Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Jukka Jalonens domarilska: "Jag förstår inte hur det kan gå till på det sättet"

ANNONS

Legendaren Jukka Jalonens tid som förbundskapten är över. Efter gårdagens rysarförlust mot Finland var han rejält besviken på domarna.
– De fick inte den belöning som de hade varit förtjänta av. Då en utomstående rör om i grytan, så irriterar det ännu mer, säger han enligt YLE.

Det är nog många som inte hämtat andan efter torsdagens superrysare där Joel Eriksson Ek styrde in avgörandet och skickade Tre Kronor till semifinal. Målet gjorde inte bara att Tre Kronor bröt sin sex år långa förbannelse av missade semifinaler - utan innebar också slutet för Jukka Jalonens smått sanslösa tid som förbundskapten.

Under totalt elva år som förbundskapten vann Jalonen tre VM-guld och ett OS-guld. Då är det värt att veta att Finland totalt bara har fyra VM-guld och ett OS-guld. Dessutom har Jalonen vunnit ett JVM-guld. Nu lämnar han - och avslutar med att skicka en rejäl salva mot domarna.

Jukka Jalonens domarilska: “Irriterar ännu mer”

Jalonen är ilsken över den utvisning på Konsta Helenius som gav Sverige det powerplay där man avgjorde matchen.

– Han spelade rent men det blev en utvisning. Domarkontrollanten medger inte att det blev fel, även om han såg reprisen. Han påstår att domaren får blåsa en utvisning om han tror att det har skett regelbrott. Jag förstår inte hur det kan gå till på det sättet, säger han enligt YLE.

Jalonen menar att hans spelare förtjänade mer.

– Jag är inte bitter. Men jag är ledsen för spelarnas skull. De fick inte den belöning som de hade varit förtjänta av. Då en utomstående rör om i grytan, så irriterar det ännu mer.

Jukka Jalonen var förbundskapten 2008 till 2012 och 2018 till 2020. Han var förbundskapten för juniorlandslaget 2014 till 2016. Han efterträds nu av Antti Pennanen, som funnits med i staben när Jalonen coachat hem ett JVM-guld och ett VM-guld. Han kommer närmast från Ilves i den finska högstaligan.

Jukka Jalonen har inget nytt tränarjobb klart.

 


TV: Sverige vinner jätterysaren  

Den här artikeln handlar om: