HOCKEY-VM 2024
Linus Johansson tackar Marcus Johansson efter målet.
Foto: Alamy (Montage)
Hockey-VM

Linus Johansson tackar Marcus Johansson för målet: “Han har lite tips”

ANNONS

Med alla NHL-stjärnor i Sveriges lag så var det Färjestads lagkapten Linus Johansson som blev hjälte mot Kazakstan. 
31-åringen sköt det matchvinnande målet i boxplay – och tackar då Marcus Johansson för målet. 
– Han har ju lite tips och så där som han har kommit in med från Minnesota, säger Johansson efter sitt första mästerskapsmål med Tre Kronor. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linus Johansson gör just nu sitt tredje mästerskap för Tre Kronor. Han var med på OS 2022, VM 2023 och gör nu sin andra raka VM-turnering med landslaget. 

Nu kom då också första mästerskapsmålet för Färjestads lagkapten. Efter att ha varit mållös i de första tolv matcherna som han gjort på Hockey-VM samt i OS så kom nu första fullträffen i torsdagens 3-1-seger mot Kazakstan. 

– Det var kul, det är bara roligt. Jag hade någon fin styrning i första perioden där Erik (Karlsson) sköt och har haft en del som har studsat runt mina ben i tidigare matcherna så det var skönt att kunna släppa den bollen, säger Johansson i mixade zonen efter vinsten.

“Det var hans mål helt och hållet”

Målet kom till i numerärt underläge där 31-åringen kom fri mot den kazakiske målvakten Nikita Boyarkin och hittade luckan mellan benen. 

Efteråt så tackar Johansson sin namne – Marcus Johansson – för målet. 

– Det var hans mål helt och hållet, säger Linus skämtsamt och fortsätter: 
– Han har ju lite tips och så där som han har kommit in med från Minnesota så det är bara att lyssna och ta åt sig. 

Vad hade han för tips?
– Skjut mellan benen, säger Johansson med ett skratt innan han fortsätter: 
– Man behöver inte göra det mycket svårare. Han sade faktiskt det så det var roligt att den gick in. 

Det var dock ett tips som resten av det svenska laget också borde ha tagit del av då det bara blev tre mål på 44 skott i matchen. 

– Ja, faktiskt. “Fabbes" (Fabian Zetterlund) mål gick väl inte mellan benen men det var lågt i varje fall och de andra gick ju där med. Han stod upp rätt mycket och var rätt långt ute, deras målvakt. 

Linus Johansson har nu fått spräcka sin målnolla på VM. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

“Försöker anamma min roll på ett bra sätt”

Det var alltså i boxplay som Linus Johansson kunde kliva fram och sätta vad som blev segermålet. Centern är en av Sveriges viktigaste spelare i den spelformen och är också nöjd med hur spelet ser ut där. 

– Det har varit många veckor här för mig, precis som förra året, när man har spelat träningsmatcherna och hela vägen – och boxplay har känts bra i princip hela tiden. Så det är viktigare att ta med sig det hela tiden och ha den här geisten som vi kommer in med att nu ska vi förstöra för dem i stället för att vara passiva.

Johansson spelar i fjärdekedjan tillsammans med Carl Grundström och Jesper Frödén och tillsammans har de tre hittat sina roller där de spelar hårt och kämpar i alla situationer. 

– Det är så jag känner också. Jag vill ju skapa energi och vara med och göra rätt saker när det kanske inte alltid är rätt i spelet. Jag försöker att anamma min roll på ett bra sätt och då gäller det att göra det mot Kazakstan på samma sätt som i en kvart eller semi.

Helt annan känsla jämfört med förra VM: “Roligt”

För Linus Johansson är detta alltså hans andra raka VM-turnering men mästerskapet i Tammerfors i fjol var inget att hänga upp i granen för honom. Han var nämligen först utanför laget och kom sedan in men blev sedan sjuk och hamnade utanför igen. Det blev då tre matcher med cirka 18 och en halv minuts istid totalt i mästerskapet. 

Nu har han dock en given plats i laget som fjärdecenter. 

Hur är känslan för egen del här på VM? 
– Det är ju roligt. Förra året har jag inte tänkt på så mycket men nu har jag haft en bra diskussion innan VM vad han (Sam Hallam) ser mig som och jag kan liksom jobba mig in i den självkänslan. Nu känns det jättenormalt. 

Känner du dig mer delaktig i resten av laget och så nu då? 
– Jo, det är klart. Det vet jag ju hur det är, så känner väl de som inte får spela nu och det är inte alltid superenkelt. Vi är här för samma sak så alla är jättepositiva och bidrar med det man kan, precis som jag gjorde förra året och som folk gjort innan det också. 

Tre Kronor har varit felfria hittills under turneringen i Tjeckien med fyra raka vinster och tolv poäng av tolv möjliga. Enligt Linus Johansson kan de dock inte bli alltför glada och bekväma. 

– Det är klart att det är en bra start men sedan så känner jag väl att det är olika matcher. Speciellt mot Polen och Kazakstan så är det kanske inte så enkla matcher alltid. Så det är bra gjort att ändå kunna slå sig fria och vara nöjda med insatsen, även om inte allting är perfekt, avslutar han.


TV: Elias Pettersson om sviktande formen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL