minuters spel och mycket skulle komma att avgöras via vilket lag som gjorde första målet.

Byte av plexiglas – sedan gjorde David Pastrnak 1-0

Den tjeckiska publiken satt då som på nålar i väntan på ett mål men det var fortsatt 0-0. Efter sju och en halv minut delade då Ondrej Palat ut en tackling på den schweiziske Andrea Glauser vilket gjorde att plexiglaset vid sargen gick sönder. Det blev därmed en längre paus medan vaktmästarna i arenan fick byta ut plexiglaset. 

Efter ett avbrott på cirka sju minuter så återupptogs dock matchen igen. 

Strax efter kom också det efterlängtade målet och O2 Arena i Prag fullkomligt exploderade när David Pastrnak sköt 1-0 på ett direktskott. Pastrnak hämtades in mitt under VM men hade inte gjort ett enda poäng varken i sista gruppspelsmatchen mot Kanada, kvartsfinalen mot USA eller semifinalen mot Sverige. 

Nu klev dock superstjärnan fram och pangade dit 1-0 till Tjeckien för att ge hemmanationen ledningen med drygt tio minuter kvar att spela. 

Schweiz lyfte sedan upp spelet i hopp om att kunna få in ett kvitteringsmål men den tjeckiske målvakten Lukas Dostal storspelade återigen. Målvakten blev också stor hjälte genom att hålla nollan. 

Trots ett stort tryck från Schweiz så lyckades Tjeckien hålla undan och vinna finalen med 2-0 efter att David Kämpf gjort mål i tom kasse.

Tjeckien tar därmed sitt sjunde VM-guld i historien och sitt första på 14 år då deras senaste vinst var 2010. För Schweiz däremot så blir det ännu ett silver. De har nu förlorat alla tre VM-finaler som de har spelat, 2013 och 2018 mot Sverige och nu 2024 mot Tjeckien. 

Schweiz – Tjeckien 0–2 (0-0,0-0,0-2) 

Schweiz: – 
Tjeckien: David Pastrnak, David Kämpf.

 

Den här artikeln handlar om: