HOCKEYALLSVENSKAN
Torsten Yngvesson, Dennis Hall och Henrik Larsson.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Torsten Yngveson om BIK:s lagbygge och strategi: "Vägen framåt"

ANNONS

Medan flera lag jobbar för fullt har BIK Karlskoga nästintill satt sin trupp redan nu. 
En medveten strategi, menar Torsten Yngveson, som nu berättar om…

  • Planen: “Inte lika lång resa för att hitta rätt”
  • Förväntningarna: “Kanske den bästa gruppen vi har satt ihop”
  • Truppbyggets status: “Skaffat oss lyxen att ta det lite lugnt”

“Blodad tand” har varit ett återkommande uttryck i BIK Karlskoga under de senaste veckorna. Efter den där semifinalserien mot Brynäs har klubben laddat om snabbt och presenterat förlängningar samt nyförvärv på rullande band. De flesta med tillhörande citat om den där “Blodade tanden”. 

När hockeysverige.se når sportchefen Torsten Yngveson, kan han därmed sitta lugnt i båten och se tillbaka mot en händelserik säsong. 

– Det är ur askan och i elden. Det är nu det hunnit landa. Vi har haft några tillfällen när vi bara skakat på huvudet och sagt ”vilken jäkla säsong”. Från totalt kaos första månaderna till en bra säsong. Jag tycker att vi visar att vi är på gång igen i BIK med hur vi vill se ut och spela, säger han medan fåglarna kvittrar i bakgrunden.

BIK var i semifinal så sent som 2022, men denna gång var känslan att man fått ihop något speciellt, något som även kunde utmana storfavoriterna från Gävle.

– Vi hade en känsla av att vi träffat rätt, att vi var som bäst på slutet. Det var inte de här jobbiga skadorna heller, sådana som vi hade när vi mötte Björklöven i semifinal för något år sedan. Sen är det klart. När Brynäs står på andra sidan har man stor respekt för att vi kanske inte är det bästa laget på pappret, men vi kände att vi nog var rätt obehagliga som motståndare. Vi gav dem en fajt. Jag tyckte jag såg på deras reaktioner när de slagit ut oss att de var rätt lättade, säger Yngveson och fortsätter: 
– Man behöver en rätt stor skopa tur i de lägena om man ska slå ut så duktiga lag. Visst studsade det med oss här och var, men inte tillräckligt för att vara bäst över sju matcher. 

Flera spelare har sagt att det gav energi, har det märkts nu i förhandlingarna? 
– Ja, det får man väl säga. Sen är det alltid svårt att jämföra. Vi vet inte hur det hade sett ut annars. Hade Kalle Jellvert skrivit på annars? Hade Henrik Larsson gjort det? Känslan är att vi har några namn klara tidigt för att de fick "blodad tand". 

Full trupp? "Skaffat oss lyxen att ta det lugnt”

Som sagt har det flutit på för Yngveson och co. I skrivande stund har man redan två målvakter, sju backar och 14 forwards på kontrakt över 2024/25 och kan vänta på de sista pusselbitarna. En strategi som sportchefen menar har växt fram ur samarbetet med huvudtränaren, Dennis Hall

– Det är egentligen inga konstigheter. Dennis Hall, Martin Sandgren och Marcus Kull är väldigt engagerade och vi har jobbat ett år ihop jag och Dennis. Nu vet jag hur han vill att hans lag ska spela och han vet hur BIK vill att det ska se ut. Det har varit mycket lättare att ha en samsyn i vilka som ska ingå i det. 

Finns det en risk med en sådan strategi?
– Det finns nog alltid baksidor på alla mynt, det tror jag, skrattar Yngveson innan han fortsätter:  
– Det gäller att värdera vad man tycker är viktigt både som ledare och för klubben. Vi har en idé om att vi vill få ihop en grupp och kärna som ska fajtas för klubbmärket. Det tror vi är mycket lättare om du har en grupp som kämpar ihop från start. Vi tror att det är vägen framåt och BIK:s melodi. 

Dennis Hall under semifinalserien mot Brynäs. Foto: Bildbyrån.

Med tanke på det, vad ska vi ha för förväntningar på BIK?
– Nu är vi bra stukade efter förra säsongen då vi hade rätt höga förväntningar från start och förlorade sex raka matcher. Vi tror absolut att det är ett bra lag som vi har satt ihop och att vi kan vara med och utmana. Det är kanske den bästa gruppen som vi har satt ihop på pappret, gubbe för gubbe och lagmässigt.
– Med det sagt vet vi också att det är så mycket som ska klaffa för att lag ska fungera ihop och kunna utmana. Inte minst från denna säsong har vi lärt oss att vara ödmjuka. Det räcker med skador på fel gubbe eller gnissel för att man plötsligt ska vara i andra änden av tabellen och fatjas. Det är alltid så jädra svårt att säga så här års.

Den snart 35-årige Dennis Hall klev in i rollen inför den gångna säsonger och gjorde det med sju säsonger i Hockeyettan bakom sig. Det blev en mardrömsstart och tidigt pekades det fingrar mot tränaren utan erfarenhet på allsvensk nivå. Yngveson satt dock lugnt i båten. 

– Ja det kan jag ärligt säga, utan att skryta i efterhand. Det tvivlade jag aldrig på. Jag såg hans engagemang, hur han hade gruppen med sig och hockeykunskaperna. Jag var tvärsäker på att det inte var där skon klämde. Jag tror egentligen att det var tillfälligheter att vi förlorade några i början. Det blev både frustration och nervositet. Det blev mer mentalt än hockeymässigt. Det är lätt att säga i efterhand, men jag var rätt övertygad om att det skulle lossna, berättar han. 

I och med att flera spelare var med under den resan, från mardröm till semifinal, menar Yngveson att startsträckan för laget nu blir kortare. 

– De kan bära det ansvaret från start och göra inkörningsperioden kortare. Sen skruvar vi på saker under året, men vi tror att vi inte har lika lång resa för att hitta rätt nästa år. Vi kan börja med det systemet som vi avslutade med, framförallt i försvarsspelet. 

FBK-junioren på tapeten: “Han har varit uppe i diskussionerna”

När det kommer till själva lagbyggets status menar Yngveson att det inte är mycket som saknas. 

– Det är klart att vi är lite tunna i någon lagdel, men vi har sagt att vi avvaktar om det inte dyker upp något plötsligt. Det är någon skada på backsidan, men om han repar sig kanske vi inte behöver någon back. Vi har skaffat oss lyxen att ta det lite lugnt just nu. Det viktigaste i det här lägena är att det som kommer in blir rätt. 

En av de som under förra säsongen drabbades av stora skadeproblem var unge Samuel Jonsson. Målvakten som är född 2003, gjorde endast tre matcher i Hockeyallsvenskan innan BIK blev tvungna att räkna bort honom. Ändå har han nu, en operation senare, tagit plats som en av två målvakter inför 2024/25. Tillsammans med Lars Volden bildar han en duo som klubben litar på fullt. 

– Det var en strategi vi hade för att han skulle vara helt frisk till hösten (operationen vid årskiftet). Vi ser en jäkla potential i Samuel som han tyvärr aldrig fick visa upp i fjol, så vi är helt trygga med målvaktsparet. Det ska bli spännande att se. Jag tror att de kompletterar varandra jäkligt bra med lugn och rutin från Lars tillsammans med Samuels nyfikenhet. Jag är övertygad om att Lars kommer ta Samuel under sina vingar och att de kommer bilda ett jäkligt starkt målvaktspar, säger Yngveson. 

Samuel Jonsson. Foto: Bildbyrån.

Sportchefen menar även att det kan bli en lånelösning om en till back ska in - och är tydlig när han får frågan om Färjestads succéjunior Noel Fransén som fick ett ordentligt genombrott den gångna säsongen och dessutom nätade i SHL-debuten. 

– Han har varit uppe i diskussionerna. Det är väl inte helt orimligt att tro att det är den typen som kanske ska in, någon som behöver mer speltid än i SHL-laget. Det kan bli lån, men det kan också bli aktuellt med någon som räknas som vår. Det är alltid lite lurigt med lån, om de ska ha rätt att plocka tillbaka dem och sådant. Det är mycket som måste redas ut innan man vet hur det blir. 

När det kommer till forwardssidan har Jesper Kokkonen ryktats bort från klubben (Expressen), men huruvida 14 blir 13 vill inte Yngveson bekräfta i nuläget.

– Han ingår i vår trupp. Det gör han tills någon säger något annat. I dagsläget säger jag inte mer än så, avslutar han.


TV: Tre snabba med Wikegård


 

Du kanske även vill läsa: Plus Raketresan kan fortsätta – via ett lån: "Haft dialog” Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL