Peter Cehlárik om Slovakiens stöd i Ostrava: “Ännu bättre än hemma”

Slovakien skrällde framför “hemmapubliken” i Ostrava och vann mot USA. 
Leksandsstjärnan Peter Cehlárik berättar då för hockeysverige.se om kedjan med supertalangen och stödet från publiken.
– Det är mer folk här så det blev lite högre än i Leksand, säger Cehlárik. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

VM i Tjeckien har blivit en publiksuccé – för Slovakien. De slovakiska fansen har tagit över Ostrava helt och hållet och det är nästan packat med slovaker på varje match i arenan. 

När Slovakien mötte USA under måndagseftermiddagen var det ett enormt tryck i arenan när slovakerna lyckades skrälla och vinna med 5-4 efter förlängning trots att man tappade 4-1 till 4-4 i tredje perioden. 

Stjärnforwarden Peter Cehlárik ger då sina tankar om matchen för hockeysverige.se. 

– Vi fick en grym start och vår tunga tredjekedja startade bra och gav oss mycket energi. Sedan skapade vi mycket chanser och tog ledningen. Sedan var det ett väldigt bra boxplay i andra perioden som höll oss kvar i matchen. De pushade oss hårt och kom tillbaka men vi kunde ändå vinna matchen, säger Cehlárik. 

Vad var det som hände i tredje perioden där när ni tappade? 
– Vi kan spela lite mer försiktigt när vi lyfter laget offensivt. Vi gick för att göra ett till mål men de vände spelet på ett bra sätt och gjorde mål på sina lägen. Det finns en hel del att jobba på men det är ändå en seger och den ska vi njuta av också.

Hyllningen till publiken: “Mer folk än i Leksand”

För Slovakien var det två väldigt poäng för att kunna ta en topplacering i gruppen. De har därmed också revanscherat sig efter den tuffa förlusten i premiärmatchen mot Tyskland genom att vinna med 6-2 mot Kazakstan och 5-4 efter övertid mot USA. 

– Det är viktiga poäng för oss. Vi förlorade den första matchen och visste att det inte skulle vara lätt så här “back-to-back”, speciellt när det gick till övertid. Men alla killarna gjorde ett grymt jobb för att pusha framåt och försöka vinna matchen. Inte bara hoppas på att vinna utan också gå för det.

Arenan var packad med slovakiska fans som sjöng hela matchen och det var nästan öronbedövande högt när Slovakien gjorde mål. 

Cehlárik hyllar då publikens stöd som har gjort att Ostrava är som en hemmaborg för Slovakien. 

– Vi visste på förhand att det skulle vara så här. Vi visste att det skulle vara mycket folk och det känns som hemma – nästan ännu bättre! De gav oss mycket energi och vi ska fortsätta vinna för dem. 

Är det ännu bättre tryck än vad du är van vid från Leksand?
– Ja, det är mer folk här så det blev lite högre, säger Cehlárik med glimten i ögat innan han fortsätter: 
– Jag kan inte jämföra det på så sätt, det är väldigt olika såklart.

Spelar ihop med supertalangen

Peter Cehlárik är en del av Slovakiens förstakedja där han spelar tillsammans med lagkamraten och kompisen från Leksand, Marek Hrivík, samt supertalangen och draftettan från 2022, Juraj Slafkovský. I dag gick trion dock poänglösa från vinstmatchen. 

Vad säger du om er kedja? 
– Vi försöker jobba på vårt spel. Det är inte alltid lätt när man har “the big dogs” i samma kedja och alla vill göra det där lilla extra. Vi behöver jobba tillsammans lite bättre, både med och utan puck. Framför allt utan puck. Om vi inte kan göra mål när vi har pucken så måste vi vara bättre på vägen hem utan pucken för vi släppte in mål bakåt igen och det kan inte fortsätta hända. 

20-årige Slafkovský är kanske Slovakiens största talang genom tiderna då han valdes först av alla i NHL-draften 2022. Den gångna säsongen stod Slafkovsky även för en stark säsong i Montréal Canadiens där han gjorde 20 mål och 50 poäng på 82 matcher. 

Han har även inlett VM starkt med tre poäng på tre matcher. 

– Han kommer från en grym säsong och han skulle ha mycket press på sig där borta i NHL – och även här när han spelar VM. Vi vill att han bara ska vara en del av laget och att alla jobbar lika mycket för laget, säger Cehlárik om Slafkovský.


TV: Slovakien skrällde mot USA – vann efter övertid

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: