HOCKEY-VM 2024
Sam Hallam särar på Erik Karlsson och Victor Hedman.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Sam Hallams drag – särar på Erik Karlsson och Victor Hedman

ANNONS

Tre Kronor har vunnit fyra av fyra matcher och har tagit maximalt antal poäng. 
Men Sam Hallam väljer ändå att göra ändringar i laget då Sverige skiftar i toppkedjorna – samt särar på backparet med Victor Hedman och Erik Karlsson. 
– Vi vill se hur vi kan få ut det bästa möjliga av den här laguppställningen, säger Hallam efter dagens träning. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige är fortsatt felfria i Hockey-VM då de är det enda laget att ha tagit maximalt antal poäng hittills i turneringen. 

Under torsdagskvällen tog Tre Kronor sin fjärde raka vinst för mästerskapet genom att besegra Kazakstan med 3-1. Siffror som var i underkant eftersom Sverige vann skotten med hela 44-11 i matchen. 

– Det är en sådan match där det kan stå 6-0 eller 7-0 efter halva matchen. Vi driver väldigt mycket spel mot mål, vi släpper till en kontring emot oss så sett till det så är det bra. Deras målvakt gör en kanonmatch och vi hade gärna fått in några fler puckar men det är vad det är, säger förbundskapten Sam Hallam till svensk media efter fredagens träning. 

Under träningen var Victor Olofsson återigen med i laget efter att ha missat matchen senast på grund av sjukdom. Han tränade då som vanligt i kedjan med Isac Lundeström samt Fabian Zetterlund och ser ut att vara tillbaka till lördagens match mot Lettland.

Förklarar kedjebytena: “Ett bra sätt att höja skärpan”

I slutet av matchen mot Kazakstan så valde Hallam också att göra ett par ändringar i kedjeformationerna på forwardssidan. 

De sista minuterna så klev nämligen lagets mål- och poängkung, Marcus Johansson, upp och spelade i förstakedjan med Joel Eriksson Ek och Adrian Kempe. Samtidigt flyttades då Lucas Raymond till andrakedjan med Pontus Holmberg och André Burakovsky

Under fredagens träning så tränade Tre Kronor också med samma kedjor vilket tyder på att det inte endast var en tillfällig lösning. Sam Hallam förklarar nu rotationen i de två toppkedjorna. 

– Vi har hållit ihop våra enheter så vi känner att vi har fått tillräckligt med data och de har fått en känsla att killarna har fått jobba ihop. Då känner vi att det är ett bra läge till i morgon att testa lite annat för att ha lite mer uppslag inför framtiden. Testa och få 15-20 byten med det här och se hur det här stämmer eller hur det blir annorlunda med kemin, säger Hallam och fortsätter: 
– Vi är nöjda med spelet och nöjda med kedjorna men så här mitt i turneringen så kan det vara ett bra sätt att höja upp skärpan ytterligare och tvinga till lite mer samtal. Det är ett sätt för oss att bara testa lite olika sätt att använda laguppställningen. 

Sam Hallam intervjuas av media efter fredagens träning. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Även i powerplay har Sverige valt att ändra lite där forwardsspelare bland annat har bytt kant och det kan komma att bli rotering även i PP-spelet. Detta för att laget ska kunna ha så många hot som möjligt. 

– Det är inte helt lättscoutat om vi har folk på “one-timers” ena dagen eller har “off-wings” andra dagen eller direktskott från slottet från ena hållet och sedan från andra hållet. Det är lite för oss också att testa och se till så att vi inte är alltför lättlästa.

Särar på superstjärnorna: “Testar andra uppsättningar”

Även i backparen ser det ut att bli förändringar. På träningen under fredagsförmiddagen valde Hallam nämligen att fatta det lite oväntade beslutet att sära på kompisarna och superstjärnorna Erik Karlsson och Victor Hedman. De tidigare Norris-vinnarna har bildat backpar i starten av turneringen men nu parades de ihop med andra backpartners. 

Erik Karlsson tränade ihop med lagkamraten från Pittsburgh Penguins, Marcus Pettersson, medan Victor Hedman hade flyttats ner och tränade med Tim Heed

– Det är samma sak där. Nu har de (Hedman och Karlsson) fått några matcher ihop men om Erik och “Mackan” skulle spela ihop så är det ett par som har spelat många minuter tillsammans och känner varandra. Vi får testa lite andra uppsättningar och kan få lite andra rotationer eller andra möjligheter efter powerplay, boxplay och sådär. 

Kompisarna Hedman och Karlsson ser ut att flyttas till andra backpar. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Handlar det helt enkelt om att ni vill skaffa er fler alternativ för att kunna vara mer flexibla i de mer avgörande matcherna som kommer? 
– Det är absolut en del i det att vi vill testa och se. Vi är som sagt nöjda och står på fyra segrar. Vi tycker att vi tar kliv match för match. Även om vi inte gör mål i går så släpper vi till väldigt lite kontringar jämfört med matchen mot Polen. Men samtidigt så vill vi också se hur vi kan få ut det bästa möjliga av den här laguppställningen. 

Sam Hallam bekräftar dock inte om ändringarna som syntes på fredagens träning också kommer att vara i effekt när Tre Kronor ställs mot Lettland under lördagen. 

– Det får vi se när matchen börjar, avslutar förbundskaptenen.


TV: Elias Lindholms luriga framspelning

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL