SVERIGE – TJECKIEN 14:20
Lucas Raymond är redo för matchen mot Tjeckien.
Foto: Alamy & Bildbyrån
Hockey-VM

Sverige måste hantera publiktrycket i Prag: “Kommer vara mycket mer högljutt”

ANNONS

En glödhet semifinal väntar i Prag mellan Sverige och Tjeckien. 
Då behöver Tre Kronor kunna hantera publiktrycket som från över 17 000 tjeckiska fans som alla kommer vilja se en svensk förlust.
– Jag ser gärna att de är högljudda hela matchen, det är roligt att spela då, säger Lucas Raymond. 
– Det kommer att bli en häftig inramning och jag hoppas den tar ut det bästa från oss, säger Sam Hallam. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor har spelat i Ostrava under hela VM-turneringen så här långt men efter att ha säkrat en semifinalplats så fick laget resa till Prag där det svenska laget sedan gjort sig till rätta. 

Senare under dagen väntar då en glödhet semifinal mot Tjeckien. 

Efter att ha haft blandande atmosfär under matcherna i Ostrava, med stundtals ganska tysta matcher, så kommer det nu att bli någonting helt annat i Prag som är Tjeckiens nationalarena. 

– Det ska bli kul. I Ostrava har det kanske inte varit samma publiktryck som det har varit här under VM. Jag ser grymt mycket fram emot det för det är roligt att spela matcher som engagerar fansen och när det är bra tryck. Jag tror att alla ser fram emot det, säger forwarden Lucas Raymond

LÄS ÄVEN: Så ska superstjärnan stoppas: “Gäller att hålla koll på det”

Vill inte tysta publiken: “Ser gärna att de är högljudda”

Det har varit väldigt svårt att få tag på biljetter för svenska fans och till semifinalen så ser det ut att vara nästan exklusivt tjecker som tar upp alla sätena. Med största sannolikhet kommer det alltså att vara över 17 000 tjecker som alla vill se Sverige förlora dagens match. 

– Det är väl klart att man kanske hade velat att med sig dem i stället. Det är väl alltid skönt. Men oavsett så är det alltid roligt när det är mycket folk och bra liv på läktaren. Det är bra för hockeyn och för matchen så jag ser fram emot det.

Blir det en sporre att försöka tysta publiken då? 
– Nja, det vet jag inte. Jag ser gärna att de är högljudda hela matchen, det är roligt att spela då. Men självklart så vill vi vinna och vad det resulterar i får vi se, men det är alltid roligt när det är bra liv.

Det är dock inte första gången i turneringen som Sverige kommer att spela en match med i princip bara motståndarfans på läktarna. I gruppspelet så ställdes de mot Slovakien i Ostrava och arenan var då full med slovakiska fans, men enligt Raymond är det oklart om det är en erfarenhet som laget kommer att ha nytta av till semifinalmatchen. 

– Svårt att säga, jag tror självklart att man vill ha fansen på sin egen sida, det säger sig självt, men oavsett håll så är det alltid roligt när det är bra liv på läktaren.

Lucas Raymond firar Joel Eriksson Eks avgörande mål mot Finland. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“Tjeckien är ett jäkligt bra supporterfolk”

Den svenske målvakten Filip Gustavsson är också inställd på att det kommer att bli en häftig upplevelse att ha över 17 000 tjeckiska fans på läktarna. 

– Jag tror att det kommer att bli riktigt kul. Det är alltid kul att spela för fullsatta läktare. Jag tror det kommer bli en otrolig atmosfär, säger Gustavsson och menar att det kommer att vara annorlunda jämfört med matcherna i Ostrava: 
– Det kommer att vara fullsatt med hemmanation här, då kommer det att vara mycket mer högljutt.

Enligt burväktaren så är det dock ingenting som ska påverka varken honom eller resten av det svenska laget. 

– Nej, det brukar ofta vara högt tryck på andra arenor och så också. Det kan vara skönt också att ha ett brusljud som är runt omkring en hela tiden.

Sam Hallam ser också fram emot utmaningen som det innebär att spela i en arena med bara motståndarfans. Han räds dock inte trycket som kommer att vara i O2 Arena. 

– Det kommer att bli skitbra såklart. Tjeckien överlag är ett jäkligt bra supporterfolk. Även när det inte är i Tjeckien så har de ofta stora skaror med sig och skapar ett jäkla bra tryck. Så det kommer att bli en häftig inramning och jag hoppas den tar ut det bästa från oss, säger förbundskaptenen. 

Vad blir viktigt med tanke på det? 
– Att någonstans behålla lugnet i den miljön. Att vi snabbt ställer om från matchen mot Finland som spelades på ett visst sätt, men nu kommer matchen att spelas på ett helt annat sätt. Jag tror att lugnet och tryggheten i vårt lag, säger Hallam och fortsätter: 
– Jag tror att det blir en match där vi kan vara lite lugnare i egen zon för att vi kommer nog att vara där lite mer och känna att det är okej. Offensivt så får man vara glad för det man får, mot Finland fick vi ganska mycket och då kanske det till slit blir lite så att man forcerar vissa saker. 

“Förhoppningsvis kan folk se oss vinna och känna sig stolta över att vara svensk”

Tre Kronor är nu framme vid sin första semifinal på sex år då de inte tagit sig förbi kvartsfinal sedan 2018 då det slutade med VM-guld. Filip Gustavsson var med i laget vid guldet för sex år sedan och menar att det är viktigt för Sverige att ta sig över den kullen. 

– Det har varit väldigt frustrerat nu de senaste åren att det inte har gått bättre än kvartsfinal. Vi är väl kända som en hockeynation och att vi ska vara bland toppen. Det är därför jag åker på VM för att spela om medaljerna.

Målvakten ser också fram emot att försöka vinna en medalj och ta med sig hem till Sverige. 

– Förhoppningsvis blir det tajta och bra hockeymatcher och folk kan förhoppningsvis se oss vinna och känna sig stolta över att vara svensk. 

Sam Hallam ska nu coacha i sin första VM-semifinal. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Sam Hallam har tidigare coachat i SM-finaler och en VM-kvartsfinal men för honom blir det annorlunda att nu tävla om medaljer på så sätt. Detta är nämligen hans första VM-semifinal som förbundskapten. 

44-åringen försöker dock att bara se det som en match i mängden. 

– Det där är jättesvårt för alla matcher betyder mycket. Jag vet att det låter klyschigt men i vår värld så lever man här och nu. Då är en match mot Finland i november i Karjala jätteviktig. Det är väldigt lätt att här och nu stå och måla upp det till något större än vad det är. Det är en hockeymatch. 
– Jag kommer inte att äta dubbla portioner gröt bara för att det är semifinal i VM. Jag har samma förberedelser och vi kommer att ha samma typ av förberedelse för laget som vi har haft under hela turneringen. På så sätt är det egentligen ingen skillnad i hur vi jobbar. 

Pressen har lättat för Sam Hallam: “Vi är inte färdiga än”

Någonting som Sam Hallam har fått vänja sig vid sedan han blev förbundskapten är den press och förväntan som finns på det svenska landslaget. Eftersom VM är en så pass kort turnering, jämfört med en hel klubblagssäsong, så kan Hallam som ledare bli bedömd endast för insatsen i en enda match på ett helt annat. 

– Så är det absolut och det får man acceptera. När du får chansen till att ha det här jobbet så är det ju det du sitter och funderar på. Hur är det att bara bedömas på en match, två matcher eller kanske tre matcher efter ett helt verksamhetsår? Det får man bara acceptera och då får man acceptera framför allt den negativa sidan, om det inte går som man vill och ta det för vad det är. Det ingår någonstans i jobbet.

Att Hallam nu har lett Sverige vidare in i medaljmatcherna är däremot någonting som har tagit bort en hel del av pressen från förbundskaptenens axlar. 

– Efter Finland så kände jag den känslan. Men nu när vi har kommit hit till Prag så känner jag bara att vi är inte färdiga, avslutar Hallam.

Semifinalen mellan Sverige och Tjeckien spelas i Prag klockan 14:20. 


TV: Sam Hallam efter rysaren mot Finland

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL